Разлика между психичното здраве и емоционалното здраве

И двете психическо и емоционално здраве са от съществено значение в нашето субективно благополучие. Балансът между нашите познавателни процеси и емоционално състояние не е от решаващо значение за поддържане на добро здраве. Тъй като те са тясно свързани, някои фактори могат да се припокриват. Сегашната ни емоционално състояние до голяма степен се отразява на начина, по който обработва информация и обратно.

Например, един ядосан индивидуален най-вероятно би си помислил, прибързано и някой, който е песимистично най-вероятно опит отрицателни емоции. Също така, е в състояние на екстаз е свързана с вземане на идеални обещания.

Например, много хора правят смели новогодишни резолюции, които могат да бъдат повлияни от весел празник сезон.

Въпреки приликите, психичното здраве е различно от емоционалното здраве.

Като цяло, когато тя се занимава с обработка на информация, докато вторият е по-фокусиран върху това как се изразяват чувства.

Следователно, лъжите да прави разлика на механизмите, участващи в мисленето срещу изразяват чувства. Следващите обяснения допълнително се рови в тези промени:

Какво е психично здраве?

От думата "mentalis" латински, което означава "ум", психичното здраве до голяма степен се отнася за когнитивни процеси като вниманието, бодростта, памет, критично мислене и разсъждение.

Човек с себевладение прави подходящи решения, се отнася добре с другите, както и функции продуктивно.

От друга страна, индивид, страдащ от психично заболяване като цяло не може да изпълнява рутинни дейности, имат силно ирационални мисли и възприятия, мисли за нараняване на другите или себе си, често се чувства объркан или раздразнени, и последователно явят други проблемни поведения.

Най-често срещаните видове психични заболявания включват тревожни разстройства, разстройства на настроението, и шизофрения.

Препоръчват се следните в поддържането на добро психично здраве:

 • Спортувайте редовно, да се хранят балансирано хранене и сън в продължение на най-малко 7 до 8 часа на ден
 • Поддържане на истински, поддържащи и трайни взаимоотношения
 • Практикувайте оптимизъм, като казва положителни и благодарни коментари за себе си и другите
 • Извършване на действия на доброта като помагате на някой повишава самочувствието и чувството за обща цел
 • Потърсете лекарска помощ, ако е необходимо професионално

Какво е емоционалното здраве?

Emotion идва от латинската дума "emovere", което означава "да подклаждат" или "да свърши". Като цяло, емоционалното здраве се занимава с начина, по който управлява нашите чувства; онези времена, когато ние се "разбъркват" или "възбуда".

Емоционално здраве често е свързано с щастие, оптимизъм, както и устойчивостта. Следователно, някои автори се отнасят към него като разширение на психичното здраве има положително емоционално здраве средства, имащи също така благоприятно опит на уелнес по време на двете приятни и неприятни събития в живота.

По-конкретно, положително емоционално здраве се характеризира, като е в състояние точно да се идентифицират и контролират нечии чувства. Освен това, емоционално здрави хора знаят как да се изразя по подходящ начин реакциите им и улесняване на тяхното поведение, въпреки интензивни емоционални състояния.

В резултат на това те могат по-добре се справят със стресови събития, да използват максимално своя потенциал, и възприемаме живота си като доста изпълнение. За да се постигне такова, се препоръчват следните конкретни практики:

 • Идентифициране и усъвършенствате вашите силни страни
 • Погледнете за положителната страна в неблагоприятни ситуации
 • Отделете време за почивка и отдих на качеството
 • Свържете се с близки, приятели и близки
 • Обогатете духовния живот, като се молим, медитиране и т.н.

Разлика между духовното и емоционалното здраве

 1. Фокус на духовното и емоционалното здраве

Психично здраве до голяма степен се занимава с познавателните процеси като възприемане и да вземе решение, докато емоционалното здраве е по-фокусиран върху изразявате чувствата като гняв, щастие и т.н.

 1. Патология, участващи в духовното и емоционалното здраве

Психично здраве обикновено се свързва с болести като шизофрения и разстройства на настроението. От друга страна, емоционалното здраве често се занимава с по-малко патологични проблеми, като например справяне със стреса.

 1. Позитивната психология

Тъй като движението на Позитивната психология обикновено се свързва с емоционални състояния като щастие, надежда и устойчивост, тя е по-близо до поддържане на емоционалното здраве. Що се отнася до психичното здраве, свързаните с тях теми, често са на различни заболявания и увреждания.

 1. медицинска помощ

Тъй като психичното здраве е по-често свързани с нарушения, е също така по-ангажирани с медицинска помощ, като психични или клинични психологически услуги. За разлика от хората, които имат емоционални здравни проблеми са по-склонни да се консултира съветници или живота треньори.

 1. Органични Корените на духовното и емоционалното здраве

В сравнение с емоционалното здраве, психичното здраве е по-често се обяснява с органични корени нечии като неврологични фактори. Например, пациенти с шизофрения могат да имат химични дисбаланс в мозъка и че тези с опит болест на Алцхаймер дегенерация на мозъчни клетки.

 1. Социални умения

Въпреки, че психичното здраве е свързано със социалните умения, емоционалното здраве е по-тясно свързан с такива взаимодействия, тъй като се занимава с подходящите компетенции като емпатия, регулиране емоции и взаимоотношения работа.

 1. Покритие

В сравнение с емоционалното здраве, психичното здраве включва повече елементи, тъй като включва емоционално състояние, както и управление на процеси на мислене и действия. Така например, на Световната здравна организация (СЗО) се посочва, че психичното здраве обхваща на индивида "субективно благополучие, възприема самоефикасност, автономност, компетентност, зависимостта между поколенията и себеактуализация на интелектуален и емоционален потенциал ..."

Психично срещу емоционалното здраве: Сравнение на маса

Обобщение на психично Vs. емоционалното здраве

 • И двете психическо и емоционално здраве са от съществено значение за развитието на нашата субективно благосъстояние.
 • Как мислите се отразява как се чувстваме и обратно.
 • Психично идва от латинската дума "mentalis", което означава "ум", докато емоциите са дошли от латинската дума "emovere", което означава "да свърши".
 • Психичното здраве е повече на мислене, докато емоционалното здраве се занимава с изразяващи чувства.
 • Както психичното здраве се занимава с болести, тя е също така по-свързани с медицински услуги и органични бази като в сравнение с емоционалното здраве.
 • Позитивната психология е по-тясно свързан с емоционалното здраве от психичното здраве.
 • В сравнение с психичното здраве, емоционално здраве е по-често свързани със социални компетенции.
 • Психичното здраве е по-широк обхват в сравнение с емоционалното здраве.

Вижте още за: ,