Разлика между акушерка и акушер -гинеколог

Акушерка срещу акушерка/гинеколог

Ако искате да поемете по сериозен път към медицинската сфера, особено в областта на здравето на жените, тогава може да се натъкнете на дилемата да изберете между това да бъдете акушер -гинеколог и акушерка. Като цяло и двамата професионалисти имат сходни отговорности, чиито задачи понякога дори могат да се припокриват. Честно казано, ставането на някое от двете изисква да преминете през различни образователни пътища.

Акушерката е най -добре оприличена на медицинска сестра, докато акушер -гинекологът е лекар. Акушерката е отговорна за пренебрегването на общото благосъстояние на бъдещите майки, както и за осигуряването на грижи през всички етапи на бременността до раждането и дори до следродилния (след раждането) етап. Акушерките могат да извършват прости процедури за пренатална грижа и също така да насочват чувствителни случаи към по -добре информирания акушер -гинеколог. Като такъв, акушер -гинекологът е обучен лекар, който може да диагностицира и лекува заболявания на репродуктивното здраве на жените. Подобно на акушерките, те също могат да направят някои пренатални и следродилни грижи за жени, които току -що са родили.

Акушерките могат да се обучават по програми, надлежно акредитирани от Съвета за акредитация на образованието за акушерки. Това обучение дава възможност на бъдещата акушерка с необходимите клинични умения и теоретична подготовка, необходима за грижите за жените през различните етапи на майчинството. Предлагат се програми за сертифициране (най -бързите), бакалавърски и дори магистърски (най -дългият курс), които се предлагат за амбициозни акушерки. Напротив, акушер-гинекологът/гинекологът завършва четиригодишна програма за пребиваване над бакалавърската и медицинската степен. Акушер -гинекологът може да разшири теоретичния си обхват, като се включи в допълнителни субспециални програми като фетална медицина и репродуктивна ендокринология. Тези специални курсове обикновено отнемат още една година или повече.

За да могат акушерката и акушерката/гинекологът да започнат да практикуват своите занаяти, първо трябва да получат сертификат. Акушерките правят това, като попълват медицински скраб (прегледи за новородени, изпити след раждането, пренатални прегледи и посещават 20 раждания - най -малкото!), А също и преминават преглед. OB-GYNs се сертифицират само когато успешно издържат както устен, така и писмен изпит. Има още повече тестове, които чакат тези, които искат да получат сертификат за курсове за субспециалност. По отношение на продължаващото образование и двамата специалисти трябва да получат отново сертификат след определен период от време. Така че от тях може да се изисква да преминат друг набор от изпити и да посетят поне 30 часа обучение, за да подновят сертификатите си.

Резюме:

1. OB/GYN е лекар за разлика от акушерката. 2. Акушер -гинекологът може да диагностицира и лекува репродуктивни заболявания при жени, за разлика от акушерката. 3. Обикновено акушер -гинекологът се нуждае от повече образование и обучение в сравнение с акушерката. 4. Акушер -гинеколог очевидно получава по -висока заплата от акушерката.

Вижте повече за: