Разлика между IVF и IUI

embryo-scan IVF срещу IUI

Има някои основни разлики между IVF и IUI. И двете са често срещани и популярни лечения за безплодие.

IVF или ин витро оплождане се отнася до процес, при който женските яйчници се стимулират да произвеждат редица яйцеклетки. Тези клетки се изваждат от яйчниците чрез процес на засмукване. Целият процес се извършва под въздействието на обща анестезия. Но механичната вентилация не се прилага при ин витро оплождане. След това сперматозоидите и яйцеклетките се поставят в петриева чаша за оплождане, последвано от инкубиране за минимум 3 дни до максимум 5 дни. В края на този предписан период оплодените ембриони се отлагат в женската матка с помощта на катетър. Останалите ембриони се изпращат за по -нататъшно охлаждане.

От друга страна изкуственото осеменяване на вътрематочно осеменяване, съкратено IUI, се отнася до процес, при който спермата се събира след еякулация. Спермата се измива правилно, за да се изберат най -добрите сперматозоиди и концентрация на сперматозоидите се поставя вътре в катетър. В следващата фаза този катетър се предава в шийката на жената, водеща направо към матката, където се предполага депониране на сперматозоидите. От този момент сперматозоидите намират собствен път във фалопиевата тръба в търсене на яйцеклетката и възстановяват успешната бременност.

Ин витро оплождането се извършва особено в случаите, когато фалопиевите тръби са запушени, или в напреднала репродуктивна възраст или в случаи на необяснима плодовитост и нисък брой на сперматозоидите. От друга страна, изкуствено осеменяване или вътрематочно осеменяване може да се извърши само в случаите, когато фалопиевите тръби са по същество отворени. Този процес се извършва в непосредствена близост с някакъв вид стимулация на яйчниците. За тази цел могат да се използват лекарства като гонадотропини и кломид. IUI често се използва и за лечение на случаи на сравнително нисък брой сперматозоиди и безплодие, причинено поради неизвестни причини.

Резюме:

1) IVF или ин витро оплождане се извършва чрез стимулиране на женските яйчници и процесът на оплождане се извършва in vitro, извън тялото. При вътрематочно осеменяване процесът на оплождане се осъществява в женската матка, където изкуствено се поставят най -качествените сперматозоиди.

2) IVF може да се извърши дори когато фалопиевите тръби са запушени. Но IUI може да се извърши само чрез фалопиевите тръби.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

1 коментар

  1. Момчета, трябва да имате повече информация относно сравняването и контраста на IVF и AI.

    Благодаря ти

    - Кейтлин Грегъри

Вижте още за: , ,