Разлика между LPN и CNA

nurse LPN срещу CNA

LPN се отнася до лицензирана практическа медицинска сестра, а CNA се отнася до сертифицирани асистенти или помощници. Много студенти, които учат за медицински сестри, може да намерят разликата между тези два термина малко объркваща. Е, самите определения показват много различия. LPN са лицензирани медицински сестри, докато CNAs са само сертифицирани медицински сестри.

Една от основните разлики между LPN и CNA е начинът на техните услуги. Лицензираните практикуващи медицински сестри имат повече задължения за изпълнение от сертифицираните асистенти по медицински сестри.

Сертифициран асистент по медицинска сестра обикновено се грижи за основните нужди на пациента. Основните им отговорности включват сервиране на храна, къпане, обличане, подреждане на легла и измерване на температурите. Лицензирана практическа медицинска сестра прилага лекарства, облича рани, оказва натиск, следи катетри и попълва медицински диаграми.

LPN може да изпълнява задълженията на CNA. От друга страна, CNA не може да изпълнява задълженията на LPN. Е, LPN имат по -директен контакт с пациентите, отколкото CNA.

Съществува и разлика в образованието между LPA и CNA. Човек, който иска да стане лицензирана практическа медицинска сестра, ще трябва да премине едногодишен учебен процес, който включва както теория, така и клинична практика. От друга страна, човек може да стане CNA само след няколко седмици уроци. Те трябва просто да усвоят умения за лична грижа и нищо толкова сложно като човек, който полага LPN изпит. За да получи лиценз за медицинска сестра, LPN трябва да премине държавен лицензионен изпит. От друга страна, човек се квалифицира за сертифициране по CNA, след като завърши обучението.

Друга разлика, която може да се види между лицензирана практическа медицинска сестра и сертифициран асистент по медицинска сестра, е тяхната заплата. LPN получава по -добра заплата от CNA.

Резюме:

1. LPN са лицензирани медицински сестри, докато CNAs са само сертифицирани медицински сестри.

2. Лицензираните практикуващи медицински сестри имат повече задължения за изпълнение от сертифицираните асистенти по медицински сестри.

3. LPN може да изпълнява задълженията на CNA. От друга страна, CNA не може да изпълнява задълженията на LPN.

4. LPN имат по -директен контакт с пациентите, отколкото CNAs.

5. Лице, което иска да стане лицензирана практическа медицинска сестра, ще трябва да премине едногодишен учебен процес, който включва както теория, така и клинична практика. От друга страна, човек може да стане CNA само след няколко седмици уроци.

6. LPN получава по -добра заплата от CNA.

9 коментара

 1. Cna имат по -директен контакт с жителите, отколкото медицинските сестри. в края на краищата сестрите просто обичат да побързат и да издадат лекарства, за да могат да седнат

 2. Вярно е, че CNA имат повече контакт с пациенти. Някои медицински сестри просто не са мотивирани и затова бързат да вземат лекарства и да седнат отново ...

 3. Много хубав стил и дизайн и отличен предмет, много малко друго, от което се нуждаем: D.

 4. Хм ... Уча се за CNA и това са повече от няколко класа и уроци. Това е целогодишен клас и имаме учебни и клинични часове, които трябва да изпълним. LPN имат повече задачи, които вършат CNA, но CNA са очите и ушите на медицинските сестри и те вършат МНОГО работата с пациентите, благодаря. И CNA научават повече от лична грижа и хранене. Също така трябва да направим тест в края на нашия клас и да го преминем, за да бъдем сертифицирани, а също и ДЪРЖАВЕН тест. Така че защо не получите вашата информация (и може би правопис) точно преди да публикувате нещо. Благодаря.

 5. „Е, самите определения показват много различия. LPN са лицензирани медицински сестри, докато CNAs са само сертифицирани медицински сестри. "

  CNA не са медицински сестри, а асистенти \

 6. Като CNA имате повече контакт с пациентите/клиентите, отколкото с медицинските сестри. Също така можем да прилагаме лекарства. На нас винаги се гледа като на дъното, но нашите класове се състоят от практическо обучение и клинично. Ако питате мен, мисля, че CNA не получават достатъчно заплащане, докато вършат по -голямата част от работата.

 7. Като Cna имате по -голям контакт с пациента/клиента. Също така можем да прилагаме лекарства и да приемаме жизненоважни. В нашите класове имаме практическо обучение и клинично. Cna винаги е намръщен и недоплатен, докато ние вършим по -голямата част от работата.

 8. Аз съм сертифициран асистент по медицинска сестра от 18 години. И нека само да кажа това, трябва да е написал някой, който дори не е в областта на медицината. CNA прави много повече от всяка медицинска сестра, която познавам и cna никога не получава никакъв кредит, ние сме обратно кост на кърмене, ако не бяхме ние, хората нямаше да се погрижат, ние сме съвсем за това и lpn и RN поемат заслугата за всичко, но в крайна сметка Бог знае, ние сме истинските болногледачи! Quot un qout

  • И нека само добавя това, по време на covid-19 ние като CNA'S сме много наранени, изобщо не сме споменати и ние като cnas трябва да работим по-тясно с пациенти и жители от всеки друг, толкова е тъжно, че знаем, че дори се споменава нас. Наистина е тъжно, защото съм чувал толкова много хора да казват, че дори не се споменава, хората по света дори не знаят за cnas и какво правят и колко правят: (

Вижте повече за: ,