Разлика между хипертония и високо кръвно налягане

Хипертония срещу високо кръвно налягане

Обикновеният лаик се очаква да приеме, че и хипертонията, и високото кръвно налягане са едно и също нещо. И да, те са прави, защото двете наистина си приличат! Следователно, при обикновена ежедневна употреба хората могат да разменят „хипертония“ за „високо кръвно налягане“ и обратно. Въпреки това, в медицинската настройка, историята изглежда е обратното.

В най -строг смисъл трябва да има ясно разграничение между хипертония и високо кръвно налягане. По дефиниция „хипертонията“ е „медицинско състояние на сърдечно -съдовата система, което често е хронично по характер“. Характеризира се с постоянно повишаване на кръвното налягане (BP). Префиксът „хипер“ означава „висок“, така че „хипертония“ е обратното на „хипотония“ (ниско кръвно налягане).

Хипертонията се класифицира като есенциална (първична) или несъществена (вторична) хипертония. Първата е най -често срещаната форма, описана като без точна установима причина, докато втората се дължи най -вече на вторичен фактор, който се идентифицира много лесно. Това състояние е налице при много хора по света и се счита за водеща причина за по -сериозни състояния като инфаркти, инсулти, аневризми и сърдечна недостатъчност, наред с други заболявания. За да се противодейства на това, си струва да се спомене, че човек трябва да се включи в процедури за промяна на начина на живот, за да подобри нивото на кръвното си налягане до нормалното.

Обратно, високото кръвно налягане се приема от медицина като симптом, а не като състояние само по себе си. Описано е като имащо повишено кръвно налягане над 140 систолична стойност и 90 диастолична стойност. Причините за това повишаване на кръвното налягане могат да се дължат на няколко фактора, като отлагане на мазнини или холестерол по лигавиците на кръвоносните съдове, наличие на заболявания, които засягат сърдечно -съдовата система, както и отслабване или загуба на еластичност на кръвоносните съдове.

Мастните отлагания често блокират нормалното преминаване на кръвта. В резултат на това просветът на кръвоносния съд се стеснява, като по този начин се увеличава налягането на преминаващата кръв. По същия начин бъбречните и ендокринните нарушения често причиняват внезапно изместване на АД поради хормонални аномалии; дори бременността може да предизвика хипертония при майки, които са по -застрашени. Освен това се казва, че някои лекарства причиняват сериозни нежелани ефекти, свързани с високото кръвно налягане. И накрая, загубата на еластичност на кръвоносните съдове също влияе върху BP, тъй като кръвоносните съдове вече не могат да се разширяват ефективно, за да приспособят преминаването на кръв.

Резюме:

1. Хипертонията е медицинско състояние на сърдечно -съдовата система, характеризиращо се с постоянно повишено АД. 2. Високото кръвно налягане е симптом, описан като показател за систолично кръвно налягане над 140 mmHg и диастолично налягане над 90 mmHg. 3. Хипертонията се диагностицира с трайни, хронични (дълготрайни) повишения на кръвното налягане, докато високото кръвно налягане може да бъде остър симптом, произтичащ от стрес или други външни фактори.

1 коментар

  1. Д -р Аз съм мъж на 43 години. През последните няколко седмици изпитвам световъртеж и слабост и забелязах, че има и колебания в кръвното налягане, искрено ви моля за вашите ценни съвети, за да поддържам здравето си правилно. Очаквам вашия бърз отговор.

Вижте повече за: