Разлика между хиалиновия и еластичния хрущял

Разлика между хиалин и еластичен хрущял

Видове хрущяли

Разликата между хиалина и еластичния хрущял е нещо, което до голяма степен подпомага правилното функциониране на човешкото тяло, като всеки от тях допринася по свои уникални и индивидуални начини. Тъй като са и хрущяли, хиалинът и еластичният хрущял до голяма степен подпомагат развитието на плода в утробата и са от съществено значение за правилното и правилното му структуриране на неоформени кости.

И така, какво всъщност е хрущялът?

Хрущялът е гъвкав тип съединителна тъкан, която се състои от клетки, наречени хондроцити, както и от материалите, които те секретират. Относително твърдата структура, с която се хвали хрущялът, играе първостепенна роля в развитието на образуването на кости по време на ранните етапи на развитие на плода. Скелетът първо е изложен под формата на хрущял, след което е заменен от по -солидната структура на костите.

Хондроцитите разчитат на процес на дифузия, за да получат необходимите си хранителни вещества. За разлика от костите, хрущялът е аваскуларен, което означава, че няма кръвоносни съдове за транспортиране на прясна кръв до хрущяла. Поради тази липса на кръвоснабдяване, хрущялът има много по -дълъг лечебен процес и време в сравнение с времето на зарастване на костите. Основната структура на хрущяла, когато се наблюдава под микроскоп, е значително по -малко организирана от структурата на костта, което допълнително усложнява времето за заздравяване на хрущяла. Когато хрущялът трябва да се ремонтира, това се прави чрез ефектите от промените и пренареждането на колагеновата матрица на хрущяла, реагирайки на силите на опън и натиск, които са преживяванията.

Има 3 основни вида хрущяли, които съставляват човешкото тяло:

 • Хиалиновият хрущял -най-често срещаният и се намира по ребрата, носа, ларинкса, трахеята и е предшественик на костта.
 • Фиброхрущялът - е най -силният хрущял и се намира в междупрешленните дискове, ставни капсули и връзки.
 • Еластичен хрущял - осигурява здравина и поддържане на формата и може да се намери във външното ухо, епиглотиса и ларинкса.

Хиалинов хрущял

От трите основни хрущяла, открити в тялото, при възрастни хиалиновият хрущял е най -разпространен. Образувайки ставните повърхности на дълги кости, между ребрата, пръстените на трахеята в гърлото и някои части на черепа. Хиалиновият хрущял е получил името си поради лъскавия си вид и се състои предимно от колаген, въпреки че показва малко колагенови влакна. В ембрион хиалиновият хрущял първо се образува преди втвърдяването на костите. Някои от развитието на хиалиновия хрущял през етапите на плода остават до зряла възраст. Най -често срещаното място, където се намира хиалинов хрущял при възрастни, включва:

 • Горните дихателни пътища : носа, ларинкса, трахеята и бронхите. Хрущялът се използва в тези области, за да се предотврати срутването на дихателните пътища по време на вдишване.
 • Артикулиращите повърхности на костите: тук хрущялът предотвратява триенето на костите и създаването на триене в друга кост като част от синовиална става.
 • Епифизарните плочи от кости: това са растежните плочи, прикрепени към краищата на дългите кости на тялото. Те помагат по време на юношеския растеж и се заменят с твърда кост, след като растежът приключи.
 • Реберните крайници (реберните хрущяли): представляват сегменти от хрущял, които свързват ребрата и гръдната кост, като помагат за преместване на ребрата с движение напред. Този хрущял също допринася за еластичността на стените в гръдния кош.

Важни хистологични характеристики

Хистология - Изследване на формите на структурите, наблюдавани под микроскоп.

 • Поради относително високата концентрация на сулфатирани гликозаминогликани, които привличат базофилни петна, човек може да забележи, че извънклетъчната матрица на хиалиновия хрущял обикновено е базофилна.
 • Колагеновите влакна тип II са малки и имат показател на пречупване, което ги прави невидими при използване на микроскопия със светло поле. Следователно извънклетъчната матрица изглежда гладка и подобна на стъкло.
 • Органичните компоненти в матрицата не представляват равномерно разпределение. Оцветяване, разкриващо матрицата, да бъде разделено на три основни зони:
 1. Капсулна матрица - това е тънка зона от матрица, която обгражда всяка лакуна и има най -високата концентрация на сулфатирани гликозаминогликани.
 2. Териториална матрица - заобикаля капсулната матрица
 3. Интертериториална матрица -е по-малко базофилна и PAS-положителна благодарение на по-високите концентрации на колаген и съответно по-ниската концентрация на сулфатирани гликозаминогликани.
 • Перихондриумът покрива хрущяла на повечето места. Всички с изключение на ставния и епифизарния хрущял.

Еластичен хрущял

Еластичният хрущял, известен също като жълт хрущял, се състои от мрежи от еластични и колагенови влакна, от които основните протеини са еластинът. Под микроскоп (хистологично) еластичният хрущял и хиалиновият хрущял изглеждат много сходни, освен многото жълти влакна, които се намират в твърда матрица. Тези жълти влакна образуват снопове, които осигуряват на еластичния хрущял гъвкавостта, която му е необходима, за да издържи многократно огъване. Тези снопове влакна също изглеждат по -тъмни под микроскоп. Еластичният хрущял има висока концентрация на еластинови влакна, подредени в извънклетъчна матрична структура и за разлика от хиалиновия хрущял, той не се калцира за образуването на кости.

Освен това еластичният хрущял може да се похвали със същата твърдост и устойчивост на хиалиновия хрущял, но идва с допълнителната необходимост да бъде изключително гъвкав и еластичен. Може да се намери в ставите, които обикновено са свързани с движение, а при възрастни хора може да се намери:

 • В пина (външния хрущял) на ухото, външния слухов канал и евстахиевите тръби (свързващи носните проходи и ухото)
 • Епиглотисът (клапата, която покрива горната част на трахеята, предотвратявайки навлизането на храна в белите дробове при преглъщане) и клинопис на ларинкса

Важни хистологични характеристики

В много отношения еластичният хрущял и хиалиновият хрущял са много сходни. Има обаче някои важни разлики между двете:

 • Еластичният хрущял има по -малко матрица от хиалиновия хрущял, като тази матрица също се влива с еластични влакна
 • Матрицата на еластичния хрущял се състои от повече фибрили тип II, както и с големи количества разклонени еластични влакна с различна дебелина
 • Териториалният (капсулен) хрущял показва по -дебели снопчета от свързани еластични влакна, повече от този на междутериториалния (вътрекапсуларен) хрущял
 • Еластичният хрущял съдържа повече и по -големи хондроцити от хиалиновия хрущял. Те са по -плътно опаковани и само един хондроцит на лакуна
 • Целият хрущял е покрит с перихондрий
 • Показва по -малко натрупване на гликоген и липиди от хиалиновия хрущял

Основни разлики

Хиалинов хрущял Еластичен хрущял
ü Изглежда полупрозрачен/сив на цвят/лъскав ü Има жълт вид
ü Съдържа големи количества колаген ü Натоварени с еластични влакна
ü Може да се намери в:

o Горни дихателни пътища

o Артикулиращите повърхности на костите

o Епифизарните плочи на костите

o Ребрени хрущяли (крайници на ребрата)

ü се намира в:

o Пръчка на ухото

o Върхът на носа

o Външният слухов канал

o Евстахиевите тръби

o Епиглотисът и

o Клиновидният хрущял на ларинкса

ü Стегнат и издръжлив ü Гъвкава и еластична

Трябва да е ясно, че тези две форми на хрущял са едно и също, с няколко ощипвания и корекции тук и там. И двамата имат абсолютно ключова роля за правилното функциониране и развитие на човешкото тяло, да не говорим, че са в основата на цялата ни скелетна структура. Без тези градивни елементи и поддържащи структури, стратегически разположени в телата ни, нямаше да функционираме толкова гладко и защитено, колкото ние.

4 коментара

 1. Сарас Добре

 2. Разлика между хилинов фиброз и еластична

 3. Благодаря ви за тази полезна информация!

 4. Благодаря много, наистина е добра тема, че търся да я изуча

Вижте повече за: , ,