Разлика между херния и язва

Херния е, когато част от орган излиза през отслабена част на коремната стена. Язва е рана, която се появява в някои области на храносмилателния тракт.

Какво е херния?

Определение:

Херния е, когато орган излиза през отвор, който се е образувал в коремния мускул или съединителната тъкан. Хернията обикновено засяга стомаха и червата.

Симптоми:

Най -забележимият симптом на херния е видимо подуто място, където се намира хернията. Местоположението на изпъкналостта зависи от това къде е хернията, като пъпната херния се вижда близо до пъпа, докато ингвиналната херния е издатина в ингвиналната област. Хернията се чувства неудобно и може да стане болезнена.

Причини и рискови фактори:

Хернията може да бъде причинена от повдигане на тежки предмети, причинявайки натоварване на мускулите, но също така може да бъде усложнение на някои видове коремна операция. Хората, които вдигат много тежки предмети, и хората с много наднормено тегло или по -възрастни са изложени на повишен риск от херния. Вдигането на тежести и бременността също са рискови фактори за херния поради напрежението върху мускулите.

Диагноза:

Хернията обикновено е лесна за диагностициране поради наличието на видима подутина. КТ или дори ЯМР обаче са полезни за преглед на подробности за хернията и за планиране на възможности за лечение.

Лечение:

Лечението зависи от размера на хернията. Ако са малки и не причиняват прекалено голям дискомфорт, лекарят може да препоръча да изчакате, за да видите дали проблемът се влошава. Големите хернии, които стават болезнени, трябва да бъдат отстранени с операция, докато малките хернии могат просто да бъдат оставени на мира и внимателно наблюдавани с течение на времето.

Усложнения:

Опасно усложнение е, ако хернията се удуши. Това е, когато парчето тъкан се улавя, така че кръвният поток се прекъсва, което ще доведе до смъртта на тъканта.

Какво представлява язвата?

Определение:

Язва е рана, която се образува някъде в стомашно -чревния тракт; често в лигавицата на стомаха, но и в дванадесетопръстника или долната част на хранопровода.

Симптоми:

Най -забележимият признак на язва е пареща болка, която обикновено е високо в корема. Болката в случай на язва на дванадесетопръстника често се облекчава чрез ядене на храна, но обратното се случва в случай на язва на стомаха, като яденето предизвиква болка. Допълнителните симптоми на язва включват гадене и киселини.

Причини и рискови фактори:

Много язви са причинени от инфекции с бактерията Helicobacter pylori , но използването на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също може да ерозира лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, причинявайки образуването на язви. Рисковите фактори за язви включват инфекция с H. pylori , използване на НСПВС и пиене на алкохол.

Диагноза:

Диагнозата на язва се поставя чрез отбелязване на симптомите и записване на наличието на раната по време на ендоскопско изследване.

Лечение:

Язвите могат да бъдат лекувани с антибиотици като метронидазол, както и с определени видове лекарства, които намаляват количеството на произвежданата киселина. Инхибиторите на протонната помпа са един от видовете лекарства, които работят за намаляване на производството на киселина. Важно е също да спрете приема на НСПВС и да избягвате да пиете алкохол, което ще влоши проблема.

Усложнения:

Язвата може да се влоши и да ерозира през стомаха или дванадесетопръстника, причинявайки храносмилателно съдържание да се разлее в телесната кухина, което води до опасни инфекции. Другите усложнения включват масивно кървене и запушване на храносмилателния тракт.

Разлика между херния и язва?

Определение

Херния е, когато част от орган излиза през стената на корема. Язва е рана, която се образува на някакво място в храносмилателния тракт.

Симптоми

Симптомите на херния включват видимо издуване и усещане за дискомфорт или болка. Симптомите на язва включват киселини, гадене и болка, които се подобряват или влошават при консумация на храна.

Причини

Херния се причинява от повдигане на тежки предмети или може да бъде усложнение от коремна операция. Язвата може да бъде причинена от бактериална инфекция с H. pylori или от използване на НСПВС.

Диагностика

Диагнозата на херния се поставя чрез физически преглед и с помощта на КТ или ЯМР. Диагнозата на язва се поставя чрез физикален преглед и ендоскопия.

Лечение

Херния може да се наложи да се лекува с лапароскопска или отворена операция. За лечение на язви се използват антибиотици и киселинни редуктори.

Усложнения

Усложненията на хернията включват удушаване и исхемия, при която притока на кръв се прекъсва до парчето орган, което е уловено. Усложненията на язвата включват кървене, запушване на храносмилателния тракт и перфорация.

Таблица, сравняваща херния и язва

Резюме на Hernia Vs. Язва

  • Херния е, когато част от орган се движи през участък от коремната стена.
  • Язвата е рана, която се развива във вътрешната обвивка на храносмилателната система.
  • И хернията, и язвите могат да причинят дискомфорт и болка.

Други често задавани въпроси

Дали язвата е същата като херния?

Язвата не е същата като херния, защото докато язвата е рана вътре в орган, хернията е просто органът, изпъкнал през коремната стена.

Може ли херния да се почувства като язва?

Хернията може да има подобни симптоми в зависимост от вида, например хиатална херния причинява киселини, както и стомашна язва.

Как се чувства херния?

Често има общо чувство на дискомфорт и известна нежност в зоната, която се влошава, ако регионът е стресиран или допълнително напрегнат по някакъв начин.

Как изглежда стомашната херния?

Стомашната херния често се проявява като видима издутина в горната част на корема.

Вижте повече за: ,