Разлика между плазмата и Serum

blood Plasma и серум са две много общи термини, които ще чуете на регулярна основа. Знаете ли, че има редица различия между двете? Както плазма и серум са важни части на кръвта. Кръвните състои от плазма, серум, бели кръвни клетки (клетки, които се борят чужди тела) и червени кръвни клетки (клетки, които пренасят кислород). Основната разлика между плазмените и серумните се крие в тяхната фактори на кръвосъсирването.

Вещество, наречено фибриноген е от съществено значение в съсирването на кръвта. Кръвна плазма съдържа този фибриноген. По принцип, когато серума и плазмата се отделя от кръвта, плазмата все още запазва фибриноген, че помага при съсирване докато серум е, че част от кръвта, която остава след това фибриноген се отстранява.

Това, което остава на кръвта, след червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и факторите на кръвосъсирването са премахнати? Кръвният серум е предимно вода, която се разтваря с протеини, хормони, минерали и въглероден диоксид. Това е един много важен източник на електролити.

Когато дарят кръв, тя е разделена на няколко части, така че да може да се дава на определени пациенти. Кръвта се разделя на протеини (албумин и т.н.), червени кръвни клетки и белите кръвни клетки. Това помага на болници в обичай лечение на пациенти. Например, ако пациентът има чернодробна недостатъчност, той може да бъде осигурен в кръвната плазма заедно с фактори на кръвосъсирването. Той също така се дава на пациенти, които имат проблеми с кръвосъсирването.

Плазмата е ясно и жълтеникава течност част от кръвта. Също така е установено в лимфен или интрамускулни течности. Това е част от кръвта, която съдържа фибрин и други фактори на кръвосъсирването. Плазмен съставлява около 55% от общия обем на кръвта. Основната съставка на кръвната плазма е вода .

Как медицински специалисти разделят различните компоненти на кръв? Процесът е силно усложнена. Кръвната плазма се получава чрез центрофугиране епруветката, съдържаща кръв в центрофуги до кръвни клетки са изолирани в края на тръбата. След като това бъде направено, плазмата се отделя. Кръв плазма обикновено има плътност от 1,025 кг / л. прекрасното нещо за тази плазма е, че той може да се съхранява дори на 10 години от датата, на която са били събрани. Плазмата е клетъчната свободната част на кръвта и обикновено се третира с антикоагуланти.

Серумът е течната част на кръвта след коагулацията. Те съдържат 6-8% на протеините, които изграждат кръв. Те са повече или по-малко еднакво разпределена между серумен албумин и серумни глобулини. Когато кръвта се извлича и се оставя да се съсирва, по дяволите се свива след известно време. Серумът се изстисква, след като тази съсирек се свива. Протеините в серума обикновено се разделят чрез процес, наречен електрофореза.

Резюме: 1. Плазмата е част от кръвта, която съдържа както в серума и фактора на кръвосъсирването. 2. Серум е част от кръвта, която остава след като фактори на кръвосъсирването, като фибрин са били отстранени. 3. Плазмена съдържа фактори на кръвосъсирването и вода, докато серум съдържа протеини като албумин и глобулини.

47 коментара

 1. толкова просто и лесно разбиране ... наистина много хубави бележки за разлика ....

 2. браво за такава добра информация

 3. Много хубаво и лесно difinations че плазма и серум

 4. Благодаря ви за това добро и опростено обяснение

 5. много благодарна да ф, BCZ за да изчистя съмнение за серум и плазма, толкова дълбоко му отива в съзнанието ми, след четене благодаря ф

 6. му много хубаво да се знае, благодаря ви за ценна информация

 7. Благодаря ви много .. че е много полезно. кратка, но пълна с важна информация 🙂

 8. Много е хубаво да се знае за много тясно свързани понятия.

 9. Това е много ясно за тяхната г / CE но процес thei разделяне ????????? /

 10. Благодаря много!

 11. Да! Аз наистина разбирам Ур точка на делене. Tanx ф.

 12. Току-що започва работа в медико-диагностична лаборатория 4 поста си grauate Xperience като микробиолог и раз отговор е бил от полза

 13. Уау! Това е наистина ми даде представа в какво съм търсил

 14. Много лесно и много полезно, Благодаря ясно definitions.it е много.

 15. Благодаря, прости и ясни обяснения

 16. много благодарна за ф

 17. Благодаря много. Това е лесно да се разбере.

 18. МНОГО ДОБРЕ…………!!!!!

 19. Благодаря за проста и лесна за разбиране отговор.

 20. Слама-Bery Ница ... 🙂

 21. Благодаря, ви прости обяснения ми помогнаха да се постигне ясна представа за серум.

 22. Отколкото информация приятелче хубаво

 23. Благодаря това е точно това, което имам нужда

 24. thax за инфо ..

 25. Благодаря много. Добро обяснение.

 26. Обикновено обяснение, но опростено. Плазмен също съдържа албумин и глобулин и много други протеини (как иначе антителата на нашата имунна защита се транспортират около?). Разликата е, че плазмата е кръв лишени от кръвни клетки. Когато образуването на кръвни съсиреци, някои протеини, така наречените коагулационни фактори, образуват кръвни съсиреци (и следователно, те се отстраняват от серум). Има и протеини добавят към серума от тромбоцитите, които освобождават тяхното съдържание на коагулация. С други думи, серум е плазма лишена от фибриноген и други неща, който участва в коагулацията, но също така съдържа фактори, които плазма не съдържа (като фактори на растежа, получен от тромбоцити растежен фактор и трансформиращ растежен фактор бета, които са освободени от тромбоцитите при коагулация). Повечето от протеини от серум също така да съществуват в същата концентрация в плазмата. Между другото, аз съм учен, работещ с тези неща, а аз преподавам в Медицинското училище.

 27. Благодарение предоставят много полезна информация с прости думи.

 28. Обичам начина, по който го обясни! Много прост и разбираем текст .. Аз все още се бърка върху него докато не прочетох за него тук.

  Благодаря за публикуване

 29. Благодарим и толкова много за DS информация. много му лесно да се разбере ...... ..

 30. му много хубаво да се знае, благодаря ви за ценна информация.

 31. Благодарим и за вашия information.it е много полезно за мен и това е ясно и най-късите АНО.

 32. това е страхотно…

 33. Харесва ми it.well обясни и опростена

 34. Аз съм изследовател, прави фармакологични проучвания на традиционните лечебни растения, особено некроза на черния дроб, причинени от употребата на алкохол, трябва да работя върху животни и изучаване на тяхната кръв състав напр., Серумните нива на биохимичните параметри, можеше всеки орган PLZ обясни ми за различни нива на биохимични параметри в серум.

 35. Много ви благодаря, че отделихте време да напиша това! Ясно и лесно за разбиране. Харесва ми обобщението в края, също. Моят учебник е трябвало да го изложи толкова ясно!

 36. Благодаря много за г прозрение

 37. Много пожелания към ф за повишаване на познанията ни за кратко време ....

 38. добре отбелязано!!! много благодаря за обяснението.

 39. Благодаря много заинтересовани обяснение.

 40. Бях объркан за това, но сега става ясно, много добре

 41. чудесно обобщи! я поддържа!

 42. Полезен. Благодаря ти. Така че серума е най-вече вода, с някои "фактори на растежа, така и протеини, ако това оформление човек схваща всички по-горе ... Как аз имам тук? Просто се чудех какво сока е под блистер. Прилича малко по-дебел вода, може би.

Обратни обрати

 1. Разлика между реснички и камшичета | Разлика между | Ресничките срещу камшичета
 2. Разлика между клетъчната стена и клетъчната мембрана | Разлика между | Клетъчна стена срещу клетъчна мембрана

Вижте още за: , ,