Разлика между малария и денга

Какви са малария и денга?

И двете малария и денга са против комари болести. Тези две инфекции са често срещани в тропическите и субтропическите региони и кауза висока заболеваемост и смъртност в продължение на много пациенти от цял ​​свят.

Какво е малария?

Това е инфекциозно заболяване, причинено от протозоен паразит, принадлежащ към семейството Plasmodium и обикновено се предава чрез ухапване от комар Anopheles или от заразения игла или трансфузия.

Какво е денга?

Денга е вирусна инфекция, пренасяна от комари. Резултатите от инфекцията в грипоподобни треска и болест, и на редовни интервали от време, ще се превърне в евентуално фатално усложнение известно като тежка денга. Глобалната честотата на денга е нараснал драстично през последните десетилетия.

Разлика между малария и денга

 1. Определение

Малария

Това е фатално, пренасян от комари кръвно заболяване, причинено от протозоен паразит. Това води до прекъсвания и затихващ треска

Денга

Денга е слабост причинява вирусно заболяване на тропиците, причинени от комари, както и резултатите в внезапна треска и остри болки в ставите.

 1. Причини

Малария

Малария се предава чрез ухапване от комар анофлес жена. Треската може да се разпространява само чрез ухапване от комар за разлика от денга. Маларийния комар обикновено става активен и хапе през нощта.

Денга

Денга се разсейва от заразен комар Aedes египти захапка. Тя може да бъде по-нататъшно разпространение, ако още от комари атаки на заразен човек и след това се разпространява към други хора. Нападенията от комари през деня.

 1. падане

Малария

Широкото в Африка на юг от Сахара. Въпреки това, Азия и Латинска Америка също са засегнати. В по-малка степен, някои части от Европа и Близкия Изток също са засегнати. Мястото е предимно в селските райони.

Денга

Широко разпространена в тропическите и субтропическите региони. Това е ендемична в повече от сто страни в Африка, Източното Средиземноморие и Северна и Южна Америка, Западна и Южна Тихия Изток Азия. Мястото е преобладаващо градски.

 1. Видове

Малария

Те включват Plasmodium Vivax, Plasmodium малария, Plasmodium Ovale, Plasmodium фалципарум и Plasmodium Knowlesi.

Денга

Dengue е остра треска причинява заболяване, причинено от вируси, предавани от комари Aedes на денга вируси т.е. DENVs, се състои от 4 серотипове (DENV 1 до 4), които са членове на семейството на Flaviviridae, род флавивирус. Всички 4 DENV серотипове се появиха от горския щамове в горите на Югоизточна част от Азия.

 1. инкубация

Малария

Обикновено, десет до петнадесет дни след ухапване от комар.

Денга

Инкубационният период варира от три до четиринадесет дни след ухапване от заразени комари, със средно четири до седем дни.

 1. Начин на предаване

Малария

Mosquito вектор, убождане с игла, преливане.

Денга

Само чрез Aedes комари.

 1. Симптоми

Малария

Треска (периодично), главоболие, втрисане, повръщане, суха кашлица, далак разширяване, изпотяване, припадъци, жълтеница, хепатомегалия, спленомегалия, анорексия (хранене разстройство се характеризира с ниско тегло).

Денга

Внезапна треска (390 до 400 ° С), главоболие, умора, намален брой на белите кръвни клетки, прострация, сърбеж, ретро орбитална болка, кожата макулопапулозен обрив, умерени ставни болки (глезените, коленете, лактите), подуване на лимфните възли и обриви на горните и долните крайници , сърбеж по кожата, увеличени лимфни възли, парене на очите, загуба на апетит и вкус, епистаксис (кървене от носа), кръв в изпражненията и табуретка, кървящи венци. Треската понякога изчезва и след това повтаряне се извършва заедно с зачервяване на кожата и обриви.

 1. Предотвратяване

Малария

Не ваксини на разположение. Въпреки това, антималарийни лекарства са на разположение. По-добре е да защитава и предпазва себе си срещу ухапване от комар.

Най-често срещаните антималарийни лекарства са:

 • Chloroquine (Aralen)
 • Хидрокси-хлороквин (Plaquenil)
 • Хининът-сулфат (Qualaquin)
 • Мефлоквин.
 • Амалгама от атовакуон и прогуанил (Malarone)

Денга

Не съществува ваксина. Въпреки това, за да бъдат безопасни, просто се избегне ухапване от комар. Парацетамолът, Tylenol и др може да свали денга болката и понижаване на температурата. Адекватният прием на течности е препоръчително.

 1. Усложнения

Малария

Животозастрашаващи усложнения поради заразяване с малария с Plasmodium фалципарум могат да включват:

 • Церебрална малария т.е. малария инфекция достига до мозъка, придружено от гърчове, объркване, както и прекомерна умора умора, водещи до кома и дори смърт.
 • Задържане на вода в белите дробове (белодробен оток).
 • Бъбречна недостатъчност.
 • Нетипично чернодробната функция.
 • Апластична анемия (Когато тялото спира да произвежда достатъчно нови кръвни клетки).
 • Намаляване на левкоцитите т.е. бели кръвни клетки.
 • Хипогликемия (понижена кръвна захар).
 • Altered кръвната химия, включително ниско натрий и понижава рН (лактатна ацидоза).
 • "Блекуотър треска" (събаряне на червените кръвни клетки, т.е. червените кръвни клетки, което причинява потъмняване на урината).

Денга

Той е сериозен, когато състоянието прогресира до денга хеморагична треска. Синини и петна кръв под кожата могат да присъстват и пневмония и подуване на сърцето може да се случи. Денга хеморагична треска е сериозно здравословно състояние, което може да бъде фатално и води до смърт на 5% от заразените хора.

Обобщение на малария срещу денга

Точките на разлика между малария и денга са обобщени по-долу:

1 коментар

 1. Анорексия не е същото като анорексия невроза

Вижте още за: ,