Разлика между гинеколог и акушер

Гинеколог срещу акушер

Две професии са тясно свързани с майчинството и раждането. Това са акушерство и гинекология. В много случаи в днешно време професионалистите се задоволяват не само с една, но и с двете професии, тъй като това е по -доходоносно по отношение на кариерното развитие и финансовия растеж. Ето защо има създаването на OB-GYN. Това е и причината, поради която много жени днес са объркани относно вида на практикуващия лекар поради размиването на различията между двете. И така, как акушерът се различава от гинеколога?

Въпреки че и двете са много тясно свързани, двете професии имат различни роли по отношение на бременността, семейното планиране, грижите след бременността и други области. За да тествате за бременност, вашият гинеколог обикновено потвърждава такъв проблем. Вашият акушер ще бъде този, който ще отговаря за предродилни проблеми, тестове, а също и раждане (раждане). Накратко, акушерът обикновено наблюдава грижите за майката през всички основни етапи на бременността, включително следродилния период (етап непосредствено след раждането).

Ако все още планирате как най -добре да създадете семейство, тогава една от концепциите, които трябва да научите, е семейното планиране. Тази тема е най -добре обсъдена от гинеколога. В тази връзка всички проблеми, свързани с плодовитостта, първо се решават от него или нея. Просто ще бъдете насочени към напреднал специалист, в случай че се нуждаете от по -добро внимание с вашите проблеми с плодовитостта. При извършване на операции като лигиране на тръби и хистеректомия той или тя може също да ви помогне. Лигирането е инвазивно изкуствено средство за контрацепция, докато хистеректомията е операция, включваща отстраняване на матката. Други заболявания и проблеми с репродуктивното здраве е по -добре да се решат от гинеколога, като рак, включващ женската репродуктивна система, ППБ, ИПП и менструални проблеми.

Но това не означава , че акушерът вече не носи отговорност за репродуктивното здраве. Акушерите все още са отговорни за здравето на жената или майката, особено ако това включва процес на раждане и здравословни проблеми, свързани с бременността. И така, диагностицирането на усложнения от раждането е част от работата на акушерката. Той или тя може да оцени позицията на утробата, шансовете за спонтанен аборт и всички други здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на бременността. В тази връзка той или тя е този, който може да посъветва дали бременната майка трябва да премине през вагинално раждане или за по -радикалния подход при раждане с цезарово сечение.

Резюме:

1. По принцип акушерът е по -склонен да се занимава с проблеми с бременността и раждането. 2. Гинеколозите са по -опитни в превенцията и лечението на репродуктивното здраве. 3. Акушерът може да посъветва какъв вид раждане е най -подходящ за бременна майка. 4. Гинекологът е най -добрият орган по въпросите, свързани с планирането на семейството.

Вижте повече за: