Разлика между Период и Бременност Симптоми

Какъв е периодът Симптомите?

Период (менструация) е изтичането на функционалния слой на ендометриума, което се случва с кървене след смъртта на яйцето. Този слой е готово да подслон на яйцето, в случай, че бъде оплодена. Менструацията се повтаря от пубертета до менопаузата периодично, средно 28 дни. Най-късата нормален интервал е 21 дни и най-дългата е 35 дни. Различната дължина на менструалния интервал при жените се обяснява с наследствени и индивидуални характеристики.

На менструалния цикъл е ритмично (или нормална) когато менструация редуват на равни интервали. Промени в ритъм могат да възникнат с невродегенеративните и neuropsychic раздразнения или с промени в околната среда.

При нормална менструация, жената губи средно по около 50-100 мл кръв се смесва с секрети от матката и влагалището. Менструална кръв има характерен червено-кафяв цвят, е течност, и е трудно да се съсири.

Менструация е процес, който се случва с редица симптоми. Само около 16-18% от жените имат никакви оплаквания. Някои промени, наречени предменструален синдром, предхождат кървене. Други симптоми се появят по време на периода. Характерни симптоми са:

 • Чувство на слабост, виене на свят и умора;
 • Промени и напрежение в гърдите;
 • Болки в кръста и ниско в корема, спазми;
 • Промени в апетита;
 • Главоболие;
 • Променливо настроение;
 • Чувство на подуване на корема;
 • Леко повишена вътрешна температура;
 • Подпухналост и т.н.

Какво е Бременност Симптоми?

Бременността е състояние, при което ембриона или плода се развива в утробата на жената. Терминът "ембриона" се използва за описание на развиващия се организъм по време на първите 8 седмици от бременността и терминът "плода" се използва от 9-та седмица на бременността.

Раждането обикновено се появява около 38 седмици след зачеването, или около 40 седмици след началото на последната менструация.

След оплождането на яйцеклетката, настъпват промени както във функционирането на органите и в емоционалното състояние на бременната жена. Понякога ранните симптоми на бременност наподобяват симптомите на предменструалния синдром.

Не всяка жена има всички симптоми на ранна бременност. Симптомите се появяват с различна интензивност.

Най-честите симптоми на ранна бременност са:

 • Забавяне / липсва на менструация;
 • Чувство на слабост, виене на свят и умора;
 • Подуване, повишена чувствителност или болезненост на гърдите;
 • Чувство на подуване на корема;
 • Гадене;
 • спазми;
 • Леко вагинално кървене;
 • Потъмняване на зърната;
 • Променливо настроение;
 • По-често уриниране;
 • Болки в гърба;
 • Промени в апетита;
 • Главоболие;
 • Запек;
 • Леко повишена вътрешна температура и т.н.

Разлика между Период и Бременност Симптоми

Определение

Период: Период (менструация) е изтичането на функционалния слой на ендометриума срещащи с кървене след смъртта на яйцето.

Навяхване: Бременността е състояние, при което ембриона или плода се развива в утробата на жената.

Чувство на слабост, световъртеж, умора и

Период: Усещането за слабост, виене на свят, умора и е резултат от хормонални колебания и слаба анемия (причинено от значителна загуба на кръв).

Бременност: Усещането за слабост, виене на свят, умора и по време на бременност се дължат на хормонални колебания и промени в притока на кръв на бременната жена (причинено от нарастването на матката).

Промени и напрежение в гърдите

Период: Понякога жените опит подуване, повишена чувствителност или болезненост в гърдите, преди да им период. Те се дължат на колебанията в хормони. Симптомите се появяват в продължение на няколко дни.

Бременност: Гърдите се подуе, болезнен и по-чувствителни дължи на хормони от началото на бременността. Това е част от подготовката на тялото и жлези за предстоящата кърмене. Симптомите се появяват в продължение на месеци.

Гадене и повръщане

Период: Обикновено не са налице гадене и повръщане по време на периода.

Бременност: Сутрин гадене появява като симптом на около 85% от бременните жени, четири до осем седмици след зачеването. Той може да бъде придружена от повръщане.

Спазми

Период: По време на периода, простагландини се освобождават в големи дози, което води до контракции на матката. Целта на тези контракции е да се хвърлят на кръв от матката. Продължителността е на няколко дни.

Бременност: Чувство за коремни болки и спазми е характерно за началото на бременността, когато матката се разтяга постепенно да се направи място за развитието на ембриона. Спазмите се появяват по време на бременността.

вагинално кървене

Период: менструално кървене (червено-кафяв цвят) продължава между 3 и 7 дни и спира спонтанно. Жената губи средно по около 50-100 мл кръв и секрети.

Бременност: леко вагинално кръвотечение (розово или кафяво) се среща при около 25% от бременните жени по време на имплантация. Това е по-слаб от менструацията и продължава в продължение на 3-4 дни.

Потъмняване на зърната

Период: Не потъмняване на зърната се случва по време на периода.

Бременност: Под въздействието на повишени нива на хормони по време на бременност, повече меланин натрупва в меланоцитите на зърната. Това води до потъмняване на зърната.

Промени в настроението

Период: промени в настроението може да се наблюдава преди и по време на менструация. Те са по-къси в сравнение с промени в настроението по време на бременността.

Бременност: Mood може да се промени и в двете крайности - от чувство на щастие на внезапна депресия. Те могат да се проявят през всички етапи на бременността.

Чувство на подуване на корема

Период: Под действието на хормоните на лигавицата на матката се увеличава. Това води до чувство на подуване на корема. Преди началото на менструацията, лигавицата е дебелата и набъбване е най-силно изразено.

Бременност: повишено ниво на прогестерон по време на бременността забавя функцията на храносмилателната система на жената. Това води до чувство на подуване на корема.

По-често уриниране

Период: По-често уриниране не е типичен симптом на периода.

Бременност По време на бременност, кръвния поток, преминаващ през увеличава бъбреците, което води до по-често уриниране. Често уриниране се увеличава с напредъка на бременност поради натиск, причинен от растящото бебе на пикочния мехур.

промяна на апетита

Период: Тялото се нуждае от повече енергия, съответно храна. В резултат на апетита увеличава.

Бременност: Някои бременни жени са с повишен апетит, други - намалени един. Промените в предпочитанията на храните са възможни.

Вътрешна температура

Период: Повишаването на вътрешната температура , измерена през нощта с половината или повече градуса обикновено е характеристика на овулация период и намалява с началото на менструацията.

Бременност По време на бременност, високи вътрешните температурни останки повишени в продължение на 2-3 седмици.

Период VS. Бременност Симптоми: Сравнение на таблицата

Обобщение на Период VS. Бременност Симптоми

 • Период е изтичането на функционалния слой на ендометриума, възникващи с кървене след смъртта на яйцето.
 • Бременността е състояние, при което ембриона или плода се развива в утробата на жената.
 • Усещането за слабост, виене на свят, умора и по време на периода се дължи на хормонални колебания и слаба анемия (причинено от значителна загуба на кръв). По време на бременността, тези симптоми се дължат на хормонални колебания и промени в притока на кръв на бременната жена (причинено от нарастването на матката).
 • подуване и повишена чувствителност в гърдите преди периода се дължи на колебания в хормони и възникне за няколко дни. В началото на бременността, тези симптоми се появят, но те са част от подготовката на тялото за предстоящата кърменето и да се появят в продължение на месеци.
 • Обикновено, няма гадене и повръщане по време на периода, докато сутрин гадене появява като симптом на около 85% от бременните жени, четири до осем седмици след зачеването.
 • Спазми се появяват по време на бременността и в продължение на няколко дни, по време / преди началото на периода.
 • Менструално кървене трае между 3 и 7 дни и спира спонтанно. Около 50-100 мл кръв и секрети се отделят. Леко вагинално кървене се среща при около 25% от бременните жени. Това е по-слаб от менструацията и продължава в продължение на 3-4 дни.
 • Под въздействието на повишени нива на хормони по време на бременност, повече меланин натрупва в меланоцитите на зърната, което води до потъмняване.
 • промени в настроението може да се наблюдава преди и по време на менструация, за няколко дни. Настроението може да се промени през всички етапи на бременността.
 • По-често уриниране е типичен симптом на бременността, но не се случи по време на периода.
 • По време на периода на тялото се нуждае от повече енергия и повишава апетита. Някои бременни жени са с повишен апетит, други - намалени един.
 • Вътрешната температура се покачва за няколко дни преди началото на периода и за 2-3 седмици в началото на бременността.
Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте още за: ,