Разлика между купчини и пукнатини

Какво представляват купчините?

Купчини или хемороиди е аноректално заболяване, характеризиращо се с уголемяване

и дисталното изместване на аналните възглавници, разположени в края на ректума. Аналните възглавници са нормална съединителна тъкан и гладкомускулни образувания, изпълнени с кръвоносни съдове. Те участват с аналния сфинктер в контрола на движението на червата.

Хемороидите са много често срещано заболяване, което с течение на времето се увеличава. В момента се изчислява, че 75% от американците ще изпитат симптоми на хемороиди в даден момент от живота си, докато през 1990 г. епидемиологичните проучвания показват разпространение на хемороиди от 4,4% сред американското население.

Клинично хемороидите се характеризират най -вече с безболезнено ректално кървене по време на дефекация. Този симптом може да бъде придружен с отделяне на слуз, усещане за парене и сърбеж.

Според тежестта си, хемороидите се класифицират в четири степени:

 • Степен 1 ​​са леко уголемени вътрешни хемороиди.
 • Степен 2 са по -големи хемороиди, които пролабират и стават външни по време на дефекация или определени физически дейности. Те намаляват спонтанно.
 • Степен 3 са външни хемороиди, които изискват ръчно намаляване.
 • Степен 4 са нередуцируеми външни хемороиди.

Основните рискови фактори за хемороиди са затлъстяването , бременността , стареенето и всяко състояние, причиняващо повишено вътреабдоминално налягане, като запек.

Освен това храната и начинът на живот, например диети с ниско съдържание на фибри и прием на алкохол, могат да повлияят на развитието и тежестта на хемороидите.

Диагностиката на хемороиди се извършва чрез физически преглед, който включва дигитален ректален преглед и аноскопия. Когато има ректално кървене, колоноскопията се използва за потвърждаване на диагнозата и изключване на други състояния като колоректален рак .

Изборът на лечение зависи от тежестта на симптомите и вида на хемороидите.

Промените в диетата и начина на живот обикновено са достатъчни за ефективно лечение на нискостепенни вътрешни хемороиди. По-сложните състояния могат да бъдат лекувани с офис процедури, като склеротерапия и лигиране с гумена лента.

Склеротерапията се състои в инжектиране на химически разтвор с цел намаляване на кръвоснабдяването на хемороидите. Лигирането с гумена лента е безболезнена процедура, състояща се от обвързване на хемороидите в основата им.

Високо степенните и сложни хемороиди изискват хирургично отстраняване.  

Какво е фисура?

Разлика между купчини и пукнатини

Аналната фисура е линейна или овална разкъсване на кожата в дисталния анален канал. Това е много често аноректално състояние, засягащо хора от всички възрастови групи, с еднаква честота при двата пола.

Всяка година само в САЩ се съобщават 235 000 нови случая на анална фисура.

Симптомите на анална фисура включват силна болка и спазъм по време или след дефекация. Може да има и умерено кървене . Болката може да продължи няколко часа след дефекация. Някои хора също изпитват сърбеж или сърбеж.

Аналната фисура може да се превърне в хронично състояние, когато е налице за повече от шест до осем седмици. В този случай разкъсването на кожата е по -дълбоко с открити влакна на аналните сфинктери и хипертрофирана папила.

Причините за аналната фисура все още са неясни, но аналната травма се счита за основен рисков фактор. Аналната травма може да бъде резултат от запек, дразнене след диария, анорецептивен полов акт или аноректална операция.

Травмите по време на бременност и раждане също увеличават риска от пукнатини. До 11% от пациентите развиват хронична фисура след раждането.

Хипертоничността на вътрешния анален сфинктер и повишеното анално налягане в покой често се наблюдават при пациенти с анална фисура в сравнение със здравите контроли и могат да бъдат свързани с етиологията на аналната фисура.

Друг рисков фактор е локалната исхемия поради компресията на кръвоносните съдове в хипертоничния сфинктер. Намаляването на аналното налягане в покой и увеличаването на притока на кръв в локалната тъкан може да излекува до 90 % от случаите на пукнатини.

Диагнозата на аналната фисура е лесна чрез физически преглед. Пукнатината обикновено се вижда. Когато болката отстъпи, диагнозата се потвърждава чрез дигитален ректален преглед и аноскопия.

90% от острите пукнатини се лекуват спонтанно. Препоръчва се повишен прием на вода и диета с високо съдържание на фибри.

В случай на хронична фисура се използват или фармакологични средства, или операция чрез сфинктеретомия, за да се намали спазмът и налягането в аналния канал в покой, да се възстанови притока на кръв в аналната тъкан и следователно да се излекува пукнатината.  

Разлика между купчини и пукнатини  

 1. Определение на купчини и пукнатини

Купчините или хемороидите са уголемяване на аналните възглавници в края на ректума, докато аналната фисура е линейна или овална разкъсване в кожата на аналния канал.

 1. Симптоми на купчини и пукнатини

Симптомите на хемороиди включват безболезнено кървене, отделяне на слуз, усещане за парене и сърбеж. Хемороидите могат да се влошат и да станат външни.

Аналната фисура се характеризира с остра болка и спазъм по време или след дефекация. Може да се появи кървене, но е по -малко тежко, отколкото при хемороиди.  

 1. Причини за образуване на купчини и пукнатини

Хемороидите се причиняват от затлъстяване, стареене, бременност, повишено интраабдоминално налягане и начин на живот като прием на алкохол и диети с ниско съдържание на фибри.

Аналната фисура се причинява главно от анална травма поради бременност или операция, например, високо анално налягане в покой и локална исхемия.

 1. Диагностика на купчини и пукнатини

Диагностиката на хемороиди се извършва чрез физикален преглед, дигитален ректален преглед и аноскопия. Колоноскопията помага да се изключат други съществуващи състояния като колоректален рак.

В случай на анална фисура е достатъчен обикновен физически преглед. Дигитално ректално изследване и аноскопия могат да се проведат само за потвърждаване на диагнозата, когато пациентът е без болка.

 1. Лечение на купчини и пукнатини

Хемороидите могат да бъдат лекувани с прости хранителни промени. Тежките случаи изискват склеротерапия, лигиране на гумена лента или дори хирургично отстраняване.

Аналната цепнатина най -често се решава сама. Когато е хронично, се лекува с фармакологични средства или хирургична сфинктеретомия.  

Купчини срещу пукнатини: Сравнителна таблица

Купчини

Пукнатина

Купчините се определят като разширяване на аналните възглавници в дисталния ректум. Фисурата е линейно или овално разкъсване на кожата в дисталния анален канал.
Основните симптоми на купчини са безболезнено кървене, сърбеж и парене. Симптомите на пукнатини са остра болка, спазъм, възможен сърбеж и умерено кървене.

Причините за натрупването са затлъстяване, стареене, бременност, повишено интраабдоминално налягане, прием на алкохол и диети с ниско съдържание на фибри. Аналната фисура се причинява от анална травма, високо вътрешно анално налягане и локална исхемия.
Купчините се диагностицират чрез физически преглед, дигитален ректален преглед, аноскопия и колоноскопия. Аналната фисура се диагностицира чрез физикален преглед и когато болката е безболезнена чрез дигитален ректален преглед и аноскопия.
Лечението на купчини се състои от промени в диетата, склеротерапия, лигиране на ластик и хирургично отстраняване. Лечението на аналната фисура се състои от промени в диетата, фармакологични средства и сфинктеретомия.

Обобщение на купчините и пукнатините  

Купчините и пукнатините са две различни аноректални заболявания:

 • Купчините са уголемяване на анални възглавници в дисталния ректум, докато пукнатината е разкъсване на кожата в долния анален канал.
 • Купчините се характеризират с безболезнено кървене, докато пукнатината представлява силна болка и умерено кървене.
 • Натрупванията и пукнатините имат различни причини: Натрупванията се появяват най -вече след повишено вътреабдоминално налягане в резултат на затлъстяване, възраст или бременност, докато пукнатината се причинява главно от анална травма и повишено налягане в аналния канал.
 • Тежките купчини и хроничната фисура се лекуват с различни процедури: склеротерапия, лигиране на ластик и хирургично отстраняване се използват за лечение на купчини, докато сфинктеретомията и фармакологичните средства се използват за лечение на фисури.

3 коментара

 1. Може ли мастурбацията да причини сфилис или гонорея

 2. Моля, кажете разликата ч/б хлорофил а и б

Вижте повече за: , , , , ,