Разлика между Prilosec и Nexium

Прилосец и Нексиум

ВЪВЕДЕНИЕ:

Prilosec и Nexium и двете принадлежат към група лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа (ИПП). Те се използват за лечение на диспепсия или това, което обикновено се нарича хиперацидност или лошо храносмилане. Въпреки че са химически сходни, има важни фини разлики между двете лекарства, за които човек трябва да е наясно.

ОДОБРЕНИЕ:

Prilosec и Nexium са одобрени за почти еднакви условия. Въпреки това, Prilosec е одобрен за употреба при деца дори на две години, докато Nexium е одобрен само за възрастни. Prilosec е по -достъпен от Nexium.

РАЗЛИКА:

Prilosec съдържа лекарството „омепразол“, а Nexium съдържа „езомепразол магнезий“. И двамата са инхибитори на протонната помпа (PPI). Инхибиторите на протонната помпа действат чрез намаляване на количеството киселина, произвеждана в стомаха.

Nexium и Prilosec съдържат много сходни молекули, но малките разлики в действието правят Nexium негоден за употреба при деца.

Prilosec беше на разположение първи, а Nexium е само скорошно откритие. Prilosec е смес от R и S енантиомери на омепразол, докато Nexium съдържа само S енантиомер на омепразол. За да направим това по -лесно, нека разберем какво представляват енантиомерите. Енантиомерите са форми на молекули, които са почти същите, но са „противоположни“ по полярност. Прост пример би бил да мислите за дясната и лявата си ръка като енантиомери. Въпреки че много си приличат, те са противоположности.

Разлики в показанията:

  • Nexium и Prilosec се предписват за лечение на язви на дванадесетопръстника, причинени от Helicobacter Pylori.

  • Prilosec се предписва и за язви на дванадесетопръстника, причинени поради други причини, освен Helicobacter Pylori, докато Nexium не е.

  • Nexium и Prilosec са одобрени за лечение на неракови или доброкачествени стомашни язви. Важно е да се отбележи, че Nexium се предписва за лечение на стомашни язви, които се произвеждат само поради нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Въпреки това, Prilosec се използва за лечение на всякакви стомашни язви.

  • Prilosec също е одобрен за лечение на хиперсекреторни проблеми като синдром на Zollinger-Elison, докато Nexium не е.

  • Nexium и Prilosec са лицензирани за лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест (GORD) и езофагит, причинени от GORD.

  • Nexium е по -малко достъпен в сравнение с Prilosec, тъй като не се продава в обща форма.

 • Prilosec може да бъде закупен без рецепта, докато; Nexium може да се получи само по рецепта.

РЕЗЮМЕ:

Prilosec и Nexium, и двата са инхибитори на протонната помпа (PPI) и обикновено се използват за лечение на нарушения, свързани с киселинността, чрез намаляване на количеството киселина в стомаха. И двете се използват за лечение на язва на дванадесетопръстника и стомаха. Въпреки това, Prilosec се използва за лечение на стомашни язви по различни причини, докато Nexium се използва за лечение на стомашни язви, причинени от Helicobacter Pylori. Prilosec има по -голямо одобрение като инхибитор на протонната помпа в сравнение с Nexium. Prilosec може да бъде закупен без рецепта без рецепта, но Nexium се нуждае от рецепта. Винаги е безопасно да се консултирате с лекар, преди да консумирате някое от тези споменати лекарства за оплаквания, свързани с киселинността. И двете лекарства имат странични ефекти, които трябва да бъдат взети предвид преди да ги приемете.

3 коментара

 1. Енантиомерите са молекули, които имат хирален център- център, който е огледален образ- не противоположен по полярност. При рН на стомаха енантиомерите трябва да се рацемизират, което означава, че Nexium няма да бъде по -ефективен от същата доза Prilosec.

 2. Nexiun вече е на разположение OTC. Това стара статия ли е?

  • Оригиналната статия е 2015 г. Nexium вече е извънборсов, но вярвам, че това е половин доза от рецептата.

Вижте повече за: