Разлика между Хашимото и хипотиреоидизъм

Хашимото е, когато имунната система произвежда антитела, които атакуват тъканите на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони по една или друга причина .

Какво е Хашимото?

Определение:

Хашимото е заболяване, при което щитовидната жлеза на човек е атакувана от собствената им имунна система, което води до проблеми в това колко хормони след това се отделят от жлезата.

Симптоми:

Основният симптом е увеличаване на размера на щитовидната жлеза, а оттам и усещане за пълнота във врата на човек. Това подуване се нарича гуша и може да бъде видимо отвън. Макар и увеличена, щитовидната жлеза не е болезнена. Други симптоми включват пациент, показващ признаци на твърде малко или твърде много хормони на щитовидната жлеза. При болестта на Хашимото често се появяват симптоми на хипотиреоидизъм като увеличаване на теглото, чувство на мудност и признаци и симптоми, свързани с бавен метаболизъм.

Диагноза:

Могат да се направят тестове за определяне на нивата на тиреотропния хормон (TSH) и тироксиновия хормон (T4). Наличието на високи нива на антитела в кръвта, като антитироглобулинови и тиреоидни пероксидазни антитела са индикация за състоянието. Нивата на TSH и T4 могат да се променят по -късно при заболяването, но могат да бъдат нормални, ако разстройството е в ранните стадии. Ултразвукът може да се използва за диагностика, особено ако могат да се усетят подутини по шията. След това този тест ще покаже тези възли като тъмни маси в щитовидната жлеза.

Лечение:

Повечето пациенти с болест на Хашимото се нуждаят от заместително лечение с хормони на щитовидната жлеза до края на живота си.   Това обикновено е под формата на L-тироксинов хормон, който се дава всеки ден.

Причини и рискови фактори:

Жените, които имат фамилна анамнеза за болестта на Грейв или Хашимото, са изложени на повишен риск от развитие на болестта на Хашимото с напредването на възрастта. Учените също са открили обща генетична връзка между двете автоимунни заболявания.

Какво е хипотиреоидизъм?

Определение:

Хипотиреоидизмът е състоянието, което човек има, когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта им са твърде ниски. Заболяването може да бъде разделено и на първичен тип, който е свързан с щитовидната жлеза, и вторичен тип, свързан с хипофизната жлеза и хипоталамуса.

Симптоми:

Има много признаци и симптоми, които могат да посочат състоянието на хипотиреоидизъм. Пациентите често наддават на тегло поради спад в скоростта на метаболизма и се чувстват студени по -често от нормалното. Те също могат да страдат от запек и да имат намалена сърдечна честота. Лицето може да изглежда подпухнало и косата става груба. Пациентите също могат да изпаднат в депресия и да забравят повече от обикновено.  

Диагноза:

Правят се кръвни тестове за изследване на нивата на TSH и T4. Често се забелязва, че нивата на TSH са по -високи от нормалните, ако човек има хипотиреоидизъм. Нивата на хормон Т4 обикновено са по -ниски от обикновено.  

Лечение:

Обичайното лечение е пациентите да получават L-тироксин, за да компенсират ниските нива на хормони, освен ако причината не е вторичен хипотиреоидизъм, като в този случай нивата на кортизол трябва първо да бъдат проверени или допълнени при пациенти.

Причини и рискови фактори:

Хипотиреоидизмът понякога може да бъде причинен от автоимунни състояния като болест на Хашимото или може да бъде резултат от операция на щитовидната жлеза или радиационно лечение. Някои лекарства като литий също могат да причинят хипотиреоидизъм. В допълнение, някои жени развиват разстройството по време на бременност, а някои бебета се раждат с вроден хипотиреоидизъм. Липсата на йод в храната също може да причини проблема, но в повечето страни това е рядкост днес, тъй като йодът се добавя към готварската сол.

Разлика между Хашимото и хипотиреоидизъм?

 1. Определение

Разстройството на Хашимото е състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът е състояние, при което в кръвта се срещат твърде малко хормони на щитовидната жлеза.

 1. Първичен и вторичен тип

Болестта на Хашимото няма първичен и вторичен тип, тъй като винаги засяга проблем с щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът има първичен и вторичен тип, тъй като може да засегне и проблеми с хипоталамуса и хипофизата.

 1. Гуша

При болестта на Хашимото в областта на шията присъства гуша. При хипотиреоидизъм гуша не винаги е налице.

 1. Причини

Хашимото се причинява само от един проблем, който е проблем с имунната система. Хипотиреоидизмът има много причини освен имунната система и може да бъде причинен от някои видове лекарства, липса на йод в диетата и лъчева терапия.  

 1. Имунна система

Болестта на Хашимото винаги е причинена от проблем с имунната система, докато хипотиреоидизмът не винаги е причинен от проблем с имунната система.

 1. Антитела

Антитироглобулиновите и щитовидните пероксидазни антитела винаги са повишени в случай на болест на Хашимото. Антитироглобулиновите и щитовидните пероксидазни антитела не винаги са повишени в случай на хипотиреоидизъм.

 1. Възпаление

Тиреоидит, при който щитовидната жлеза всъщност е възпалена, обикновено се проявява при Хашимото. Такова възпаление не винаги е очевидно при пациенти с хипотиреоидизъм.

 1. Лечение

Разстройството на Хашимото изисква лечение с L-тироксин. Хипотиреоидизмът понякога изисква лечение с L-тироксин, но в някои случаи първо трябва да се приложи кортизол и след това L-тироксин.

Таблица, сравняваща Хашимото и хипотиреоидизъм

Резюме на Хашимото срещу Хипотиреоидизъм

 • Болестта на Хашимото е автоимунно състояние, при което имунната система атакува тъканта на щитовидната жлеза.
 • Хипотиреоидизмът е състояние, при което нивата на хормоните на щитовидната жлеза, открити в кръвта, са твърде ниски.
 • Разстройството на Хашимото често води до хипотиреоидизъм, но има много други причини за хипотиреоидизъм.
 • И Хашимото, и хипотиреоидизмът могат да бъдат лекувани с инжекции на хормона L-тироксин.

Вижте повече за: ,