Разлика между пъпки и акне

acne Пъпки срещу акне

Появява се пъпка поради специфично запушване на порите на кожата. Това е повече или по -малко като кожна лезия, която приема заоблена неравна форма. Мастните жлези и космените фоликули често могат да доведат до образуване на пъпки. Може да се нарече и един от преките резултати от състояния на тежко акне. От друга страна, акне вулгарис, често наричано просто акне, е познато състояние на кожата, резултат от трансформация в пило -мастни клетки поради стимулиране на андрогените. Акнето поражда непровокиращи фоликуларни комедони и папули или понякога възпалителни възли и пустули, когато са в краен стадий.

Както вече беше казано по -рано, пъпките често са причинени от запушване на порите на кожата. Във всяка кожна пора има мастни жлези, които произвеждат себум по време на отделянето на кожата. Често по време на такъв процес частици от отделянето на мъртви клетки се задържат от лепкавия себум, причинявайки запушване на порите на кожата. Това е често срещан симптом по време на пубертета, когато кожата започва да се удебелява. Тъй като мастните жлези продължават да отделят себум, запушването се натрупва, приютявайки различни бактерии, включително най -често срещаните Propionibacterium acnes. От друга страна, акнето се появява, когато има запушване на фоликулите. Тъй като запушалките от себум и кератин започват да растат чрез процес на хиперкератинизация, първите признаци на акне стават видими. В резултат на това, че увеличените мастни жлези започват да отделят все повече и повече себум, има и увеличаване на производството на андроген, образувайки както черни глави, така и бели глави (отворени и затворени комедони). Някои от точните първични причини за акне са,

 • Генетичен синдром в семейството
 • Активиране на възпалението чрез надраскване
 • Хормонални дейности
 • Бактериална инфекция
 • Анаболни стероиди
 • Изключителен стрес
 • Неспокойни мастни жлези
 • Излагане на вредни химикали

Пъпките могат да бъдат успешно лекувани чрез прилагане на лекарства без рецепта, прилагане на рецепта и пукане. Някои от често срещаните ефективни лекарства без рецепта са салицилова киселина, бензиол пероксид и триклозан. Някои от предписаните лекарства, които могат да бъдат предложени, са изотретиноин, еритромицин и тетрациклини. И накрая, въпреки че пукането на пъпки е забранено от лекарите, но все пак това е често срещана практика за облекчаване на болката и дискомфорта, които причиняват пъпките. От друга страна, всяко лечение за придаване на акне изисква минимален период от две и половина до три седмици. Някои от често срещаните начини на лечение, използвани за борба с акнето, са локални бактерициди, локални антибиотици, перорални антибиотици, хормонални лечения, локални ретиноиди, орални ретиноиди, сяра, дермабразио, фототерапия, фотодинамична терапия, субцизия, лазерно лечение и др.

Вашият лекар ще може да Ви насочи към лечението. Той ще оцени състоянието ви и ще предпише най -подходящото за вас лекарство.

Резюме: 1. Пъпката се появява поради специфично запушване на порите на кожата, докато акнето се получава в резултат на трансформация в пиломебатните единици поради стимулиране на андрогените. 2. Пъпките не са непременно генетични, докато акнето може да бъде причинено поради генетични фактори. 3. Пъпките могат да се лекуват с предписани и без рецепта лекарства. От друга страна, лечението на акне често включва хормонални лечения. 4. В случай на пъпки се засяга пората на кожата, но при акне се засягат космените фоликули.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

1 коментар

  Обратни обрати

  1. Разлика между Zits и пъпки | Разлика между | Зиц срещу пъпки

  Вижте повече за: , ,