Разлика между ортодонтията и ортопедията

stethoscope Ортодонтия срещу ортопедия

Ортодонтията се отнася до специфична област на стоматологията, която се върти около лечението и изучаването на неправилни ухапвания (неправилни прикуси), зъбна нередност и запушване или непропорционално подобрена захапка на челюстта. От друга страна, ортопедията е изследване на човешката опорно -двигателна система. Той се опитва да проследи изобретателни начини, по които проблемите на опорно -двигателния апарат могат да бъдат диагностицирани и успешно лекувани. Това е специална област на медицината, която се фокусира върху мускулите, костите, ставите, връзките, сухожилията и нервите в тялото. Първоначално клонът е изучавал и лекувал деца с увреждания, но от това е прераснал в пълноправно медицинско направление, лекуващо както възрастни, така и деца.

Някои от често срещаните ортодонтски лечения са:

  • Цялостно лечение: Използва се за лечение на неправилни прикуси
  • Прихващащо лечение: Процесът включва изваждане на зъби по планиран начин с помощта на прости уреди
  • Лечение с брекети: Включва използването на различни видове брекети за възстановяване на стойката на зъбите, като се използват пълни брекети, езикови брекети, частични брекети, невидими брекети, модни брекети, самолигиращи брекети и др.
  • Лечение с други ортодонтски уреди: Лечението с други уреди включва, неподвижен уред, подвижен уред, бърз разширител, четириядрен феликс, махало, ластици, уреди за коса и др.

От друга страна, някои от често срещаните ортопедични лечения са,

  • Артроскопия: Това е процедура, при която се използват камери и друго специално оборудване за навигация в определена става с цел проследяване и лечение на наранявания.
  • Замяна на ставата: Това се извършва чрез поставяне на протеза в повредена става или артритна става.
  • Остеотомия: Това се отнася до определен процес, който помага за коригиране на деформации в костите чрез изрязване и възстановяване.
  • Ремонт на меки тъкани: Това е процес на оздравяване на износени сухожилия или връзки.
  • Вътрешно фиксиране: Това помага за лечение на счупени кости, като ги поставя в правилното положение с помощта на плочи, винтове и щифтове.
  • Сливане: С помощта на този процес костите се заваряват заедно с помощта на пръти или костни присадки.

Ортодонтията лекува специфични състояния като струпване на зъби или предно -задни несъответствия и др. От друга страна, ортопедията лекува болки в гърба, краката и краката, артрит , синдром на карпалния тунел, спортни травми, остеопороза и други състояния, при които е увредена опорно -двигателния апарат.

Резюме: 1. Ортодонтията е специфична област на стоматологията, лекуваща неправилни ухапвания, зъбни нередности и запушване. Ортопедията е изследване на мускулно -скелетната система на човека. 2. Ортодонтията лекува струпване на зъби или предно -задни несъответствия, докато ортопедията лекува болки в гърба, краката и ходилата, артрит, синдром на карпалния тунел и др.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

Вижте повече за: , ,