Разлика между Keto и Палео

Какво е Keto?  

Кето се отнася до кетогенна диета. Това е диета се характеризира с много ниско въглехидрати , обикновено по-малко от 50 гр на ден, височина на мазнини и умерено до ниско протеин прием.

Ketogenic диета е въведена от д-р RM Уайлдър в Клиниката Майо през 1921 г. за лечение на пациенти с епилепсия.

Разлика между Кето и Палео

Това е тъй като тогава се препоръчва за лечението на различни заболявания, като например на медикаменти детството епилепсия , затлъстяване , диабет , и неврологични заболявания.

Прилагането на кетогенна диета индуцира кетоза в организма. Кетоза е физиологичното състояние, което е резултат от намалената диета въглехидрати.

След няколко дни на диетата, резервите на глюкоза в организма стават недостатъчни.

Глюкозата е обикновено само енергиен източник на централната нервна система, която е в състояние да използва мазнини и мастни киселини директно поради кръвно-мозъчната бариера.

Като алтернатива за липсата на глюкоза, тялото е принуден да окисляват мастни киселини в производството на чернодробни кетон органи, които включват ацетоацетат, β-хидроксибутират и ацетон. след кетонни тела се трансформират в тъканите на ацетил-СоА, алтернативното субстрата, използван за производството на аденозин трифосфат (АТР), основният източник на енергия.  

Какво е Палео?  

Палео диета се отнася до палеолита. Той е известен също като диетата на каменната ера, пещерен човек диета, или първобитните диетата.

Палеолит диета се състои от всички храни, които са били на разположение на човешкото същество преди въвеждането на селското стопанство. Тя се основава на консумацията на диви животни, месо и пустеещи растения. Това включва риба, постно месо, яйца , плодове, зеленчуци , корени и ядки .

Палеолитична диета изключва всички хранителни източници, които са били недостъпни в епохата на палеолита, преди човешкия отглеждането на растения и опитомяването на животните, като например зърнени храни, бобови растения, отглеждани, млечни продукти, сол, захар и преработени масла.

Разлика между Keto и Палео-1

Палеолит диета е показано, че получателя за целите на загуба на тегло, намаляване на индекса на телесна маса, и обиколка на талията. Диетата също подобрява кръвното налягане и глюкозен толеранс.

Проведени с палеолита диета все още са предварителни и малки по размер, затова по-нататъшни изследвания е необходимо да се докаже или опровергае ползите от такава диета за правата на метаболитни заболявания.

Разлика между Keto и Палео

Ketogenic и палеолита са две популярни диети с големи разлики:

  1. Въглехидратите в Keto и Палео

А кетогенна диета се състои главно от нисък прием на въглехидрати, докато в палеолита диета, въглехидрати, могат да бъдат представени под формата на корени като картофи, моркови и сладки картофи, тъй като тези зеленчуци, които не са непременно култивирани. Ketogenic диета изрично избягва високо съдържание на въглехидрати кореноплодни зеленчуци като картофи и моркови, за да се поддържа ниско ниво на глюкоза в организма, както и насърчаване на високо производство на кетони.

  1. Мазнини и протеини в кето група и Палео

А палеолита диета се основава на лов и събиране, което означава, че може да бъде богата на мазнини, когато цялата налична храна е диви животни месо. Това е обаче, не е задължително да е така. При сравнение с кетогенна диета, а Палео диета може да се състои от по-малко мазнини, повече протеини, и повече въглехидрати.

Диета кето трябва да се състои главно от високо съдържание на мазнини, умерени протеини и много нисък прием на въглехидрати. Консумацията на мазнини може да произхождат в този случай от масла (растителни масла) или млечни продукти, а не непременно от месо сам.

  1. Млечни продукти в Keto и Палео

Палеолитична диета изрично забранява консумацията на всякакъв вид храна, която е въведена след появата на земеделието и животински опитомяването в историята на човечеството, това включва млечни продукти.

А кетогенна диета, в сравнение, е богата на мазнини диета позволява консумацията на пълномаслените млечни продукти като масло, топено масло, пълномаслено крема сирене, сметана, и твърди сирена.

  1. Плодовете в Keto и Палео

Плодовете съдържат глюкоза и фруктоза, и поради това не са мотивирани в кетогенна диета нисковъглехидратна, докато палеолитична диета се основава на консумацията на подбрани и събрани плодове.

  1. Предимства на Кето и Палео

Благоприятните ефекти на кетогенна диета е доказано научно. А кетогенна диета се препоръчва за лечението на на медикаменти детството епилепсия, затлъстяване, диабет и неврологични заболявания. Напоследък, проучвания, свързани с изследване на раковите заболявания се провеждат с цел да се оцени влиянието му върху лечението на рака.

Палеолит диета, напротив, е популярна диета, с не достатъчно научно доказани ползи. Загуба на тегло, индекс на телесна маса по-ниска и по-малка обиколка на талията и някои от неговите преки ефекти. Въпреки това, все още са необходими повече изследвания и клинични проучвания, за да се оцени ползите от него за метаболитни заболявания като диабет.  

Кето срещу Палео: Сравнение на маса

Ketogenic диета палеолит диета
Ниска прием на въглехидрати (по-малко от 50 грам на ден). Може да съдържа въглехидрати под формата на които не култивирани кореноплодни зеленчуци като картофи, сладки картофи и моркови.
Високо съдържание на мазнини диета с умерени протеини и нисък прием на въглехидрати. Може да бъде по-високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини, отколкото кетогенна диета.
се допускат високо съдържание на мазнини млечни продукти като масло, топено масло, пълномаслено крема сирене, сметана, и твърди сирена. Изрично се забранява консумацията на млечни продукти, тъй като те бяха въведени след появата на земеделието и животински опитомяването.
Обезкуражава консумацията на плодове, тъй като те съдържат глюкоза и фруктоза, на кетогенна диета се наблегне на по поддържане на ниско ниво на глюкоза в организма. Събраните и берат плодове са позволени, независимо от техния захар съдържа.
Научно доказано е, ползи. Препоръчва се за лечение на детството на медикаменти епилепсия, затлъстяване, диабет и неврологични заболявания. Ефективно за загуба на тегло, намаляване на индекса на телесна маса и обиколка на талията. Въпреки това, все още не е достатъчно научни доказателства за прилагането му в лечението на метаболитни заболявания, като диабет.

Обобщение на Кето и Палео  

Кето и палео са две понятия, отнасящи се до два различни вида диета, кетогенна и палеолитни диети съответно.

Докато двамата се насърчи по-здравословен начин на живот, кетогенна и палеолитни диети пред големи разлики:

  1. Ketogenic диета е ниско въглехидрати диета с цел запазване на много ниско ниво на глюкозата в тялото, като същевременно се насърчава обмяната на мазнините и производството на кетони като нов източник на енергия. Палеолит диета се състои в консумацията на типа на разположение на човечеството храна преди създаването на селското стопанство. Тя включва месо от диви и събраха зеленчуци и плодове.
  1. Ketogenic диета позволява консумацията на високо съдържание на мазнини млечни продукти, както и обезкуражава консумацията на плодове. Палеолит диета забранява млечни продукти, както и позволява да се събра и взе плодове.
  1. Ketogenic диета е доказано, че е клинично полезно, особено в случая на епилепсия, затлъстяване, диабет, или неврологични заболявания. Повече клиничните изследвания е все още да се провежда, за да се докаже ползата OS палеолита диета.

Вижте още за: ,