Разлика между IVF и ICSI

ivf

Изображение от: Eermolovich

IVF и ICSI

IVF означава ин витро оплождане. Това е уникален процес на оплождане на яйцеклетката с помощта на сперматозоиди извън женската утроба. Това е процес in vitro, който роди първото бебе от епруветката Луиз Браун през 1978 г. Това е едно от най -популярните и широко разпространени лечения за безплодие. От друга страна ICSI означава интрацитоплазмена инжекция на сперма. Това е най -новата и най -потенциалната техника на осеменяване, която се прилага за постигане на оплождане, независимо от качеството на спермата, когато ин витро оплождането е неуспешно.

Ин витро оплождането се предлага от лекарите, когато повечето от другите методи в рамките на парадигмата на репродуктивната технология се провалят. При ин витро оплождането овулаторният процес се контролира чрез хормонална манипулация. Женските яйцеклетки или яйцеклетки се отстраняват от яйчниците на женските и след това се оставят да се оплождат със сперматозоидите в някаква течна среда. След като оплождането приключи, зиготата или оплодената яйцеклетка се вкарват обратно в матката на женската, насочена към институцията и началото на процъфтяваща бременност. От друга страна, интрацитоплазменото инжектиране на сперма е полезно дори когато мъжкият донор в процеса страда от проблеми с безплодието. В съвременната епоха с нарастващия проблем с безплодието този конкретен процес на осеменяване се прилага до голяма степен в случаите, когато конвенционалното ин витро оплождане може да не настъпи или да бъде лесно потиснато. Честите ситуации, когато се прилага ICSI, са следните,

  • Идиопатична или необяснима плодовитост
  • Свръхчувствителна стимулация в яйчниците, водеща до намаляване на качеството на яйцеклетката
  • Слабо оцелели сперматозоиди след размразяване
  • Осеменяване на яйца след размразяване
  • Производство на ембриони с цел предварително имплантиране, за да се осигури генетичен скрининг в случай, че ембрионите са „чисти“ от всякакви неподходящи заразяващи сперматозоиди
  • В случай, че има остра нужда от максимално увеличаване на нормалния процес на торене

Макар и много по -последен разработен процес, ICSI вече е управлявал редица успешни раждания и бързо се слива като един от силно избраните процеси на изкуствено осеменяване, които хората избират.

В случай на ин витро оплождане няма обхват на каквито и да е генетични нарушения, настъпващи в зиготата. Но в случай на ICSI, тъй като дори субфертилните сперматозоиди се използват за осеменяване, има шанс структурни и числени дефекти в хромозомите да бъдат пренесени. Затова се препоръчва пренатален скрининг.

Резюме: 1. IVF означава ин витро оплождане, докато ICSI означава интрацитоплазмено инжектиране на сперма. 2. Оплождането ин витро се предлага, когато други традиционни начини на репродуктивна технология не работят. Като има предвид, че ICSI инициира инсеминация в случай на необясними проблеми с фертилитета и лошо оцелели сперматозоиди. 3. При IVF зиготата има по -малък шанс да носи генетично разстройство, докато при ICSI шансовете за хромозомно разстройство са по -големи.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

4 коментара

  1. За първи път чувам ICSI и може ли ICSI да произведе тризнаци или четворки бебета и техните полове

Обратни обрати

  1. Разлика между IVF и IVM | Разлика между | IVF срещу IVM
  2. Разлика между IVF и обръщане на тръбата | Разлика между | IVF срещу обръщане на тръбата
  3. Разлика между IVF и IUI | Разлика между | IVF срещу IUI

Вижте повече за: