Разлика между късогледство и далекогледство

близост и далекогледство

Въведение

Човешкото око е сфера, чиито структури помагат да се преведе отскачащата от обектите светлина и да се разпознае обектът. Роговицата, лещата и ретината са частите, през които светлината преминава последователно и достига до ретината през зрителния нерв, тъй като отива до мозъка, който интерпретира и идентифицира обекта. Така формата на окото играе огромна роля, като ни дава зрение.

Какво е късогледство и далекогледство:

Нормалното око фокусира светлината върху една точка на ретината, наречена фокусна точка. При късогледство обаче светлината е фокусирана пред ретината, а не върху нея. Това затруднява виждането на отдалечени обекти и те изглеждат замъглени. За отстраняване на този дефект се използва вдлъбнато стъкло. При далекогледство светлината се фокусира в изображение зад ретината, което затруднява зрението за близки обекти и се използва изпъкнала леща за коригиране на този дефицит.

Късогледството се нарича още късогледство и се наблюдава често при деца на възрастова група 6-12 години. Това е дефект на тийнейджърите. Дете обикновено може да се нуждае от нови очила на всеки 12 месеца и то спира да се влошава до 20 -годишна възраст, тъй като периодът на растеж спира. Далекогледството, известно още като хиперметропия, също започва в ранна възраст, но нормалният растеж коригира проблема. С напредване на възрастта очите ни не могат да се настроят и фокусират обекта върху ретината, като по този начин затрудняват виждането на близки обекти. Обикновено започва след 40 -годишна възраст. Това се нарича амблиопия и се дължи на скованост на очните мускули, които помагат при зрението, а не поради намаляване на диаметъра на окото.

Причините:

Причината за тези дефекти е формата на очната ябълка. Когато формата на окото стане по -продълговата по дължината си, това води до фокусиране на светлината пред ретината, което води до късогледство. Когато диаметърът на очната топка се скъси, светлинните лъчи изостават зад ретината, което води до далновидност. Така основната разлика е във формата на окото.

Разлика между симптомите:

Близозрящите хора могат ясно да виждат близки обекти, но отдалечените обекти изглеждат замъглени. Първият признак на това се наблюдава в класната стая, когато детето не може да чете дъската от разстояние. Те не могат да видят телевизията отдалеч и когато четат книга, трябва да я държат плътно. Примигването прави далечните предмети да изглеждат по -ясни и човек може да открие, че детето криви, за да чете като първи признак на късогледство.

От друга страна, далновидните хора могат лесно и ясно да виждат обекти на по -големи разстояния, но имат проблем да виждат по -близки обекти. Обикновено се наблюдава при възрастни и силната фамилна анамнеза е известен рисков фактор за това. Пациентите са склонни да имат главоболие при четене и оплакване от напрежение в очите.

Възможности за лечение:

Късогледството се коригира с помощта на вдлъбнати очила или подходящи коктактни лещи. Тя може да бъде коригирана и чрез преоформяне на обектива чрез операция, наречена LASIK. Далновиден човек просто се нуждае от чаша за четене с изпъкнали лещи, за да коригира зрението си. Предлага се и опция за контактни лещи и операция. Консултацията с офталмолог е задължителна при лечението на дефекти на зрението.

Усложнения:

Хората с късогледство в редки случаи могат да развият дегенерация на ретината, а тези, които носят контактни лещи, винаги имат риск от развитие на роговични инфекции и язви. Въпреки това, при далекогледство съществува риск от развитие на глаукома, ако не се лекува.

Резюме:

Късогледство или късогледство е състояние, при което диаметърът на очната ябълка се увеличава, което води до образуване на изображения преди ретината и по този начин причинява замъглено зрение за отдалечени обекти. Това лесно се коригира чрез вдлъбнати очила или контактни лещи. Далекогледството или хиперметропията или амблиопията води до образуване на образи зад ретината, което води до замъглено зрение за близки обекти. Това се коригира чрез лещи с изпъкнала форма или хирургични/контактни лещи.

Вижте повече за: ,