Разлика между психолог и съветник

Психолог VS съветник

Когато колата ви се повреди, я завеждате на механик. Когато нещо се обърка с тялото ви като счупена ръка или почувствате болка, която не изчезва, отидете на лекар. Когато сте психически или емоционално затруднени, отивате при специалист по психично здраве.

Специалистите по психично здраве разговарят с пациентите, за да им помогнат да решат емоционалните и психическите си проблеми. Те са на разположение, за да помогнат на хората да се справят и да се чувстват по -добре. Най -често срещаният специалист по психично здраве, при който хората обикновено отиват първи, когато срещнат емоционални проблеми, е съветник.

Ако след обсъждане на проблемите на пациента проблемите все още са налице, пациентът се насочва към психолог, който може да постави диагноза за това, което пациентът всъщност преживява. Психологът се определя като човек, който е обучен и обучен да извършва психологически изследвания, тестове и терапия. Освен че трябва да завърши четиригодишен курс по психология, той трябва да получи специализирано обучение по клинична психология и да завърши магистърска степен по психология. Той също така трябва да получи доктор по философия (PhD), доктор по психология (PsyD) или доктор по образование (EdD). След това той може да се регистрира като психолог и да лекува пациенти, но няма право да предписва лекарства.

Ако пациентът се нуждае от лекарства, той се насочва към психиатър или доктор по медицина. Психолозите имат само лиценз да разглеждат поведенческите и психическите проблеми на пациента и да го лекуват чрез терапия. Той може да попита за историята на пациента и да разгледа неговите проблеми, чувствата и поведението му.

Съветникът, от друга страна, се определя като човек, който дава съвет или съвет. Въпреки че не е необходима степен или специализация, за да стане такъв, за да стане достоверен, човек трябва да има поне две до три години обучение и да премине обучение в тази област.

Докато психологът ръководи лечението на пациентите, консултантите са склонни да позволяват на пациентите сами да направят своето лечение. По този начин пациентът ще може сам да разпознае проблемите си, да види причините им и да помогне да намери начини за решаването и преодоляването им. Всеки може да стане съветник дори без обучение или лиценз, стига да има богат опит в работата с хора, които са затруднени.

Резюме:

1. Консултант е човек, който дава съвет, докато психолог е лице, което е лицензиран терапевт. 2. Всеки може да стане съветник, но само тези, които са завършили четиригодишен курс по психология, магистърска степен по клинична психология и докторска степен, PsyD или EdD могат да станат психолог. 3. С психолог той обикновено е този, който ръководи терапевтичната сесия, докато с консултант обикновено се насърчава пациентът да ръководи сесията. 4. И психологът, и консултантът не могат да предписват лекарства на пациентите, но психологът може да постави диагноза за проблемите на пациента, докато консултантът трябва да насочи пациента към психолог за правилна диагноза.

2 коментара

  1. Тази информация е изключително грешна. Абсолютно невярно е, че „всеки може да стане съветник“ и че не е необходима степен, за да стане такъв! (Кой е написал тези глупости?)

    Лицензираните клинични професионални съветници трябва да получат магистърска степен по консултиране, да преминат национален лицензионен изпит и държавен правен тест и да завършат 3000 часа надзорно консултиране, за да бъдат лицензирани (тази информация се основава на изискванията на щата Мериленд, но има подобни изисквания във всички щати.)

    Професионалните съветници са лицензирани специалисти, които изпълняват същата функция като психолози по отношение на терапията. Подходът към терапията не е специфичен за професията, а по-скоро изборът на терапевта въз основа на тяхното обучение, интерес и стил.

    Професионалните консултанти МОГАТ да диагностицират и не е необходимо да насочват клиентите към психолог за диагностика.

  2. Тази информация е толкова грешна, че трябва да бъде премахната. Всеки щат в Съединените щати съветници по лицензи и повечето имат строги изисквания и това обикновено изисква магистърска степен по психология или социална работа. Консултантите диагностицират и провеждат директно лечение. Това, че има разлика в терминологията/обозначението между съветниците и психолозите, всъщност е политическо решение, създадено от APA. Термините, както се използват понастоящем, се отнасят до разликата между квалификацията за магистърска степен и докторска степен, като терминът психолог е защитена титла, която няма нищо общо с действителните способности на лицето, носител на титлата.

Вижте повече за: