Разлика между остеопороза и остеоартрит

Osteoporosis_book Остеопороза срещу остеоартрит

Както остеопорозата, така и остеоартритът са често срещани заболявания, които се появяват през средните до по -късните етапи от живота. Остеопорозата е костно заболяване, при което костите стават по-крехки поради намаляване на костната минерална плътност. Костите на страдащ от остеопороза имат повишена чувствителност към фрактури. Остеоартритът, от друга страна, е заболяване на ставите. Това се причинява от загуба на хрущял (протеиново вещество, което действа като „възглавница“ между костите на ставите) в ставите.

Остеопорозата може да се нарича и „порести кости“. При това заболяване костите стават по -слаби и най -често се появяват след определена възраст, въпреки че изтъняването на костите също може да доведе до този вид заболяване. Остеоартритът се отнася главно до възпаление на ставите. Въпреки че този вид артрит също е свързан със стареенето, той обикновено е резултат от износване на костите; когато ставите са били наранени от многократна употреба по време на определена дейност или спорт. Това, което се случва, е, че хрущялът се намалява бавно, причинявайки липса на гъвкавост в ставите и развитие на костни шпори. Следователно, подуване на ставите.

Остеопорозата се среща най -вече при жени на възраст над 45 години, но може да се появи и при мъже на възраст над 65 години. Това е особено вярно за тези мъже, които пушат или са прекалено консумирали кофеин или стероиди. Остеоартритът се среща най -често при хора с наднормено тегло или със затлъстяване, или тези, които са преживели някакъв вид травма или физическо увреждане на ставите.

Чести симптоми на остеопороза са болки в костите, загуба на височина, фрактури на бедрото, гръбначния стълб, кръста и други части на тялото и увреждане, което се дължи на липсата на здравина на костите. Остеоартритът се появява в ставите на бедрото, коленете, шията, гръбначния стълб, долната част на гърба и малките стави на ръцете и е изключително болезнен. Засегнатите области обикновено са увеличени или подути и се характеризират с скованост.

Остеопорозата може да бъде предотвратена чрез постигане на по -висока пикова костна маса в детска и юношеска фаза. Това се постига чрез правилни упражнения и хранене, което ще забави костната дегенерация. Плътността на костите може да се увеличи чрез джогинг, ходене и изкачване на стълби с максимални усилия няколко пъти седмично, а здравословното хранене трябва да включва достатъчно калций и витамин D. Остеоартритът може да бъде предотвратен чрез поддържане на телесното тегло, ходене, плуване и упражняване на гъвкавостта на ставите по време на различни дейности. Умерените упражнения също помагат за намаляване на болката и подобряване на функционирането на ставите. Когато е възможно, трябва да се избягва постоянен натиск върху определена става.

Резюме:

1. Остеопорозата е костно заболяване, докато остеоартритът е ставно заболяване.

2. Остеопорозата е заболяване, често срещано при жени на възраст над 45 години, докато остеоартритът може да възникне поради затлъстяване или увреждане и износване на ставите.

3. Остеопорозата не се забелязва в ранните си стадии, но постепенно ще прогресира и може да причини фрактури на костите. Остеоартритът причинява силна болка в ставите и засегнатите стави обикновено са червени и подути.

4. Симптомите на остеопороза са тънки и слаби кости и намалена плътност на костната маса, докато остеоартритът се проявява чрез подуване и зачервяване в близост до ставите на костите.

5. Остеопорозата се предотвратява чрез правилни упражнения и хранене, което включва достатъчно витамини и калций. Остеоартритът може да бъде предотвратен чрез избягване на постоянен натиск върху определена става, поддържане на гъвкавостта на ставите чрез участие в различни дейности и чрез контрол на теглото. Доброто хранене също е от съществено значение.

1 коментар

  1. Това обясни много, благодаря ви много. Имам остеоартрит, така че научих костната си плътност добре, но ставите са износени и се възпаляват сега, мога да работя за облекчаване на това за себе си.

Вижте повече за: ,