Разлика между хигиена и санитария

Хигиена срещу санитария

Хората в продължение на хиляди години са еволюирали от несъзнанието за чистотата на околната среда до познаването на вредните ефекти и ползите от това да бъдат чисти и зелени. Така че днес ние, хората, винаги се стремим към чистота. Има една поговорка, че „чистотата е наред с благочестието“. Това е вярно.

Понятията за хигиена и санитария са ни въведени от малък. Правилната хигиена винаги ни учиха нашите учители, родители и медицински специалисти, като лекари, зъболекари и медицински сестри. Има ли разлика между хигиена и санитария? Нека разберем.

„Хигиената“ се дефинира като кумулативна група практики, която се възприема от групи хора като начин за здравословен начин на живот или добро здраве. „Санитарните условия“, от друга страна, се определят като начина, по който хората насърчават здравословния начин на живот и доброто здраве, като предотвратяват човешкия контакт с отпадъци и други форми на микроорганизми, които причиняват болести.

Накратко, и двете думи са предназначени за превенция и популяризиране на здравето. Хигиената често е свързана с човешкото тяло. Използваме думата „хигиена“ за нашето тяло, като си мием зъбите, къпем се и така нататък и така нататък. Измиването на ръцете също е част от хигиената и се счита за универсална предпазна мярка за предотвратяване на предаването на микроорганизми.

„Санирането“, от друга страна, е за човешки отпадъци, отпадъци от околната среда и други форми на отпадъци. Има различни видове канализация, като например основна санитария, която е управлението на човешки изпражнения, санитария на място, която е начинът, по който хората изхвърлят и третират други форми на отпадъци, саниране на храни, което е правилното боравене с храни, саниране на околната среда, което заема промишлеността канализация и други подобни, и накрая, екологична канализация, която се опитва да копира как работи природата чрез рециклиране на човешки и животински отпадъци в по -полезна форма на материал.

Концепциите за хигиена и канализация са важни за човешкото здраве, както и за здравето на останалите видове на тази планета. Трябва да се грижим един за друг. Ние също трябва да сме отговорни един за друг. Тъй като имаме само една планета, тогава ние, хората, трябва да поемем инициативата да внесем хармония и мир на нашата зелена планета.

Резюме:

1. „Хигиената“ се дефинира като кумулативна група от практики, която се възприема от групи хора като път към здравословен начин на живот или добро здраве. „Санитарията“, от друга страна, се определя като начинът, по който хората насърчават здравословния начин на живот и доброто здраве, като предотвратяват човешкия контакт с отпадъци и други форми на микроорганизми, които причиняват болести. 2. Хигиената е за хората, докато санитарията е за отпадъците около нас.

10 коментара

 1. Доволен съм особено от начина, по който различавате хигиената от санитарните условия. Всъщност днес бях помолен от колега да различа хигиената от санитарните условия и ми беше трудно, защото винаги съм смятал, че тези два термина са синоними.

  Благодаря за вашето просветление.

  Виктор

 2. Много благодаря за това полезно уточнение.

 3. благодаря за това страхотно уточнение. досега ми е трудно да отговоря на тези различия.

 4. страхотни концепции

 5. Хигиената и канализацията едно и също ли са?

 6. Искам да знам по -подробно разликите между образованието по хигиена и насърчаването на хигиената. Много благодаря .

 7. Благодаря ти

 8. Благодаря за тази концепция

 9. Благодаря

 10. Днес съм много развълнуван. Опитвах се да разгранича тези два термина, но ми беше объркващо. Наистина ви ценя много за тази публикация. Но искам да получа ясно разбиране на здравното образование в детайли

Вижте повече за: