Разлика между подагра и ревматоиден артрит

Подаграта е разстройство, при което в ставите се появява твърде много пикочна киселина. Ревматоидният артрит е заболяване, при което имунната система атакува ставите.

Какво е подагра?

Определение:

Подаграта е състояние на ставите, което се получава, когато се отлага твърде много пикочна киселина. Най -често се наблюдава в ставите на големите пръсти, но може да се появи и в лакътя, китката или глезенната става.

Симптоми:

Най -забележимите симптоми са червени, подути стави, които са болезнени. Най -често засегнатата става е палецът на крака, но много други стави, включително глезените и китките, могат да бъдат засегнати от подагра

Диагноза:

Физическият преглед може да предполага подагра, но това се потвърждава най -добре чрез вземане на проба от течност от синовиалната кухина на засегнатата става. Течността ще има пикочна киселина, ако подаграта е причината за проблема. Понякога ултразвукът и рентгеновото изследване могат да покажат лезии по костите, които предполагат подагра.

Причини:

Подаграта се причинява най -вече защото бъбреците не функционират правилно и се отърват от пикочната киселина. Някои медицински проблеми също могат да причинят твърде много пикочна киселина. Например, някои видове рак на кръвта и хемолитична анемия могат да причинят това състояние.

Рискови фактори:

Рисковите фактори за развитието на състоянието включват бъбречно заболяване, диабет, хипертония или високи нива на холестерол в кръвта.   Допълнителни рискови фактори изглежда са жените, които започват менопаузата рано и хората с много наднормено тегло.

Усложнения:

Съществува риск от усложнения като образуването на болезнени камъни в бъбреците и освен това може да има образуване на тофи под кожата. Тофите са отлагания на кристали на пикочната киселина.

Предотвратяване:

Поддържането на здравословно тегло и избягването на храни, които съдържат високи нива на пурин, може да помогне за предотвратяване на развитието на подагра. Редовните упражнения и спазването на вашата диета могат да помогнат, особено ако сте с наднормено тегло и имате диабет.

Лечение:

Подаграта може да се лекува с колхицин и кортикостероидни лекарства. Противовъзпалителните лекарства могат да помогнат с болката и възпалението на ставите. В някои случаи ставата може да се шинира, което може да бъде полезно.

Какво е ревматоиден артрит?

Определение:

Ревматоидният артрит е заболяване, класифицирано като автоимунно заболяване, при което са засегнати ставите на тялото.

Симптоми:

Симптомите включват сковани и възпалени стави, които се чувстват по -зле сутрин или след като човек е направил много упражнения. Ставите често са засегнати от двете страни на тялото и те могат да бъдат подути. Човекът може също да се чувства уморен и да има лека температура. Най -често ставите, засегнати от ревматоиден артрит, са тези на ръцете, краката, ръцете и краката. Друг типичен симптом е, че една и съща става от двете страни на тялото е засегната, така че например лявата и дясната ръка.

Диагноза:

Диагнозата се основава на тест, който търси наличието на антитела, по-специално антициклични цитрулирани пептидни (анти-CCP) антитела. Те са склонни да бъдат повишени при хора с ревматоиден артрит. Този тест може да се използва заедно с физическия преглед за диагностициране на състоянието.

Причини:

Точната причина за състоянието не е известна със сигурност, но се смята, че е проблем с имунната система, атакуваща ставите. Генетичните фактори и факторите на околната среда могат да играят роля за причиняване на разстройството.

Рискови фактори:

Жените на възраст между 35 и 50 години, които също са с наднормено тегло, са изложени на най -висок риск от развитие на ревматоиден артрит. Лица с определени генетични черти, свързани с компонент на имунната система, също изглежда са изложени на повишен риск, както и жени, които са пушили и никога не са раждали.

Усложнения:

Това състояние също така увеличава риска от сърдечно -съдови заболявания. Освен сърдечно заболяване, друго усложнение е диабетът и затлъстяването, поради това, че индивидът става по -малко подвижен поради дискомфорта в ставите. Пациентът също е по -вероятно да хване инфекция, ако приема имуносупресивни лекарства, тъй като те отслабват имунната система.

Предотвратяване:

Не може да се направи много за предотвратяване на ревматоиден артрит, въпреки че поддържането на здравословно тегло може да помогне.   Упражненията и здравословното хранене могат да бъдат полезни за предотвратяване на наддаване на тегло и по този начин евентуално могат да помогнат за намаляване на шансовете за получаване на ревматоиден артрит.

Лечение:

Лечението на състоянието се основава на противовъзпалителни лекарства, ставни шини, топлинна терапия и понякога определени видове упражнения, които да помогнат за сковаността на ставите. Метотрексат е лекарство, което може да се използва, което потиска имунната система и други лекарства като хидроксихлорохин могат да помогнат. Кортикостероидите, прилагани като перорални лекарства или като инжекции, също могат да бъдат полезни за контролиране на симптомите.

Разлика между подагра и ревматоиден артрит

Определение

При подагра ставите се влияят от отлагането на кристали на пикочната киселина. При ревматоиден артрит ставите са атакувани от клетките на имунната система.

Симетрични фуги

Ставите от двете страни на тялото (симетрични) обикновено не са засегнати от подагра. Симетричните стави често са засегнати от ревматоиден артрит.

Сутрешна скованост

Пациентите с подагра обикновено нямат сутрешна скованост на ставите. Пациентите с ревматоиден артрит често показват сутрешна скованост на ставите.

Диагностика

Подаграта се диагностицира, когато лекарят открие кристали на пикочна киселина в течността на синовиалната кухина. Ревматоидният артрит се диагностицира, когато лекарят установи наличието на анти-CCP антитела в кръвния поток.

Причини

Подаграта се причинява, когато в тялото има твърде много пикочна киселина. Ревматоидният артрит се причинява от автоимунен отговор на организма.

Рискови фактори

Рисковите фактори за развитие на подагра включват бъбречно заболяване, диабет, хипертония и затлъстяване. Рисковите фактори за развитие на ревматоиден артрит включват жена на възраст между 35 и 50 години и наднормено тегло.

Усложнения

Възможните усложнения с подагра включват развитието на тофи и камъни в бъбреците. Възможните усложнения с ревматоиден артрит включват наддаване на тегло, диабет и сърдечни заболявания.

Лечение

За лечение на подагра се използват колхицин, противовъзпалително лекарство и кортикостероиди. Метотрексат, хидроксихлорохин, кортикостероиди, топлинна терапия и двигателни упражнения се използват за лечение на ревматоиден артрит.

Таблица, сравняваща подагра и ревматоиден артрит

Резюме на подагра срещу Ревматоиден артрит

  • Подаграта и ревматоидният артрит причиняват проблеми със ставите, включително болка и подуване.
  • Подаграта се случва, когато в тялото има твърде много пикочна киселина, което води до нейното отлагане в ставите.
  • Изглежда, че ревматоидният артрит възниква, защото имунната система атакува ставите на тялото.
  • И двете състояния могат да бъдат лекувани с лекарства.

Вижте повече за: ,