Разлика между Razor Burn и Herpes

Разлика между изгаряне на самобръсначка и херпес

Изгаряне на бръснача

Въведение

Кожата е един от най -големите органи на тялото, обхващащ до 1,5 до 2 квадратни метра от общата телесна повърхност на възрастен (1). Неговата основна роля е да функционира като защитна бариера срещу фактори на околната среда като слънчеви лъчи, влажност и микроби, което я прави податлива на външни агресии и болести (2). Привидно безобидни практики като бръснене могат да предизвикат кожата да предизвика имунна реакция и да представи симптоми, които лесно могат да бъдат сбъркани с по -сериозни микробни инфекции. В настоящата статия ние описваме разликите между обикновено изгаряне на самобръсначка и вирусна херпесна инфекция .

II. Определение

Изгарянето с бръснач е дразнене на кожата, причинено от бръснене. Острите остриета на самобръсначката могат, когато се използват неправилно върху суха кожа, да причинят неудобен обрив. Обривът може да бъде усложнен от псевдофоликулит barbae: състояние на кожата, характеризиращо се с възпаление на космените фоликули и известно като бръснач (3). Изгаряне с бръснач може да възникне по лицето, краката, срамната област или върху всяка космат повърхност на тялото, подложена на бръснене.

Херпесът е инфекциозно заболяване, причинено от два различни вируса на херпес симплекс (HSV) (4).

. Вирус на херпес симплекс тип 1 (HSV-1), който се среща най-вече в устната кухина.

. Вирус на херпес симплекс тип 2 (HSV-2), който се среща в гениталната област.

Херпесните инфекции са често срещани: изчислено е, че две трети (67%) от глобалните

население на възраст под 50 години е заразено с HSV-1 (5) и 11,7% от населението

на възраст от 15 до 49 години са заразени с HSV-2 (6).

HSVs са силно заразни и се предават чрез секрети от лигавицата и директния контакт с активна херпесна лезия (4).

Те показват двуфазен модел на инфекция (4):

. Първична предимно безсимптомна инфекция с вируса, установяващ се в нервен ганглий.

. Вторична фаза, при която симптоматичното заболяване се повтаря на първоначалното място на инфекцията. Честотата и тежестта на рецидивите варират между HSV-2 и HSV-2: той е, както при всяка вирусна инфекция, утежнена с възрастта, и гениталните рецидиви са до 6 пъти по-чести от оралните.

Повторното активиране на вируса обикновено се предизвиква от локална травма на кожата като излагане на ултравиолетова светлина или ожулване, или от системна причина като хормонални промени или умора.

Докато херпесът се среща предимно на първите места на инфекция, са описани случаи на кожен херпес, при който лезии се появяват на всяка повърхност на кожата (7).

III. Клинични прояви и прогноза

Основният симптом на изгаряне на бръснач е зачервена нежна кожа, придружена от парене, усещане за парене и сърбеж.

Малко след бръснене кожата се чувства болезнена, чувствителна и се развива зачервяване. Тези симптоми обикновено са доброкачествени и изчезват без никаква намеса.

В тежки случаи обаче възниква неинфекциозно възпалително състояние: псевдофоликулит barbae (8). Това е хронично заболяване, причинено от имунна реакция на чуждо тяло към врастнала коса. Характеризира се с образуването на папули, които могат да бъдат нежни или твърди, с цвят на кожата, еритематозни или хиперпигментирани.

В случай на бактериална вторична инфекция, могат да се развият пустули. Папулите и пустулите остават върху кожата, докато космите не бъдат отстранени (4,8).

Първичната херпесна инфекция може да бъде асимптоматична. Когато е симптоматично, подобно на изгаряне на бръснач, то се свързва с нежност на кожата и усещане за парене. Това е последвано от наличието на болезнени агломерирани везикули (4).

Докато изгарянето на самобръсначката и псевдофоликулитът са причинени от бръснене, физическа агресия, вирусната природа на херпеса и неговата активност в организма са причината за редица симптоми, предшестващи появата на мехури: Повечето пациенти се оплакват от главоболие, генерализирана болка, увеличаване на размера на лимфните възли и треска (4).

Тези симптоми често са свързани с първичната фаза на HSV, появата им с вторичната фаза на вирусна активност обикновено е признак на нова инфекция (4). Освен ако няма вторична инфекция, са необходими между две и четири седмици, за да се лекуват херпесните лезии, обикновено без никакви белези.

Разлика между изгаряне на бръснач и херпес-1

Херпес

IV. Лечение и превантивни мерки

Лечението на изгаряния с бръснач и псевдофоликулит barbae зависи до голяма степен от тежестта на симптомите (8). В леки случаи редовният режим на грижа за кожата трябва да е достатъчен за лечение и предотвратяване на бъдещи огнища. Това включва прости стъпки:

. Измиване на кожата с мек сапун и топла вода, с цел омекотяване на по -дългите косми и освобождаване на врастналите.

. Използване на пяна за бръснене или крем за намаляване на механичното напрежение, приложено от самобръсначката.

. Хидратиране на кожата след бръснене с подходящ овлажнител.

. Редовно бръснене, за предпочитане ежедневно.

В случай на тежък псевдофоликулит, локални кортикостероидни кремове се използват за намаляване на възпалението. Вторично инфектираните папули изискват прилагане на локални и/или перорални антибиотици.

Херпесът, от друга страна, не може да бъде излекуван. Антивирусните се прилагат локално или орално.

Те служат за намаляване на тежестта и честотата на симптомите (4).

Хидратиращите кремове се предписват допълнително за овлажняване на сухата кожа около лезиите.

Силно заразните херпесни вируси могат да бъдат ограничени чрез превенция. Хората с активни оролабиални, кожни или генитални лезии трябва да избягват директен орален контакт и сексуални дейности със здрави хора.

HSV се превръщат в глобален здравен проблем и се провеждат изследвания за производството на ефективни превантивни мерки като ваксини (9).

Резюме

Изгаряне на бръснача Херпес
. Дразнене на кожата, причинено от бръснене . Вирусна инфекция, причинена от херпес симплекс вирус

1 или 2

. Среща се върху всяка обръсната повърхност на кожата . Появява се на всяка област на кожата
. Неинфекциозно състояние . Инфекциозно заболяване и силно заразно
. Симптомите включват зачервяване, сърбеж

и изгаряне

. Подобни начални симптоми като изгаряне с бръснач:

нежност и парене.

. Наличие на папули в случай на

обостряне с псевдофоликулит barbae

. Наличие на групирани везикули, предшествани от

общо неразположение, болка и треска

. Лечение с редовна грижа за кожата и използването на

кортикостероиди

. Лечение с антивирусни средства

Вижте повече за: ,