Разлика между хиперсексуално разстройство и биполярно разстройство

Хиперсексуалното разстройство и биполярното разстройство включват и сексуални несъответствия, като изневяра, разпуснатост, пренебрегване на риска от болести, предавани по полов път, и безразборни сексуални срещи с непознати. Хиперсексуалното поведение е един от симптомите на маниакален и хипоманичен епизод, които са критерии за биполярно разстройство. Например, индивид, който е в маниакален епизод, може да изпита интензивни сексуални пориви и да се включи в прекомерна мастурбация и сексуално поведение с множество партньори.

По отношение на техните различия, хиперсексуалното разстройство не е включено в 5 -то издание на Диагностично -статистическия наръчник за психични разстройства и конкретно включва интензивна и повтаряща се заетост със сексуални пориви, фантазии и поведение за период от поне шест месеца. От друга страна, DSM-5 определя два вида биполярни разстройства, които се характеризират с редуващи се епизоди на високо и ниско настроение.

Какво е хиперсексуално разстройство?

Според предложените критерии за DSM-5, хиперсексуалното разстройство е интензивно и повтарящо се занимаване със сексуални пориви, фантазии и поведение за период от поне шест месеца. Подобна загриженост не се дължи на екзогенни вещества, съпътстващо медицинско състояние или манийни епизоди и е довела до клинично значимо увреждане на функционирането. Хората с това състояние са на възраст най -малко 18 години и са имали множество неуспешни опити да контролират сексуалното си поведение в отговор на състояния на дисфорично настроение и стресови събития в живота (Reid, 2015).

Хиперсексуалното разстройство се нарича още сексуална зависимост, използва се като чадър, който обхваща различни видове проблемно поведение като прекомерна мастурбация, използване на порнография, кибер секс, секс по телефона, сексуално поведение с съгласие на възрастни, посещение на стриптийз клубове и други свързани поведения (Karila, et al., 2014). Други източници обаче разграничават хиперсексуалното разстройство от пристрастяването към секса; първият се отнася до изпитване на дистрес по отношение на модел на повтарящи се сексуални отношения с поредица любовници, които се възприемат като просто неща, които трябва да се използват, докато вторият се отнася до натрапчиви сексуални действия въпреки вредните последици (Tidy, 2018).

Причините за хиперсексуалното поведение не са добре разбрани; рисковите фактори включват травматични преживявания (т.е. сексуално насилие), стресови фактори (т.е. семейна дисфункция, конфликти във взаимоотношенията и социален стрес) и психични заболявания като депресия и тревожност (Psychology Today, 2019). Нещо повече, хиперсексуалността е симптом на биполярно разстройство; наранявания на главата, епилепсия, деменция или други неврологични разстройства също е известно, че причиняват хиперсексуалност (Kennard, 2020). Лечението може да включва възстановяване на взаимоотношенията, идентифициране на тригери, управление на стреса, поведенчески терапии и групи за подкрепа. Може да се предписват и лекарства, ако състоянието е свързано с тревожност или разстройства на настроението (Kennard, 2020).

Какво е биполярно разстройство?

Преди да преминем към дефиницията на биполярно разстройство, първо е необходимо да разберем следните термини (DSM-5, 2013):

Маниакален епизод

Хората, които имат маниакални епизоди, имат отделни периоди на необичайно и постоянно повишено или раздразнително настроение, повишена енергия или целенасочена активност в продължение на поне седмица. Симптомите включват грандиозност, намалена нужда от сън, по -приказлив от обичайното, полет на идеи, лесно разсейване и прекомерно участие в дейности с висок потенциал за вреда, като сексуални неразбирателства, глупави бизнес инвестиции и неограничени покупки .

Хипоманичен епизод

Симптомите на хипоманичен епизод са същите като при маниакален епизод, с изключение на това, че продължават поне 4 последователни дни.

Голям депресивен епизод

Хората с тежки депресивни епизоди изпитват поне 5 от следните симптоми през същия 2-седмичен период: депресивно настроение, значително намален интерес към всички или почти всички дейности, значителна загуба на тегло или наддаване на тегло, безсъние или хиперсомния, психомоторна възбуда или изостаналост, умора, чувство за неподходяща вина или безполезност, намалена способност за концентрация, вземане на решения или мислене и суицидни мисли. Трябва да се отбележи, че поне един от симптомите е потиснато настроение или загуба на удоволствие или интерес.

DSM-5 определя два вида биполярни разстройства: биполярно I разстройство и биполярно II разстройство. Биполярно I разстройство се характеризира с поне един маниакален епизод, който може да е бил предшестван и последван от тежки депресивни или хипоманични епизоди. За сравнение, биполярното разстройство II се характеризира с настоящ или минал хипоманичен епизод и настоящ или минал депресивен епизод. Често се появяват големи депресивни епизоди, но не са необходими за диагностициране на биполярно I разстройство. Освен това Националният институт за психично здраве (NIMH) описва основните симптоми на биполярно разстройство като редуващи се епизоди на високо и ниско настроение (Newman, 2020).

Точната причина е неясна; биполярното разстройство обаче се дължи на комбинация от фактори като фамилна анамнеза, дисбаланс на невротрансмитерите и психически стрес. Лечението включва комбинация от терапии като консултиране, психотерапия, медикаменти (т.е. стабилизатори на настроението и антидепресанти), физическа намеса (болнично лечение) и средства за начин на живот (т.е. здравословна диета, редовен режим на сън и редовни упражнения).

Разлика между хиперсексуално разстройство и биполярно разстройство

Определение

Съгласно предложените критерии за DSM-5, хиперсексуалното разстройство е интензивно и повтарящо се занимаване със сексуални пориви, фантазии и поведение за период от поне шест месеца (Reid, 2015). За сравнение, DSM-5 определя два вида биполярни разстройства: биполярно I разстройство и биполярно II разстройство. Биполярно I разстройство се характеризира с поне един маниакален епизод, който може да е бил предшестван и последван от тежки депресивни или хипоманични епизоди. За сравнение, биполярното разстройство II се характеризира с настоящ или минал хипоманичен епизод и настоящ или минал депресивен епизод. Често се появяват големи депресивни епизоди, но не са необходими за диагностициране на биполярно I разстройство. Освен това Националният институт за психично здраве (NIMH) описва основните симптоми на биполярно разстройство като редуващи се епизоди на високо и ниско настроение (Newman, 2020).

DSM-5

Хиперсексуалното разстройство не е включено в DSM-5, докато два вида биполярни разстройства: биполярно I разстройство и биполярно II разстройство са под биполярни и свързани с тях разстройства на DSM-5.

Възраст

Предложените критерии за диагностика на хиперсексуално разстройство уточняват, че хората с това състояние са на възраст най -малко 18 години. От друга страна, имаше деца, които бяха диагностицирани с биполярно разстройство.

Хиперсексуално разстройство срещу биполярно разстройство

Резюме

  • Хиперсексуалното поведение е един от симптомите на маниакален и хипоманичен епизод, които са критерии за биполярно разстройство.
  • Хиперсексуалното разстройство е интензивно и повтарящо се занимаване със сексуални пориви, фантазии и поведение за период от поне шест месеца.
  • Националният институт за психично здраве (NIMH) описва основните симптоми на биполярно разстройство като редуващи се епизоди на високо и ниско настроение.

Вижте повече за: ,