Разлика между IgG и IgE

IgG срещу IgE

Когато говорите за хранителни алергии и някои други видове алергични реакции, може да се чудите защо вашият алерголог или семеен лекар ви предписва да се подлагате на тестове като IgG и IgE тестове. Тези технически термини всъщност са съкращения за два различни вида имуноглобулини, популярно известни като антитела. Тези Y-образни бойци помагат в борбата срещу нахлуващите патогени и са класифицирани в пет дивизии, към които принадлежат IgG и IgE.

Имуноглобулинът IgG вероятно е общата ви концепция за антитяло. Въпреки че са по -малки от другите бойци, те са най -много по отношение на броя. Това антитяло е уникално в смисъл, че може да премине през плацентата, за да предложи фетална защита. Дори след раждането на новородено дете, IgGs все още са наоколо, за да помогнат в борбата с вирусни или бактериални инфекции. Те служат като предварителна линия на защита, преди имунните клетки най -накрая да им помогнат в процеса на имунен отговор.

Напротив, имуноглобулинът IgE се намира в други части на тялото, като кожата, лигавиците и белите дробове. Тези бойци са по -разпространени при хора, които обикновено изпитват алергии. Те имат конкретна задача да реагират на случаи на алергии към пърхот на домашни любимци, гъбични инфекции на спори и други проблеми, свързани с прашеца. Това също играе жизненоважна роля при паразитни заболявания на хелминти.

Ако човек е в състояние внимателно да следи нивата на тези имуноглобулини, радикалното повишаване или намаляване на всеки от тях може да означава наличието на продължаваща патология. Нивото на IgG се увеличава с чернодробно заболяване, ревматоиден артрит и недохранване. Той ще намалее в присъствието на някои редки заболявания като лимфоидна аплазия, хромна лимфобластна левкемия, протеинемия на Bence Jones и IgA миелом. Напротив, нивото на IgE се повишава в присъствието на екзема, астма, анафилактичен шок и сенна хрема. Той намалява в случаи като хипогамаглобулинемия и вродена агамаглобулинемия.

Традиционните тестове за хранителна алергия се фокусират върху наличието на чисто IgE реакции и затова е наречен най -често срещаният тест за алергии. Това може да се наблюдава почти веднага след поглъщане на алерген или директен контакт. Този тип реакция се проявява с подуване на езика и устните, подуване на корема и болка, внезапна диария, а също и копривна треска, въпреки че това може да бъде придружено от симптоми, причинени от алергии. Въпреки това, повечето хранителни алергии са IgG по природа, а не IgE, което може да се случи няколко часа след началото на реакцията.

Резюме:

1. IgG имуноглобулинът е с по -малък размер в сравнение с IgE. 2. IgG са по -големи от IgE. 3.IgG може да премине през плацентарната бариера на бременни майки и може да предложи допълнителна защита на растящия плод. 4. Повечето хранителни алергии са IgG по природа. 5. IgE има незабавни симптоми, за разлика от забавената поява на IgG реакции.

Вижте повече за: ,