Разлика между сивата и бялата материя

white-matter Сива материя срещу бяла материя

Нервната система е разделена на две части; централната нервна система и периферната нервна система. Централната нервна система се състои от мозъка и гръбначния мозък. Мозъкът, който има многостепенни организирани неврони и връзки на неопределени неврони, е разделен изцяло на сиво и бяло вещество. Сивата материя, известна още като substantia grisea, е частта от мозъка, която се контролира от телата на нервните клетки и по -голямата част от истинските дендрити (множество, къси, разклонени нишки, които носят импулси към клетъчното тяло). Клетъчното тяло е областта на неврона, която се подчертава от съществуването на ядро. Сивото вещество няма миелиново покривало.

Истинската обработка е завършена в сивото вещество. Той е получил името сиво заради външния си вид. Той има сив цвят поради сивите ядра, които съдържат клетките. Той запълва около 40 % от целия мозък при хората и консумира 94 % кислород. Невроните на сивото вещество нямат удължени аксони или дълги тънки издатини на неврони, които изпращат електрически сигнали далеч от сомата (друго име за клетъчното тяло на невроните). Невроните създават мрежи, в които нервните сигнали пътуват. От дендритите до края на аксоните си, сигналите се възпроизвеждат в нервната мембрана посредством електрически режими. Невроните не осъществяват телесен контакт помежду си, когато предават съобщения. Невротрансмитерите служат като среда за свързване на един неврон с друг неврон. Сетивата на тялото (реч, слух, чувства, зрение и памет) и контролът върху мускулите са част от функцията на сивото вещество.

Бялото вещество, известно още като substantia alba, е неврон, който се състои от удължени, миелинизирани нервни влакна или аксони. Той съставя структурите в центъра на мозъка, като таламуса и хипоталамуса. Намира се между мозъчния ствол и малкия мозък. Бялото вещество позволява комуникацията към и от зоните на сивото вещество, както и между сивото вещество и другите части на тялото. Той функционира чрез предаване на информацията от различните части на тялото към кората на главния мозък. Той също така контролира функциите, за които тялото не знае, като температура, кръвно налягане и сърдечна честота. Дозирането на хормони и контролът на храната, както и приемът на вода и излагането на емоции, са допълнителни функции на бялото вещество.

Аксоните са защитени от миелиновата обвивка, която осигурява изолация от електрическите процеси, което им позволява да изпълняват по -бързо нервните сигнали. Също така миелинът е отговорен за белия вид на бялото вещество. 60 процента от мозъка се състои от бяло вещество.

Резюме:

1. Сивото вещество се състои от тела на нервните клетки, а бялото вещество се състои от влакна.

2. За разлика от бялото вещество, невроните на сивото вещество нямат разширени аксони.

3. Сивото вещество заема 40 процента от мозъка, докато бялото вещество запълва 60 процента от мозъка.

4. Сивото вещество има сив цвят поради сивите ядра, които съдържат клетките. Миелинът е отговорен за белия вид на бялото вещество.

5. Обработката завършва в сивото вещество, докато бялото вещество позволява комуникация към и от зоните на сивото вещество, както и между сивото вещество и другите части на тялото.

6. Сивото вещество няма миелинова обвивка, докато бялото вещество е миелинизирано.

18 коментара

 1. ОБИЧАМ ТОВА благодаря ти

 2. Тази информация не е вярна. Олигодендроцитите миелинират невроните в централната нервна система. Клетките на Schwann миелинизират неврони в периферната нервна система. Разликата между сивото и бялото вещество се причинява от различните поддържащи клетки, които миелинизират невроните. (Молекулярна биология на клетката, 5 -то издание. Albetrs, Johnson, Lewis… 2008, стр. 678)

 3. страхотна информация благодаря

 4. Търсих във всички сайтове, но това е най -добрият отговор от всички.

  • Имам TBI с многократно увреждане. Това ми помогна да разбера защо имам определени увреждания. Мислех, че това е „просто“ увреждане на лоба, но всъщност има повече общо с увреждането на сивото и бялото вещество. Страхотна статия .... Върна ме на сесиите с моята невероятна диагностика, невропсихиатър! Той ме изпрати за SPECT сканиране, което показа къде точно е увреждането на мозъка ми (липса на приток на кръв). ВЕЛИК СТРАХОТЕН ЧЛЕН!

 5. Може ли някой да ми каже как можете да получите неконтролируеми мускулни движения и лекарите не знаят нищо, защо това се случи

  • На нов rx ли сте или сте на него отдавна? Нарича се Tantive Kinesis. Имах го за един ден поради алергична реакция. Ужасно е!

  • Това се случваше с 10 -годишната ми дъщеря. В крайна сметка тя имаше множество тиа и множество удари snd 1 major поради moyamoya. Много рядко и сега не всички д -р или болници. Ако беше уловен по -рано, тя никога нямаше да получи големия инсулт. Тя беше напълно здрава кавказка девойка без никакви други симптоми.

  • до н.е. не пиете достатъчно сок от моркови в запад

  • Неволно движение възниква, когато движите тялото си по неконтролируем и непреднамерен начин. Тези движения могат да бъдат всичко - от бързи, резки тикове до по -дълги треперения и припадъци. Можете да усетите тези движения в почти всяка част на тялото, включително шията, лицето и крайниците.

  • Поради трусове от опит?

 6. Имам странна киста на вала си и съм малко уплашен tbh !!!!! какво правят yaboi

 7. у а

 8. Благодаря ти много

 9. Има ли това нещо общо с гаденето през цялото време, като наистина лошо?

 10. Информацията не е правилна ... комуникационната функция cms в сиво вещество, а не в бяло.!

 11. Това е интерактивен сайт

  • Yo encuentro todos los articulos muy interesantes y educativos. Информацията за менте. Gracias. _JD Дий