Разлика между епидемия и пандемия

Епидемията се определя като заболяване, което внезапно е по -разпространено в определена област, отколкото обикновено е. Пандемията се определя като заболяване, което се е разпространило по света и е причинило много случаи на заболяване с няколко смъртни случая.

Какво е Outbreak?

Определение:

Епидемия е термин, използван за описване на заболяване или заболяване, което се появява внезапно при повече хора, отколкото обикновено в конкретен регион. Това не е глобално явление и обикновено се среща в една държава или част от нея.

Причини за огнища:

Огнищата не са причинени само от вируси, но много от тях са. Вирусни заболявания като Ебола понякога се появяват като огнища в определени части на Африка, като Сиера Леона и Конго. Някои вирусни огнища се появяват, защото някои хора не ваксинират, така че в някои страни имаше скорошни огнища на морбили и паротит. Маларията се причинява от протозоен паразит и е отговорна за огнища в някои части на света. Дори събития с хранително отравяне могат да бъдат класифицирани като огнища и са резултат от заразяване на храни или напитки с патогенни бактерии.

Примери за огнища:

Избухвания на болести се случват всяка година в различни части на света. Примерите включват хантавирус в четирите ъгъла на Съединените щати, Ебола в ДРК и Сиера Леоне и различни огнища на морбили, настъпили в някои страни и в някои региони на Съединените щати.

Да останеш в безопасност при огнище:

Доста лесно е да се избегне заболяване, ако не живеете в район, където в момента има огнище. Пътуващите трябва да вземат под внимание всяка информация за огнища по света и да избягват пътуванията до такива райони. Ако живеете в район, където има огнище, трябва да избягвате контакт с хора, които са болни в случай на инфекциозни заболявания. За огнища на определени заболявания трябва да се гарантира, че ваксините са актуални, за да се избегне заразяване с неваксинирани хора.

Какво е пандемия

Определение:

Пандемия е термин, използван, когато инфекциозна болест се е разпространила по света, присъства в няколко държави и има множество случаи и причинява някои смъртни случаи.

Причини за пандемия:

Пандемиите се причиняват от вируси, които са заразни и лесно се разпространяват от човек на човек. Пандемиите също често са причинени от вируси на дихателните пътища, които могат да се разпространят чрез капчици, например грип и коронавирус. Вирусите често мутират и не могат да бъдат лекувани лесно и поради това често са проблем в световен мащаб. Пандемиите също са по -вероятни днес поради подобрените начини на транспортиране, като въздушното пътуване улеснява и бързо излитането на хора от междуконтинентален път. По принцип вирусните заболявания, които се превръщат в пандемия, се причиняват от много заразни вируси, които лесно се разпространяват и трудно се съдържат.

Примери за пандемии:

Настоящата пандемия, COVID-19, причинена от вид коронавирус, е най-добрият пример, с който хората могат да се свържат, и тъй като толкова много хора са заразени, смъртността в световен мащаб се увеличава бързо. В миналото обаче имаше пандемии, включително грип от 1918 г., който се смята, че е убил най -малко над 20 милиона души. Едрата шарка и СПИН също са причинили пандемии.

Да останеш в безопасност при пандемия:

Избягването на тълпите и поддържането на социални дистанции са някои мерки, които могат да помогнат. Пандемиите обикновено са вируси, които се разпространяват лесно от човек на човек. Мерките за измиване на ръцете, подобрените хигиенични условия, измиването на повърхности и носенето на маски на публични места са всички настоящи препоръки. Също така е разумно да избягвате горещи точки или райони, където има много заболявания, за да намалите риска от инфекция.

Разлика между епидемия и пандемия?

Определение

Епидемията описва заболяване или заболяване, което се появява внезапно при повече хора, отколкото обикновено в определена област или част от света. Пандемия описва инфекциозна болест, която се е разпространила по света, присъства в няколко страни и има множество случаи и смъртни случаи.

Възбудител на болестта

Възбудителят на болестта в случай на огнище може да бъде вирус, но може да бъде и бактерии или дори протозои. Причинителят на болестта в случай на пандемия винаги е много заразен вирус.

Инфекциозно и заразно

Болест, причиняваща огнище, не винаги е заразна, тъй като хранителното отравяне е вид огнище, което не се предава сред хората. Пандемията почти винаги се дължи на силно заразен инфекциозен вирус.

Регион на разпространение

В случай на огнище, районът на разпространение винаги е много локализиран и ограничен до един регион или държава или част от държава. В случай на пандемия разпространението на болестта е глобално, включва няколко държави, което води до много смъртни случаи поради големия брой заразени хора.

Примери

Хантавирус и Ебола в ДРК са четири примера за огнища. Грипът от 1918 г., СПИН, едра шарка и COVID-19 са примери за пандемии.

Таблица, сравняваща огнището и пандемията

Резюме на Outbreak Vs. Пандемия

  • Термините огнище и пандемия се използват и от епидемиолози, когато описват болести в популация.
  • Епидемията е локализираната поява на заболяване или заболяване, което не е непременно причинено от вирус, но може да бъде причинено и от бактерии или дори протозои.
  • Пандемия описва глобалната поява на заболяване, което има вирусен характер и се предава от човек на човек и може да бъде тежко.
  • Пандемиите могат да причинят смърт на голям брой хора, тъй като толкова много са заразени по целия свят.
  • Огнищата могат да причинят висока смъртност на местно ниво в зависимост от причинителя на болестта.

Вижте повече за: ,