Разлика между пандемия и епидемия и чума

Пандемията е световно заболяване, което причинява много случаи на заболяване. Епидемията е заболяване, разпространено в голям регион. Чумата е специфично бактериално заболяване, причинено от Yersinia pestis .

Какво е пандемия?

Определение:

Пандемията е болест, която се е разпространила по целия свят и е разболяла няколко индивида, причинявайки смъртта на много хора.

Причини за пандемия:

Пандемиите най -често се причиняват от вируси, които се предават много лесно между хората. Тези заболявания често заразяват дихателната система; например грип и коронавирус и по този начин лесно може да се разпространи, когато хората кашлят и кихат. Фактът, че е лесно да се пътува от едно място на друго със самолет, означава, че вирусите се разпространяват още по -лесно и по -бързо от един континент на друг.

Примери за пандемии:

Миналите пандемии включват едра шарка, СПИН и грип от 1918 г. Смята се, че само едрата шарка е убила около 300 милиона души и е имала висока смъртност от 30%. Днес сме в средата на пандемията COVID-19, която се разпространи по целия свят и зарази няколко милиона души. Смъртността от COVID-19 варира в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние.

Какво е епидемия?

Определение:

Епидемия е, когато определено заболяване засяга голям брой хора в доста голяма географска област. С течение на времето, ако не бъде контролирана, епидемия може да се разпространи в световен мащаб и да се превърне в пандемична ситуация.

Причини за епидемии:

Епидемиите могат да бъдат заразни и да се дължат на различни агенти, включително протозои, вируси и бактерии. Епидемия е по -вероятна, когато причинителят става по -вирулентен или причинителят на инфекцията става по -лесно предаван от човек на човек. Някои незаразни заболявания като диабет също се класифицират като епидемии, но това се дължи на това, че все повече хора възприемат начин на живот, благоприятстващ развитието на диабет.

Примери за епидемии:

Епидемиите от миналото включват такива заболявания като холера, причинена от бактерията Vibrio cholera, и жълта треска, причинена от вид флавивирус. Епидемиите от малария, причинени от протозойни паразити, също често се срещат в Африка.

Какво е чума?

Определение:

Чумата е специално заболяване, причинено от бактерия, наречена Yersinia pestis .

Причини за чума:

Yersinia pestis е бактерията, която причинява заболяването, и често се предава на хората от бълхи, които преди това са се хранили с гризачи, които пренасят бактерията. Чумата се поддържа в природата и цикли между бълхи и бозайници. Предава се на хората, най -често, когато те са ухапани от заразени бълхи, но в някои случаи може да се разпространи от човек на човек.

Примери за чума:

Чумата се проявява в различни форми, а именно пневмонична, септицемична и бубонна чума. Пневмоничната форма не е често срещана и това е, когато белите дробове са инфектирани. Септицемичната чума е доста опасна, тъй като е, когато бактериите са в кръвния поток. Бубонната чума е често срещаната форма на чума, при която лимфните възли в различни части на тялото се подуват и образуват бубони. Пневмоничната форма е най -заразният тип, тъй като бактериите са в белите дробове, така че хората могат да разпространяват инфекцията, когато кашлят.

Разлика между пандемия и епидемия и чума?

Определение

Пандемията е заболяване, което заразява голям брой хора на няколко континента и причинява много случаи и смъртни случаи. Епидемията може да бъде определена като заболяване, което засяга повече хора от обикновено в определена област, която е доста голям регион. Чумата е заболяване, причинено от бактерията Yersinia pestis.

Възбудител на болестта

Причинителят на болестта при пандемия почти винаги е вирус. Причинителят на болестта при епидемия може да бъде вирус, бактерия или дори протозой, или поради липса на микроби, а по -скоро фактори на начина на живот. Причинител на болестта на чумата винаги е бактерията, Y. pestis.

Инфекциозно и заразно

Пандемията винаги се дължи на много инфекциозно заболяване. Пандемията може или не може да се дължи на инфекциозен агент, тъй като някои заболявания се дължат на начина на живот. Колко заразна е чумата зависи от това в каква форма е, като пневмоничната форма е по -заразна от всяка друга форма.

Регион на разпространение

Разпространението на пандемия винаги е в световен мащаб, като има случаи в много страни. Разпространението на епидемия е в доста голям регион, но не и в континентите. Чумата обикновено е в локален регион, но може да се разпространи в по -големи площи и може да включва повече от един град.

Примери/видове

Примерите за пандемия включват едра шарка, СПИН, грипната пандемия от 1918 г. и COVID-19. Епидемичните примери включват жълта треска, холера, малария и морбили. Примерите за чумата включват трите вида, а именно пневмонична, бубонна и септицемична.

Таблица, сравняваща пандемия и епидемия и чума

Резюме на Pandemic Vs. Епидемия срещу Чума

  • Пандемиите са мащабни, междуконтинентални заболявания, които обикновено се причиняват от респираторни вируси.
  • Епидемии се срещат в големи региони, но не и на цели континенти; епидемия обаче може да се влоши и да се разпространи, за да се превърне в пандемия.
  • Чумата е специфично заболяване, което се причинява от бактерия, пренасяна от бълхи и гризачи.

Вижте повече за: , ,