Разлика между растителния протеин и животинския протеин

vegetables-healthy Растителни протеини срещу животински протеини

Храните са съществени изисквания за човешкото тяло да функционира и да продължи процесите си. В тази връзка има три основни групи храни, които трябва да се обмислят и това са храните GO, GROW и GLOW. Основната област на концентрация все пак е върху храни GROW. Както подсказва терминът, това са източниците на протеинови храни, от които тялото се нуждае, за да „расте“. Не е чудно защо протеиновите храни се считат за „бодибилдъри“. Но знаете ли, че човек може да получи ежедневните си нужди от протеини от различни източници? Може да е от растения или животни , протеинът все още е протеин; въпреки че те се различават само в някои ключови аспекти.

Плодоядите, зеленчукоядите и вегетарианците споделят една и съща загриженост: „Мога ли да получа същите протеини, от които тялото ми се нуждае, без да ям месни продукти?“ Е, отговорът е едно голямо ДА! Протеините също могат да бъдат използвани от много растителни източници . Дори и да сте вегетарианец, можете да имате алтернативни източници на протеини от растителни продукти. Номерът е, че се казва, че растителните протеини съдържат почти същата протеинова стойност като тези, идващи от животни. Нещо повече, растенията се считат за отлични източници на множество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, с които нито един животински източник не може да се сравни.

Като цяло растителните протеини нямат холестерол и мазнини (наситени мазнини), за разлика от животинските източници. Ето защо, ако ще сравнявате човек, който приема протеините си от растения, с този, който консумира протеини от животински източници; бихте очаквали, че последните лесно ще имат заболявания, свързани със сърцето и кръвното налягане. Растителните протеини също имат повече бета-каротин, диетични фибри,витамин С , витамин Е, фолиева киселина, желязо, магнезий и калций.

Животинските протеини имат предимство само върху броя на наличните аминокиселини. Казват, че животинските източници са най -добрите протеини, тъй като имат пълен набор от аминокиселини. Въпреки че има един растителен протеин (соя), който е повече или по -малко пълноценен, все още растителните протеини се наричат ​​непълни протеини, тъй като дори соевите продукти нямат метионин. В тази връзка вегетарианците винаги са помолени да имат диета със смесени източници на растителни протеини, така че да допълнят дефицита на някои незаменими аминокиселини.

Резюме: 1. Растителните протеини имат по -малко холестерол и мазнини в сравнение с животинските протеини. 2. Растителните протеини имат повече витамини, минерали, фибри и антиоксиданти в сравнение с животинските протеини. 3. Растителните протеини са непълните протеини, докато животинските протеини са пълните протеини.

23 коментара

 1. Митът, че растителните протеини са „непълни“ и трябва да се консумират заедно, за да бъдат „пълноценни“ (сякаш трябва да ядете зърнени храни, боб и зеленчуци заедно), е напълно развенчан. Растителните протеини са пълни протеини.

  Трябва също да промените частта, която казва „растителните протеини имат по -малко холестерол от животинските протеини“ - това също е невярно, защото животните са единственият източник на холестерол. Холестеролът не съществува в нито едно растение. Така че изявлението трябва да гласи „растителните протеини нямат холестерол“. Благодаря!

  • Ето една страхотна статия, подробно описваща всички рецензирани медицински изследвания, които потвърждават, че растителните протеини са „пълни“ протеини. http://www.pcrm.org/health/PDFs/faq_protein.pdf

   • Толкова се потапяме в този спор, че пропускаме общата картина. Хората са всеядни, а не тревопасни.

    Имаме сравнително къс храносмилателен тракт и имаме само един стомах, а не четири. Следователно, ние нямаме способността, която има тревопасното животно, да улавя всички хранителни вещества, от които се нуждаем за оптимално здраве и да поддържаме здрава чревна флора само върху растения.

    Аз съм хранителен терапевт и участвам в индустрията за здраве и фитнес повече от 20 години. Виждал съм модел на поведение, който постоянно предизвиква болести и унищожаване на човешкото тяло и който сякаш се корени в една истина: ние не уважаваме естествения дизайн на нашето тяло и вродената интелигентност на тялото ни.

    Често използвам аналогията на високопроизводителната кола. Да предположим, че имате красив чисто нов Maserati. Бихте ли сложили евтин безоловен газ в тази кола? Не. Бихте ли сложили в него реактивно гориво? Не, въпреки че може да искате. Бихте ли използвали евтино масло с марка Costco? Какво ще кажете за парно масло? Не и не. Факт е, че ще излезете от Ръководството за собственика и ще разберете ТОЧНО от какъв вид гориво и газ се нуждае тази красива кола, ако искате тази кола да работи дълго и добре!

    О, може да работи с евтиния газ и петрол. В края на краищата, маслото е масло! Газът е газ! Докато има „мазнина“ в лагерите и подвижните части и докато двигателят се запали и се движи, кой го интересува! нали? Грешно. Всеки, който е имал опит да вкарва грешен газ в кола, знае за какво говоря. Двигателят започва да „пингва“, мощността на двигателя намалява, а колата пръска и спира. В крайна сметка възникват сериозни повреди и повреда на двигателя. Човешките тела не се различават и са изключително сложни.

    Защо настояваме да правим нещата толкова трудни? Ние сме единственото животно, което прави това. Не виждате крави или птици, които се опитват да променят диетата си на нещо „по -добро“. Оставени на себе си, те просто ядат това, което са естествено предназначени да ядат. Ранният човек направи същото. Знаеше, че има нужда и обича месо и ловуваше за ядене. Събираше се и от растителността около себе си. Имаше и все още няма храна, която той не може да има и не трябва да елиминира! Да се ​​направи това означава да се пренебрегне стимулирането на този аспект на храносмилателната му система, който в дългосрочен план води до дефицит, който, ако не бъде коригиран своевременно, води до заболяване.

    Като хранителен терапевт виждам толкова много храносмилателна дисфункция поради липса на здравословна стомашна секреция. Има няколко причини, поради които стомахът не произвежда здрава HCl и една от тях е, че не е стимулиран да го прави! Няма еквивалент на животински диетичен протеин, който да стимулира доброто здравословно производство на киселина в стомаха. В противен случай тялото се излага на риск от заразяване с паразити, бактерии, приони и други подобни, което е кошмар за коригиране и отнема много време. Наблюдаваме повече паразитна дисбиоза в САЩ от всякога и сред всички хора ... не само тези, които са пътували в чужбина.

    Така че това е хората Харесва ви или не. Ние не сме проектирали телата си - Бог е направил (или каквото вие лично смятате, че е нашият произход). За да бъдем оптимално здрави, другите живи същества трябва да умрат - независимо дали е морков или крава. Но можем да работим с естествения свят и телата си с мъдрост и уважение към тях, или не. Ако не, тогава ние търпим последствията и те са навсякъде около нас. Отново .. ние сме изящно създадени всеядни. Не тревопасни. Работете с него и живейте.

    • Съгласен съм с повечето точки, с изключение на това, че Бог е проектирал телата ни. Не! Ние разчитаме на месо поради нашите предци, които са се развили от маймуни в продължение на милиони години. Хората имат най -големия мозък по отношение на размера на тялото сред всички животни. Този голям мозък е много скъп за поддръжка и изисква 25% от общите калории, които консумираме. Ние дойдохме да развием този уникален мозък, защото преди около 4 милиона години гъстите гори в Африка отстъпиха на редки пасища и савани. Нашите маймуноподобни предци бяха принудени да слизат от дърветата и да търсят храна за открити тревни площи. Плодовете и растителната храна, на които разчитаха, станаха оскъдни. Това ги накара да консумират месо. Месото има много повече калории от растителната храна. Консумирането на повече калории стимулира развитието на мозъка ни. По -късно, преди около 1,5 милиона години, нашите предци откриха огъня и по този начин започнаха да готвят месо. Това помогна за по -добро усвояване на месото и освободи още повече хранителни вещества. В резултат размерът на мозъка ни се взриви и ни позволи да завладеем планетата. Тази история ни направи всеядни (ядене както на планини, така и на животни). Тъй като в продължение на милиони години станахме всеядни, ние също разчитахме на протеини от месо и основните аминокиселини, които той доставя. Ние също така разработихме уникални начини за смилане и извличане на хранителни вещества от месото. Всеки опит на веганите напълно да избягват консумацията на месо е неестествен и следователно е обзет от проблеми, особено ако има малки деца във веганско семейство. Това просто не е начинът, по който сме се превърнали в хора от маймуни.

     • Не съм съгласен с теб. Бог създаде всичко. Проучи библията и се опитай да я опровергаеш!

     • Брилянтно, благодаря! Опитах се да дискутирам с веганите по този въпрос, но те са толкова култови, че е трудно. Мога ли да попитам дали имате добри рецензирани източници на информация, които мога да цитирам? Бих искал да подкрепя аргументите си с добра наука.

     • Хм ..., може би някой бог е извеждал маймуните от дърветата.

    • Аз съм лекар и имам магистърска степен по ботаника и биохимия. Премитивните хора може да са използвали хранителните източници в своята среда. Храносмилателната система на човека обаче е насочена към смилане на растителни храни. Повечето от заболеваемостта ни произтичат главно от ядене на вода. Флъшът се разгражда с няколко минути след смъртта на животното. Има непрекъснато почистване и процесът на детоксикация продължава, докато животното е живо, включително човешкото животно. Токсините се натрупват, когато почистващите органи като белите дробове, бъбреците, лоста, кожата и ентеричните системи престанат да работят в момента, в който животното умре. Бактериите се хващат и започват процеса на гниене. Токсините нямат начин да избягат от тъканите. Изминават часове и дни от момента на инжектиране на флъша заедно с тиксините в него. Хората имат уникалната способност да отглеждат растения, за да произвеждат висококачествени храни, които ще защитават тялото по начина, по който са предназначени. Спрете да убивате други животни и спрете да се самоубивате. С тъга виждам всички тези хора, които идват да ме видят в моята клиника с толкова много болести и страдат толкова много. Няколко, които променят диетата, както предлагам, ще се върнат с повече жизненост и ще ми благодарят, че им дадох информацията, която промени тяхното здраве. Моля, излезте от този тъмен облак от премиитно мислене, че трябва да ядем други животни. Аз съм твоят доброжелател. Не печеля нищо, но давам тази информация поради съпоставка на всички хора и животни. Надявам се поне да е от полза за някои. Любов и мир с вас.

   • Скъпа Катарин, не мога да стигна до статията чрез предоставената от теб връзка. Можете ли да публикувате работна връзка?

  • важното тук не е дали растителният протеин е пълен или не. Въпреки че растенията имат почти всички протеини, необходими за човешкото тяло, някои растения нямат аминокиселина, която е необходима за усвояването на протеина. но ако (някакво тяло) е веган и иска да получи целия протеин, от който тялото му се нуждае, само от растения, тогава единственият начин да се постигне това е чрез смесване на много видове растения, като по този начин тялото ще има достатъчно аминокиселина от някои растения за усвояване на протеини, които не могат да бъдат усвоени от други растения. Друго нещо, някои растения са големи източници на холестрола. като, предполагам, слънчогледови семена, ядки и соя. извинете седмицата ми английски.

   • Имайте малко здрав разум. Как всички животни получават протеини? Има ли тяло, което произвежда протеини. Не. Всички протеини на тази земя се генерират от растения. Растенията са основният източник на протеини. Кой казва, че хората са всеядни? Нямаме 4 стомаха и затова имаме нужда от животинско месо? Сериозно? Индианците са вегетарианци от хилядолетия.

 2. Сега разликата между растителните и животинските протеини е следната. 1. Растителните протеини имат по -малко холестерол и мазнини в сравнение с животинските протеини. 2. Растителните протеини имат повече витамини, минерали, фибри и антиоксиданти в сравнение с животинските протеини. 3. Растителните протеини са непълните протеини, докато животинските протеини са пълни протеини

 3. съжалявам, Катрин, вашето изследване е погрешно, растителните протеини, с изключение на соята, са непълни протеини и са бедни, поради факта, че растителните протеини са обвити в целулоза, която човешкото тяло не може да усвои. и другият проблем със соята е, че познавате гойтрогена и ако се яде в големи количества, като източник на протеин, всъщност може да забави или дори да спре функционирането на щитовидната жлеза. а фактът, че нямат холестерол добре, е предупреждение за начало човешкото тяло и мозъкът се нуждаят от мазнини и холестерол, за да функционират правилно. всъщност проучване на над 5000 души показва, че смъртността е по -висока при хора с нисък холестерол. Всъщност човешките полови хормони се изграждат от холестерол. и вие, хора, които ядат сурово зеленчуци, съжаляваме, че ви разбиваме това, човешкото тяло не преработва много добре суровото зеленчук. Има причина да се научим да готвим храната си. всъщност много сурови зеленчуци също са известни като goitrogens и изискват готвене, за да направят goitrogenic свойствата им неактивни. това и фактът, че суровите плодове и зеленчуци са причина номер едно за ботчализъм. Факт е, че диетата само от растения не е много питателна, затова тревопасните животни трябва да прекарват целия си ден в ядене, само за да получат достатъчно хранителни вещества от храната си

  • Стив, откъде ти и останалите получихте тази информация, че протеинът в варени растения (забравете за тревата) е обвит в целулоза и е неразграден? Търсих в нета и няма научни доказателства за това. Тогава грешите за ботулизма. Прочетете тази статия http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Botchalism За да прецените за аминокиселинния състав на определена храна, ви съветвам да използвате уебсайт http://nutritiondata.self.com/ Научете как да я използвате и прекратете този дебат.

   • Дмитрий, Стив е абсолютно прав. Има много изследвания, потвърждаващи, че протеините на растителна основа са свързани с целулозата, която действа като фибри в храносмилателния тракт на човека. Често съм чувал вегетарианците да използват аналогията, че „ако горилите ядат само зеленчуци и са мускулести, тогава трябва да го правят и хората“. Това, което трябва да разберете, е, че тревопасните имат по-дълги храносмилателни пътища, но също така имат симбиотична връзка със стомашна бактерия, която отделя ензим, който позволява на тревопасните да разграждат целулозата и да абсорбират протеини от растителна основа. За съжаление хората не притежават тази бактерия, поради което не можем да абсорбираме растителни протеини. Освен това всички проучвания, които предполагат, че вегетарианците или веганите тежат по -малко и са по -здрави, също са недостатъци. Вегетарианците или веганите са склонни да тежат по -малко, но това, което не е посочено в по -голямата част от проучванията, е, че процентите на телесните им мазнини също са относително високи в сравнение с чистата им телесна маса.

    • Уважаеми JD, Бихте ли ми дали няколко връзки към тези „много изследвания“ за лошата усвояемост на целулозно обвит растителен протеин в храносмилателния тракт на човека от готвена храна? Не мога да намеря дори един! Иначе дискусията е безсмислена.

    • Можете да зададете въпрос „Какъв е процентът на смилаемост на растителния протеин?“ тук http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_percent_digestibility_of_plant_protein Отговорът е 70-90% По отношение на повечето животински протеини той е 90-99%. Така че растителният протеин е по -малко смилаем, но тази разлика не е катастрофална. Някои протеини от растителни и животински източници имат еднаква смилаемост - 90%. И така, защо правите голям проблем от нищото? Вие пишете за целулозата, тъй като тя е по пътя на храносмилането, но тя не е предназначена за усвояване, а само насипва изпражненията, осигурява среда за приятелски бактерии и почиства червата. Не се паникьосвайте, вегетарианци и вегани, спестявате достатъчно, ако се храните разумно. А какво да ядете е личен избор, основан на личен опит и знания, които винаги са ограничени. Хора, изучете себе си и живейте в мир.

 4. Брат ми препоръча този сайт да ми хареса. Той беше напълно прав. Тази публикация наистина ми направи деня. Не можете просто да помислите колко време прекарах за тази информация! Благодаря! efadkgddcbee

 5. Яйцата и плодовете ми вършат работа. Най -хубавото при яйцата е, че не повишават холестерола в кръвта. Този мит съществува толкова дълго, колкото лекарствата със статини и всяко проучване го развенчава. В крайна сметка е да намерите това, което работи за вас и да му се насладите. Никой не излиза оттук жив, затова се смейте често и спрете да се опитвате да играете диктатор. Кръвното налягане, което понижавате, може да е ваше.

 6. Ако не се предполага, че хората са всеядни и всички протеини идват от растения, тогава защо хората имат тревопасни и месоядни зъби, нямате нужда от кучешки зъби, за да пробиете растение

  • Уважаеми Скот, може да има един вид отговор, ако вярвате в еволюционната теория на Дарвин или друг, сложен отговор, ако вярвате в създаването на човешката раса чрез по -висока воля. Коя искате да чуете?

 7. Допълнителни проучвания показват, че яденето на повече преработено червено месо може действително да увеличи риска от смърт от сърдечни заболявания. Преработените меса включват пушено месо, наденица, хот -дог, салам, бекон и консерви. Cramer: Някои растения могат да бъдат отлични източници на протеин, често с по -малко калории и по -малко потенциално вредни ефекти от животинските продукти.

Вижте повече за: , ,