Разлика между сърдечен удар и сърдечна недостатъчност

Инфаркт е, когато артерията на сърцето е запушена, което нарушава притока на кръв към мускула. Сърдечна недостатъчност е, когато една или повече вентрикули на сърцето започнат да се провалят.

Какво е инфаркт?

Определение:

Сърдечният инфаркт се нарича още миокарден инфаркт и това е, когато запушване, образувано в коронарната артерия, спира кръвта да преминава към сърдечния мускул.

Причини и рискови фактори:

Запушването, причиняващо инфаркт, обикновено се състои от холестерол, който ефективно запушва съда, възпрепятстващ притока към сърдечния мускул, миокарда, който след това започва да умира поради липса на кислород и хранителни вещества.

Диагноза:

Физическият преглед, отбелязващ симптоми, може да показва възможен сърдечен удар, но ЕКГ дава потвърждение, тъй като показва специфични електрически промени в начина, по който сърцето се свива. Кръвните тестове също могат да покажат нива на някои сърдечни ензими, които са показателни за миокарден инфаркт.

Симптоми и усложнения:

Симптомите включват болка в гърдите и притискане, заедно с болка и дискомфорт, които излъчват към челюстта, шията и гърба. Хората също могат да получат киселини или да им се гади. Изпотяване, замаяност и задух също са симптоми, често срещани при пациенти с инфаркт. Без бързо лечение инфаркт бързо причинява смърт.

Лечение:

Балонна ангиопластика и ангиопластика с помощта на стентове понякога могат да помогнат за отблокиране на артериите. В други случаи трябва да се направи процедура за байпас на коронарна артерия (CABG). При CABG се прави операция на отворено сърце и блокираната артерия се заобикаля от хирурга, който зашива парче кръвоносен съд, взет от вената на крака. Идеята е да се заобиколи блокирания кръвен поток.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Определение:

Сърдечна недостатъчност е, когато долните камери, вентрикулите, започнат да се повреждат и да се провалят. Или лявата, или дясната камера на сърцето може да се провали.

Причини и рискови фактори:

Сърдечната недостатъчност може да бъде причинена от сърдечен удар и сърдечни аритмии, които отслабват сърцето. Миокардит, при който сърцето е възпалено, може да причини сърдечна недостатъчност, както и наследствени състояния като нарушения на сърдечната клапа. Някои лекарства, като кокаин, също могат трайно да увредят сърдечния мускул, което да доведе до сърдечна недостатъчност. Някои инфекции и заболявания като диабет също могат да причинят увреждане на сърцето.

Диагноза:

Диагнозата може да бъде направена чрез физикален преглед и рентгенография на гръдния кош. Може да се направи ехокардиограма, за да се види как функционира сърцето. ЕКГ и ЯМР също могат да бъдат полезни при диагностициране на сърдечна недостатъчност и нивата на В-тип натриуретичен пептид (BNP) и N-терминал-pro-BNP (NT-pro-BNP) в кръвта могат да покажат, че сърцето не се изпомпва правилно .

Симптоми и усложнения:

Симптомите варират в зависимост от това коя от двете вентрикули е неуспешна. При левокамерна сърдечна недостатъчност признаците включват затруднено дишане, първо по време на тренировка и с напредването на заболяването, в белите дробове се натрупва течност, което затруднява дишането и пациентите могат да кашлят. При десктокамерна недостатъчност се натрупва течност в краката, ходилата и около и в коремните органи като черния дроб и червата. Пациентите могат да наддават на тегло поради задържане на течности и да се чувстват слаби и уморени.

Лечение:

Лечението на сърдечна недостатъчност зависи от причината и тежестта и варира от медикаменти до механична поддръжка на кръвообращението и операция за сърдечна трансплантация.

Разлика между инфаркт и сърдечна недостатъчност?

Определение

Инфаркт е, когато коронарна артерия е блокирана, което води до спиране на притока на кръв към част от сърдечния мускул. Сърдечна недостатъчност е, когато лявата или дясната камера на сърцето не функционира правилно.

Причини

Инфаркт се случва, когато има холестеролна плака, която блокира една или повече от една от коронарните артерии на сърцето. Сърдечна недостатъчност може да възникне по няколко причини като сърдечен удар, клапно заболяване, вродено сърдечно заболяване, инфекции, аритмии и лекарства.

Диагностика

Сърдечният удар може да бъде диагностициран от ЕКГ чрез отбелязване на аномалии на графиката или чрез изследване за сърдечни ензими в кръвния поток. Сърдечната недостатъчност се диагностицира въз основа на симптомите, които човек има в допълнение към допълнителни тестове като рентгенова снимка на гръдния кош, ЯМР и ехокардиограма.

Симптоми

Изпотяване, болки в гърдите, челюстта и шията, задух, припадък и гадене са симптоми на сърдечен удар. Симптомите на сърдечна недостатъчност включват задух и задръстване на белите дробове в случай на левокамерна недостатъчност; подути крака и корем с недостатъчност на дясната камера.

Лечение

Ангиопластиката или байпас на коронарна артерия по време на операция на открито сърце са леченията, използвани за повечето случаи на инфаркт. Лекарствата могат да се използват за лечение на сърдечна недостатъчност, а понякога е необходима и сърдечна трансплантация.

Таблица, сравняваща сърдечен удар и сърдечна недостатъчност

Резюме на сърдечния удар Vs. Сърдечна недостатъчност

  • Инфаркт и сърдечна недостатъчност могат да доведат до смърт.
  • Сърдечният удар обикновено се дължи на запушени коронарни артерии.
  • Сърдечната недостатъчност има много различни причини.
  • Сърдечният удар е свързан със сърдечна недостатъчност, тъй като може да причини сърдечна недостатъчност.

Вижте повече за: ,