Разлика между менингококов и менингит

Какво е менингококов?

Определение за менингококов :

Менингококовото заболяване се причинява от специфични бактерии, наречени Neisseria meningitidis . Менингококите причиняват форма на менингит заедно с други проблеми, включително септицемия (бактерии в кръвния поток).

Симптоми и усложнения:

Симптомите са тежки и включват главоболие, схванат врат, повръщане, гадене, обрив, дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC) и множество органни проблеми, включително органна недостатъчност и шок. DIC е, когато се образуват анормални кръвни съсиреци. Има и чувствителност към светлина (фотофобия).   Всъщност съществува 10% до 15% риск от смърт и 11% до 19% риск от трайно увреждане, включително ампутация, глухота и мозъчно увреждане.

Диагностика на   Менингококов:

Менингококовото заболяване се диагностицира въз основа на кръвните и цереброспиналните течности (CSF). Събира се кръв и течност и се отглеждат бактерии за потвърждаване на диагнозата. CSF се получава чрез лумбална пункция. Диагнозата се потвърждава и от молекулярни тестове като PCR, които също могат да идентифицират бактерии.

Причини за възникване на менингококова инфекция :

Менингококовото заболяване се причинява от бактерията Neisseria meningitidis . Съществуват различни щамове или серотипове на бактериите, които причиняват заболяване. Хората улавят болестта чрез близък контакт с някой, който е болен, особено ако имат контакт с устни секрети от болен човек.

Рискови фактори:

Най -застрашената група са деца на възраст от 6 месеца до 3 години. Други с висок риск включват тийнейджъри, млади възрастни, живеещи в общежития, и военни новобранци. Хората, които имат проблеми с имунната система, известни като дефицит на комплемент, също са изложени на висок риск от заразяване с болестта.

Лечение и профилактика:

Лечението включва антибиотици като пеницилин . Понякога кортикостероидите могат да помогнат, но високи дози кортикостероиди не се препоръчват, тъй като понякога могат да влошат състоянието. Най -добрият вариант е да се предотврати заразяването на болестта на първо място. Начинът да направите това е да се ваксинирате. Налични са няколко менингококови ваксини, които се препоръчват за деца и студенти в колежа.

Какво е менингит?

Определение на менингит:

Менингитът е инфекция и възпаление на мембраните на мозъка, менингите. Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси и много рядко дори от гъбички или паразити. Има много различни видове менингит, включително хронични и остри форми.

Симптоми и усложнения:

Симптомите на менингит включват треска, главоболие, схванат врат и повръщане. Усложненията могат да включват гърчове и глухота.   Менингит, причинен от Neisseria meningitidis може също да доведе до усложнения от ампутация, органна недостатъчност, септичен шок и смърт. Смъртността от менингит варира значително в зависимост от причинителя. Смъртността от вирусен менингит е много ниска, но смъртността от бактериален менингит може да достигне до 73%, а в случай на Naegleria смъртността е повече от 95%.

Диагностика на менингит:

Менингитът обикновено се диагностицира чрез анализ на цереброспиналната течност (CSF). Течността се отстранява по време на лумбална пункция и след това се тества с помощта на PCR и като се види дали бактериалните култури растат. PCR и други молекулярни тестове могат да покажат наличието на вируси и бактерии.

Причини за менингит:

Хроничният менингит може да бъде причинен от бактерията Mycobacterium tuberculosis . Хората със СПИН могат да се разболеят от менингит, причинен от бактерията криптокок . Вирусният менингит се причинява от ентеровируси и обикновено не е толкова лош, колкото бактериалният менингит. Бактериалният менингит може да бъде причинен от Neisseria mengitidis, Haemophilus influenzae (тип В) и стрептококова пневмония . Паразитът Naegleria fowleri причинява фатална форма на менингит, но за щастие е рядкост. Хората могат да хванат менингит от замърсена вода и устни секрети. Менингитът може дори да бъде причинен от рак или автоимунни заболявания като лупус.

Рискови фактори за менингит:

Рисков фактор за менингит е нарушена имунна система, като например СПИН или лупус или рак. Рисковите фактори за бактериален менингит включват по -млади от 5 години или над 60. Младите възрастни, живеещи в общежития или други претъпкани ситуации, също са изложени на висок риск.

Лечение и профилактика:

В случай на вирусни инфекции, антивирусни средства могат да бъдат изпробвани, въпреки че те може да не са ефективни. При бактериални инфекции могат да се дават антибиотици. Лечението може да бъде по -поддържащо по характер и често е насочено към причинителя на менингита. Силно се препоръчва превенция чрез ваксинация. Хората трябва да получат ваксина срещу хемофилус грип тип b (Hib) и менингококови и пневмококови ваксини.

Разлика между менингококов и менингит?

Определение

Менингококовите заболявания са заболявания, причинени от бактерията Neisseria meningitidis . Менингитът е заболяване, при което мембраните на мозъка се заразяват и възпаляват.

Симптоми

Симптомите на менингококово заболяване включват главоболие, схванат врат, повръщане, гадене, обрив, чувствителност към светлина, DIC и умора. Симптомите на менингит включват скованост на врата, треска, главоболие и понякога обрив и повръщане.

Смъртност

Смъртността от менингококово заболяване варира от 10% до 15%. Смъртността от менингит варира в зависимост от причината. Тя може да бъде много ниска в случай на вирусен менингит до 73% с пневмококов менингит и над 95% с Naegleria менингит.

Причини

Менингококът се причинява само от бактерията Neisseria meningitidis, докато менингитът може да бъде причинен от различни бактерии, вируси, паразити, гъбички и дори рак и лупус.

Рискови фактори

Рисковите фактори за менингококова болест включват да сте между 6 месеца и 3 години, да живеете в общежитие в колеж или да сте военнослужещ. Наличието на имунна система като дефицит на комплемента също е рисков фактор за менингококово заболяване. Рисковите фактори за менингит включват по -млади от 6 години, над 60 години, живеещи в общежитие в колеж, със СПИН, лупус или рак.

Лечение

Лечението на менингококови заболявания включва антибиотици и ниски дози кортикостероиди. Лечението на менингит зависи от причината и може да включва антибиотици или антивирусни средства.

Предотвратяване

Менингококовото заболяване може да бъде предотвратено с менингококовата ваксина. Менингитът може да бъде предотвратен с менингококова, пневмококова и Hib ваксина.

Таблица, сравняваща менингококов и менингит

Обобщение на   Менингококов Vs. Менингит

  • Менингококовите заболявания се причиняват само от бактерията Neisseria meningitidis.
  • Менингитът е инфекция и възпаление на мембраните на мозъка.
  • Има много причини за менингит.
  • Ваксините се препоръчват за профилактика на менингококово заболяване и менингит.

Вижте повече за: ,