Разлика между кетон и глюкоза

Какво е кетон и глюкоза?

Мозъкът обикновено процъфтява с глюкозата, за да изпълнява основните си дейности Глюкозата е основният енергиен източник за мозъка. Въпреки това, когато човек премине към кето диета, която е диета с ниско съдържание на въглехидрати, гликогенът в черния дроб намалява и се изчерпва. В такава ситуация митохондриите на чернодробните клетки произвеждат кетони от складираните мазнини в организма и процесът се нарича кетогенеза. Кетоните служат като алтернативен източник на енергия при недостиг на глюкоза.

Наличието на повишени нива на кетони в кръвта е често срещан проблем с кръвната захар (диабет), който, ако не се лекува, може да доведе до кетоацидоза. Кетоновите тела винаги присъстват в кръвта. Нивата им се повишават при гладуване и непрекъснато и продължително упражнение.

Сходство

И двете предлагат енергия и гориво на мозъка ви

Кетон

Кетоните са източник на енергия от мазнини, когато запасите от глюкоза са ниски. Те са алтернативен източник на гориво за мозъка и други жизненоважни тъкани в тялото.

Глюкоза

Глюкозата е от съществено значение за функционирането на мозъка и е основната захарна форма в кръвта. Храната, която консумирате, съдържа въглехидрати, които се превръщат в глюкоза. Глюкозата осигурява незабавна енергия на жизненоважни органи, която може да се използва незабавно.

Разлика между кетон и глюкоза

Описание

Кетон

Мозъкът ви преминава към кетоновия метаболизъм на тялото като спешно резервно гориво, когато въглехидратите са ограничени. Кетоните са киселинни молекули от черния дроб, които осигуряват гориво, когато нивата на глюкозата липсват или са минимални.

Глюкоза

Мозъкът ви е проектиран да метаболизира глюкозата 99+% от живота ви. Това е захар, която предлага незабавна енергия

Ползи

Кетон

 • Кетоновите тела поддържат мозъчните ви неврони активни и живи. Кетоновите тела подобряват мозъчния метаболизъм при пациенти с мозъчна травма или черепно -мозъчна травма (TBI).
 • Производството на кетони може да ви помогне да изгорите повече мазнини - кетозата прехвърля тялото към повишени способности за изгаряне на мазнини, което води до бърза загуба на мазнини.
 • Кетоните подпомагат тренировките за издръжливост

Глюкоза

 • Подобрява продължителността или продължителността на вниманието на децата
 • Глюкозата помага при изпълнението на по -предизвикателни задачи, при които е необходима умствена бдителност. Обикновено такива предизвикателни задачи са тези, за които може да не сте много компетентни и следователно трябва да мислите по -усилено. Научните експерти предполагат, че консумирането на сладки храни обикновено подобрява и подобрява изпълнението на такива предизвикателни задачи.

Недостатъци

Кетон

 • Има странични ефекти от преминаването към кетогенна диета като главоболие, липса на фокус, замаяност, замаяност и гадене
 • Кетоните не могат да заменят глюкозата изцяло във фитнеса
 • Високите нива на кетони могат да бъдат опасни за диабетици

Глюкоза

 • Прекомерната консумация на захар може да увеличи риска от депресия
 • Глюкозата задейства центровете за възнаграждение на мозъка, свързани със зависимостта

Видове

Кетон

Видовете включват;

 • Ацетоацетат-най-простата бета-кето киселина, която се образува след метаболизма на мазнините. Това е първото кетоново тяло, произведено от черния дроб.
 • Бета-хидроксибутират-образува се от ацетоацетат. Технически не е кетонно тяло поради своята структура. Въпреки това, бета-хидроксибутират (BHB) е преобладаващото кетонно тяло (78%), което се разглежда в рамките на кето диетата, присъстваща при тежка DKA-диабетна кетоацидоза
 • Ацетон - това е най -малкото (2%) кетонно тяло и се нарича още „миризма на плодов дъх“. Той се създава поради разграждането на ацетоацетата и дъхът го съдържа в изобилие. Той се отстранява от тялото чрез загуба на дъх.

Глюкоза

Видовете включват;

 • Декстроза - това е най -простата форма на захар, получена от царевица и някои други зеленчуци. Използва се в хранителни продукти (предимно печени) като подсладител. Използва се за интравенозна инфузия в болници за осигуряване на енергия и за замяна на загубените течности в тялото.
 • Нишесте - това е верига от глюкозни нишки, свързани чрез гликозилови връзки, за да образуват по -голяма молекула, наречена полизахарид. Това е сложна категория въглехидрати, присъстваща в царевица, картофи, ориз, пълнозърнести овесени ядки, хляб и зърнени продукти.
 • Гликоген - това е многоразклонен полизахарид, който е основна форма на съхранение на глюкоза. Гликогенът се разгражда до захар (глюкоза), когато тялото се нуждае от гориво под формата на енергия. Вашият голям лопатен жлезист орган, наречен черен дроб, освобождава гликоген като помощ за процеса на храносмилане, в отговор на понижената кръвна захар и стресовите състояния.

Резюме

Точките на разлика между кетон и глюкоза са обобщени по -долу:

ЧЗВ

Може ли мозъкът да използва кетони вместо глюкоза?

Мозъкът със сигурност може да функционира и да работи с кетони - почти. Глюкозата (вид захар) обикновено е основният източник на енергия и гориво на мозъка. Тялото и мускулите използват мазнините като източник на енергия, но мозъкът не може да използва мазнините, за да функционира. Въпреки това, той използва кетони, когато нивата на захар (глюкоза) и инсулин са ниски. Когато нивата на глюкозата са твърде ниски, черният дроб естествено произвежда кетони.

Глюкозата кетон ли е?

Не, глюкозата е алдехид, а не кетон.

Каква е разликата между глюкоза и кетони в урината?

Ако в урината на индивида има повече глюкоза (захар), отколкото би трябвало, медицинското състояние се нарича гликозурия. Обикновено се появява поради високи нива на глюкоза в кръвта или увреждане на бъбреците. Това медицинско състояние (гликозурия) е често срещан симптом при пациенти както с диабет тип 1, така и с диабет тип 2. Когато бъбреците са увредени при човек, се случва бъбречна гликозурия. Ако нивото на кетон е повече от необходимото в урината, тогава медицинското състояние се нарича диабетна кетоацидоза (DKA). DKA е основно усложнение, свързано с висока кръвна захар (диабет), което може да доведе до кома или да стане още по -фатално и да причини смърт. Високото ниво на кетони, открито при изследване на урината, може да Ви подтикне да се консултирате с Вашия лекар и да получите лечение много преди състоянието Ви да стане критично и да настъпи спешна медицинска помощ.

Предпочита ли мозъкът кетони?

Кетоните са гориво за нашия мозък, когато нивата на глюкозата са ниски. В кето диетата, когато въглехидратите са сведени до минимум, кетоните отговарят на 75 % от енергийните нужди на мозъка

Може ли липсата на въглехидрати да причини мозъчна мъгла?

Да. Мозъчна мъгла възниква, когато човек проявява определени симптоми като ниска енергия, по -малко сън (безсъние), запек, дразнене, умора и главоболие. Това е резултат от диета с ниско съдържание на въглехидрати (основна характеристика на кето-диетата) и често се нарича кето-грип.

Вредни ли са кетоните за мозъка ви?

Въобще не. Всъщност, по време на метаболитен стрес, кетоните като BHB (основният) предлагат алтернативна енергия за поддържане на оптимален метаболизъм на клетките в централната нервна система (мозъка). Съобщава се, че е много по -ефективно гориво от глюкозата, като предлага повече енергия/единица използван кислород.

Вижте повече за: ,