Разлика между овулацията и периода

Овулация срещу период

Женската репродуктивна система има две основни части - матката и яйчника. Вагиналните и маточните изхвърляния се произвеждат в матката и също там оплодената яйцеклетка се развива в плод и расте, докато яйчниците се произвеждат в яйчниците.

Яйчниците също са отговорни за производството на яйцеклетки или яйцеклетки и за хормонални секрети. Те са разположени близо до стените на тазовата кухина, едната от лявата страна, а другата от дясната. Овулацията възниква, когато яйчниците или яйцата се произвеждат в яйчниците. Това е периодичен процес, при който зрелите яйчникови фоликули се разделят и отделят яйцеклетки или яйцеклетки. По време на овулацията зряла яйцеклетка се изхвърля от яйчника, готов за оплождане. Ако няма оплождане, лигавицата на матката се отделя и кръвта ще се изхвърли от тялото.

Това е известно като месечен менструален цикъл на жената, известен също като период. Периодът или менструацията може да са явни или скрити. Прикритата менструация е, когато ендометриумът се абсорбира отново от тялото и се преживява от женските от други видове бозайници.

Човешките жени изпитват явна менструация или период. Кървенето се появява в матката и излиза през влагалището, което е известно като месечен менструален поток. Редовната менструация или период обикновено трае от два до осем дни, започвайки от първия ден на менструалното кървене до спирането му. Кървенето започва бавно, след това постепенно се увеличава и след това намалява след няколко дни. По време на менструацията жената може да почувства болка, главоболие, спазми и емоционални смущения. Жените обикновено се чувстват необичайно уморени, неудобни и изпитват промени в настроението. Менструалният цикъл отнема 28 дни, а овулацията настъпва през 14 -ия ден от менструалния цикъл. През това време жената ще изпитва леки болки и ще има повишено обоняние и сексуално желание. Докато овулацията настъпва естествено, тя може да бъде предизвикана. Жените, които имат олигоменорея, състояние, при което менструацията се случва рядко, може да се лекува с индуцирана овулация. Използва се и за ин витро оплождане.

Резюме:

1. Овулацията е процесът, при който яйчниците или яйцата се произвеждат в яйчниците, докато периодът или менструалният цикъл е процесът, при който неоплодените яйцеклетки и лигавицата на матката се изхвърлят от тялото. 2. И двете са част от 28-дневния менструален цикъл на жената, като овулацията настъпва на 14-ия ден, а периодът настъпва няколко дни по-късно, когато яйцеклетките не са оплодени. 3. Менструацията или периодът обикновено траят от два до осем дни, докато овулацията продължава от пет до шест дни. 4. Овулацията възниква, когато яйцеклетката или яйцеклетката се освобождават от яйчника. Ако е оплодена от спермата, тя ще образува ембрион, който ще се развие във плод и в крайна сметка в бебе, докато периодът на жената настъпва, когато яйцеклетката или яйцеклетката не са оплодени, което води до изхвърлянето им от тялото под формата на кръв . 5. Овулацията настъпва от яйчниците и именно в матката се развива оплодената яйцеклетка, докато периодът настъпва от матката и излиза през влагалището.

1 коментар

  1. Последната дата на менструацията ми беше на 25 ноември, след това на 30 ноември имах сексуални отношения и трябваше да пия ipill за защита и след няколко дни на 6 декември отново менструацията започна, така че има ли някакъв шанс да забременея, моля дайте ми съвет за спиране на бременността след това какво да направя за това ...

Вижте още за: