Разлика между хормони и Бременност

Какво е хормони?

Хормоните са сигнални молекули секретирани от клетките или жлези с вътрешна секреция, циркулиращи в тялото, и в качеството на далечни органи и тъкани.

На хормони пътуват през кръв, тъкани и органи, да доставят инструкции за модулиране инициира или спиране почти всички известни процеси в организма. На хормони регулират метаболизма, растежа, развитието, имунната система, настроението, сексуални функции, поведение и т.н.

 

Действат като сигнални молекули, хормони се свързват към специфични рецепторни протеини в клетката мишена. Самата свързването е достатъчно често, за да се промени поведението на целевата клетка.

Всеки хормон свързан със специфичен рецептор резултати в отговор на клетъчно-специфичен. Отговорът може да бъде:  

 • Rapid не-генетично отговор;  
 • Бавен отговор генетичен - рецепторите влияят генна транскрипция и увеличават или намаляват освобождаването на дадени протеини.  

Най-често хормони са произведени от жлезите с вътрешна секреция, но те могат да бъдат отделени от други тъкани и органи.  

Секрецията на хормони е силно зависима от състояние на организма. Например, нивата на кръвната захар засягат производството на инсулин; концентрацията на калиеви йони в кръвната плазма се отразява на синтеза на паратироиден хормон, и т.н.  

Хормоните могат да бъдат:  

 • Стероидни хормони;
 • Полипептидни хормони;
 • Амино киселини хормони.

Хормоните могат циркулират в кръвта, за да достигне отдалечени прицелни клетки или остане там, където те се отделят и действа върху съседните клетки. Има определен вид хормони, наречени автокринни хормони, които действат върху клетките, които ги отделят.  

Животът на всеки хормон се състои от шест етапа:

1. Монтаж на молекулата на хормон;

2. съхранение и секрецията;

3. Транспорт до целевите клетки;

4. Признаване на хормона от мембраната и / или рецепторите клетка;  

5. контакт вземане и предаване на информация, което води до промени клетъчни;

6. Разграждане на хормона.

Какво е бременност?

Бременността е състояние, при което в матката на жената се развива ембриона / плода. Терминът "ембриона" се използва по време на първите 8 гестационни седмици и терминът "плода" - след седмица на 9-ия бременността.  

Бременност започва с процеса на оплождане - обединяване на мъжки и женски полови клетки, последвано от процес на имплантация - имплантиране на оплодената яйцеклетка (зигота) в стената на матката. Бременност завършва с раждането на бебето.  

Различни симптоми на бременност се срещат в тялото на жената, главно под въздействието на повишени нива на хормони. Във всяка бременна жена, симптомите на ранна бременност са различни, но има и някои общи симптоми на бременност:  

 • В края / отсъства менструация;
 • Гадене и повръщане;
 • Чувство на замайване, слабост и умора в резултат на промени в кръвния поток и хормонални колебания;
 • Напрежението и промени в гърдите, в резултат на хормонални спецификата на ранна бременност;  
 • Спазми, получени в резултат на постепенното разтягане на матката;
 • Вагинално кървене, по-слаб от менструацията и трайно в продължение на 3-4 дни (в около 25% от бременните жени);
 • Потъмняване на зърната, в резултат от натрупване на меланин в меланоцитите;
 • Промени в настроението, в резултат от хормонални промени;
 • Чувство на подуване на корема, в резултат на забавено функция на храносмилателната система по време на бременност;
 • По-често уриниране, в резултат от увеличаване на кръвния поток, преминаващ през бъбреците и от налягането, причинено от нарастващата бебето на пикочния мехур;
 • Промени в апетита и хранителните предпочитания и др  

Бременност може да бъде еднократно или многократно, в зависимост от броя на ембрионите, се развива в матката на бременната жена. В многоплодна бременност, ембрионите може да са произлезли от една оплодена яйцеклетка или от различни хора.  

Раждането обикновено се появява около 38 седмици след зачеването, или около 40 седмици след началото на последната менструация.

Бременност обикновено се разделя на три тримесечия.

 • Първи триместър - седмица от 1 до 12.  
 • Втори trimester- седмица от 13 до 28.
 • Трети триместър - седмица 29 до 40.

Разлика между Хормоните стихове Бременност

 1. Определение

Хормони: Хормоните са сигнални молекули секретирани от клетките или жлези с вътрешна секреция, циркулиращи в тялото, и в качеството на далечни органи и тъкани.

Бременност: Бременността е състояние, при което в матката на жената се развива ембриона / плода.

 1. Произход

Хормоните: Най-често хормони са произведени от жлезите с вътрешна секреция, но те могат да бъдат отделени от други тъкани и органи.  

Бременност Бременност започва с процеса на оплождане - обединяване на мъжките и женските полови клетки, последвано от процес на имплантация - имплантиране на оплодената яйцеклетка (зигота) в стената на матката.

 1. Функция

Хормоните: Хормоните пътуват през кръв, тъкани и органи, да доставят инструкции за модулиране инициира или спиране почти всички известни процеси в организма. Те регулират обмяната на веществата, растежа, развитието, имунната система, настроението, сексуални функции, поведение и т.н.

Бременност: Успешните резултати на бременността при производството на потомство и предвижда продължаването на съществуването на вида.

 1. Етапи

Хормоните: Животът на всеки хормон се състои от: сглобяване на молекулата, съхранението, секреция, транспорта на прицелни клетки, признаване, осъществяване на контакт и предаване на информация води до клетъчни промени, разграждане.

Бременност: Бременност обикновено се разделя на три триместъра: на първия триместър включва седмица от 1 до 12, на втория trimester- седмици 13-28, а на третия триместър - седмица 29 до 40. Тя започва с концепцията и завършва с раждането на бебе.

 1. Видове

Хормоните: Хормоните може да бъде стероид, полипептид и аминокиселина хормони.

Бременност: Бременността може да бъде еднократно или многократно, в зависимост от броя на ембрионите, се развива в матката.  

Хормоните срещу Бременност

Обобщение на Хормоните стихове Бременност:  

 • Хормоните са сигнални молекули секретирани от клетките или жлези с вътрешна секреция, циркулиращи в тялото, и в качеството на далечни органи и тъкани.
 • Бременността е състояние, при което в матката на жената се развива ембриона / плода.
 • Най-често хормони са произведени от жлезите с вътрешна секреция, но те могат да бъдат отделени от други тъкани и органи. Бременност започва с процеса на оплождане - обединяване на мъжките и женските полови клетки, последвано от процес на имплантация - имплантиране на оплодената яйцеклетка (зигота) в стената на матката.
 • Хормоните пътуват през кръв, тъкани и органи, да доставят инструкции за модулиране инициира или спиране почти всички известни процеси в организма. Успешното бременността води до производството на потомство и предвижда продължаване на съществуването на вида.
 • Животът на всеки хормон се състои от: сглобяване на молекулата, съхранението, секреция, транспорта на прицелни клетки, признаване, осъществяване на контакт и предаване на информация води до клетъчни промени, разграждане. Бременност започва с концепцията и завършва с раждането на бебето. Той обикновено е разделен на три тримесечия.  
 • Хормоните може да бъде стероид, полипептид и аминокиселина хормони. Бременност може да бъде еднократно или многократно, в зависимост от броя на ембрионите, се развива в матката.  

Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте още за: ,