Разлика между сива и бяла коса

Сива срещу бяла коса

Косата е една от най -видимите и лесно забележими части от мъжкото тяло. Жените са особено наясно с косата си, но мъжете също винаги искат косата им да е здрава и в добро състояние.

В зависимост от етническата група на човека, косата може да бъде черна, кафява, руса или червена.

Причината за разликата в цвета на косата са пигментите еумеланин и феомеланин. Те са видове меланин, пигмент, който може да се намери при животни. Той определя цвета на кожата и косата на човек; повече меланин дава на човек по -тъмна кожа и коса, докато по -малко от него дава на човек по -светло оцветена кожа и коса.

С напредването на възрастта също забелязваме, че косата ни бавно посивява. Има дори млади мъже и жени, които придобиват сива коса дори в тийнейджърските си години. Косата всъщност е бистра, а не сива или бяла. Това се дължи на липсата на меланин и пигментация в космените фоликули. Изглежда само сиво или бяло по начина, по който светлината се отразява върху тях.

Недостигът на щитовидната жлеза или витамин В12 също може да причини побеляване или побеляване на косата. Албинизмът, генетична аномалия, дава на човек бяла или бледо руса коса. Автоимунните заболявания, недохранването, анемията, наред с други медицински състояния, също могат да причинят преждевременна побеляване на косата. Пушенето на тютюн също може да побелее косата.

Когато косата едва започва да побелява или побелява, не цялата коса е засегната. Сивата коса се случва, когато все още е останала черна или естествено оцветена коса. Бялата коса е, когато целият цвят изчезне, оставяйки само бяла коса.

Всяка коса по тялото ни има свой собствен цикъл. Всеки от тях расте, абсорбира хранителни вещества за здраве и растеж, изпада и след това отново расте. Всяка от косъмчетата получава своя собствена доза меланин и докато някои получават достатъчно, ако има, има някои, които не го правят, така че те стават светло оцветени, докато други са тъмни. Това е, когато забележите, че косата изглежда посивяла, когато има смесица от тъмно оцветена и сива или бяла коса.

Тъй като човекът пораства и способността на организма да произвежда меланин започва да се забавя, цялата коса в тялото става сива или бяла и това, когато започнете да виждате цялата бяла коса.

За младите хора, които са засегнати от недостиг на меланин, сивата или бялата коса може да бъде скрита чрез използването на бои за коса. Те могат да използват конвенционални, постоянни или полутрайни бои за коса или оцветители.

Има някои, които се надяват на начин да обърнат сивата коса, но тогава най -големият фактор, който влияе върху цвета на косата, е генетиката. Някои козметични и фармацевтични компании всъщност се стремят към някои обещаващи генетични изследвания, които се надяват да произведат продукт, който може да обърне сивата или бялата коса.

Резюме 1. Получавате сива коса, когато не цялата ви коса е побеляла, което означава, че все още има тъмно оцветена коса, смесена с бялата коса, докато получавате бяла коса, когато цялата ви коса е побеляла. 2. При сива коса не на цялата коса липсва меланин, докато при бяла коса; всички те вече не получават достатъчно меланин.

14 коментара

 1. Не съм сигурен доколко това е точно или пълно обяснение, защото в момента съм в средата на двайсетте години с пълна глава с тъмна коса и виждам няколко измамни нишки (случайни референции на X-Men), които определено биха се считали за бели , а не сиво или сребристо. Все още не са намерили задоволително обяснение за мистериозния им външен вид преди десет години ...

  • Аз имам същото. Тъмна коса с някои кичури много очевидно бяла или сребриста коса. Не изглежда сиво. Аз съм в края на 20 -те си години, но виждам все повече и повече „сиви“, откакто навърших 20 години. Интересно ми е защо косата ми е толкова сребриста, а майка ми, която е изцяло сива, има приглушен сив цвят.

  • Генетика за мен. Бях на 24 и започнах да виждам много БЯЛА коса. Сега петдесет, пълна глава с бяла коса.

 2. На 35 съм тази година косата ми отдолу е бяла, а отгоре е черна, но все още виждам бялата и не харесвам косата ми ме кара да се чувствам надолу

  • Мисля, че косата ти, която е бяла отдолу, очевидно е генетика. Това може да ви накара да се почувствате зле НО .... Имате коса !!! Това само по себе си е страхотно. Има много хора, които започват да губят косата си, когато достигнат твоята възраст и това, скъпа моя, е най -депресиращото нещо. Можете да боядисвате косата си, но те не могат да направят нищо. Мисля, че биха искали да имат това, което смятате за проблем.

 3. Моят също прави това, но имам много автоимунни заболявания и току -що диагностициран с RA. Вълнувам се, мисля, че бялата коса е прекрасна, надявам се всичко да се обърне. Белите косми са като полупрозрачни и лъскави. Смята ли се за бяло, сребро или нещо друго

 4. Благодаря за това. Отдавна съм забелязал, че косата, която е изцяло оцветена в сиво, за да изглежда актьорът да изглежда по -стар, е много неубедителна, защото всъщност нито една коса не е сива. Вместо това, това, което наричаме сива коса, е смес от косми, които са побелели, и тези, които все още са с оригиналния си цвят. При увеличение това може да се види много ясно. За съжаление е много трудно да се боядисва изкуствено косата, така че, да речем, всяка друга коса е сива, оставяйки останалата част от първоначалния си цвят. От друга страна, би било лесно да смесите двете в прическа, което вероятно е по -добрият начин.

 5. Имам цвят на косата, който някои наричат ​​„сол и черен пипер“. Бих искал да стане изцяло бял, сребрист или просто по -светъл. Хората със светло оцветена коса имат много възможности в сравнение с по -тъмните типове коса. Благословия е да имаш богата гъста коса, независимо от цвета и възрастта. Тази година ще стана на 62 и ще имам много гъста и бързо растяща коса.

  • Боря се с рака. Косата ми беше добре. След това изпада. Не направих нищо, освен да продължа и да го измъкна. Имах проблеми, когато бях дете. Косата ми стана бяла и приличаше на захарен памук. Нямам нищо против, че не ми се иска.

 6. За първи път забелязах няколко бели косми в средата на 20 -те си години. Не знам дали стресът играе роля, но това беше много стресиращо време. Около 10 години по -късно не се бръснах няколко дни и наскоро забелязах същите бели косми в косата на лицето ми, което е нещо ново за 2020 г., тъй като косата на лицето ми расте доста бързо, но обикновено се бръсна ежедневно и последния път, когато пропуснах Вероятно няколко дни бяха около 19 ноември. Косата на главата ми все още има достатъчно цвят, така че просто я държа къса. Така че все още никога не съм боядисвал нищо. Както и да е, всички косми, които побеляват, са предимно по ръба на страните ми. Така че, когато подстригвам косата си, просто вкарвам малко повече, което се отървава от повечето от тях, въпреки че бързо растат. Последно, те са много лесни за изскубване в средата на 20 -те години, когато имах само няколко, просто ги изскубвах и за разлика от нормалната ми кестенява коса, белите издърпват много лесно с пинсети. На върха изглежда не губя коса.

 7. АБСОЛЮТНО ГЪБАНЕ е да се каже „Получавате сива коса, когато не цялата ви коса е побеляла, което означава, че все още има тъмно оцветена коса, смесена с бялата коса, докато получавате бяла коса, когато цялата ви коса е побеляла.“

  Имам тъмнокафява/брюнетка коса през целия си живот и от средата на 30 -те години дадох носена дълго. Става въпрос за дължината на талията.

  Очаквах да премина постепенно, през сол и черен пипер, изсветлявайки от тъмно сиво до бяло с течение на времето, отпред назад (както направи майка ми).

  Сега в началото на 50-те ми години около 30-40% от косата ми стана чисто БЯЛА. Без значение под каква светлина е, под какъв ъгъл го гледате, тя е бяла, а останалата остава тъмна.

  Нищо от това не е сиво, никога не е правело това. Всяка коса е преминала от тъмно в бяло наведнъж, без нищо между тях. Беше пълен шок в средата на 40 -те, когато разбрах, че това наистина се случва и ще изглеждам СТАРА.

  Ужасните неща не само са чисто бели, но са жилави и къдрави и стърчат направо от главата ми, където останалата част от косата ми е леко вълнообразна и седи плоско до скалпа ми. Изглежда, че нося пухкав бял ореол, ако не го четках през последните пет минути.

  Веждите ми са едни и същи, предимно черни с постепенно все повече и повече напълно бели, дебели косми, които растат във всички посоки, включително направо (както и някои, които растат в правилната посока) ... мисля, че типът на Денис Хили 😉

  Очевидно не сте експерт, който да направи това всеобхватно изявление, което обхваща цялото човечество. Сигурно има много милиони като мен ... просто не са прочели глупостите ти!

 8. Преди да ми диагностицират рак на гърдата, косата ми беше сол и черен пипер. Трябваше да отида на химиотерапия, етап 2b рак на гърдата, след първите химиотерапии косата ми започна да пада, оставяйки ме изцяло с кристална топка. Косата ми ще расте отново. И сега косата ми расте бели като сняг ❄️. Моят онколог каза, че няма да получа същата коса, която загубих. Може да има съвсем различен цвят и текстура. Моите текстури са като бебешка коса и са много прави.

  • Това се случва с чернокожи жени, болни от рак, когато са на химиотерапия ... Лекарите се опитват да разберат защо това се е случило. Косата порасна бяла и със странна текстура, не права, но усетена различна ... никой не е извратен, хаха ...

 9. Аз съм на 52 и тъкмо започвам да виждам странните бели нишки. Естественият цвят на косата ми е много светлокафяв с червени отблясъци с дълбоки вълни. Докато обичам естествения си цвят, нямам търпение да видя целия бял.

Вижте повече за: