Разлика между подагра и бурсит

Какво е подагра?

Определение на G out:

Подаграта е нарушение, при което кристалите на мононатриев урат се отлагат в ставите на тялото, което води до болезнени, зачервени и подути стави.

Симптоми и усложнения:

Симптомите обикновено включват болка, swellin грама и зачервяване на ставите, където се отлагат на урати.   Първите симптоми често се появяват в пръстите на краката, в ставите, намерени между пръстите на краката и стъпалата. Болезнени възли, известни като тофи крайна сметка може да се развие при пациенти, които имат гр навън; това може да доведе до деформации на ставите и дори до остеоартрит. Усложненията на g out включват проблеми като камъни в бъбреците и бъбречни инфекции.

Диагностика на G out:

Състоянието може да бъде диагностицирано, когато в течността, взета от ставите, се забележат кристали на пикочна киселина. Това е синовиалната течност, която може да се изследва под микроскоп. Могат да се направят и кръвни тестове за измерване на съдържанието на пикочна киселина и креатинин. Ултразвукът може да се направи на ставите и може да покаже наличието на кристали на урати. Рентгеновите лъчи могат да се използват за премахване на други причини за болки в ставите и възпаление.

Причини и рискови фактори:

Състоянието възниква, когато количеството на урати в кръвната плазма е повече от 6,8 mg/dL. Той е по -често срещан при мъжете, отколкото при жените и има тенденция да бъде причинен както от генетични, така и от фактори на околната среда. Хората с метаболитен синдром също са изложени на повишен риск от развитие на подагра. Разстройството е по -често при мъжете и при тези, които пият алкохол, тъй като това намалява способността на бъбреците да освобождават тялото от пикочна киселина. Състоянието може да причини вид хроничен или тежък артрит в резултат на тези кристали на пикочната киселина.

Профилактика и лечение:

Можете да помогнете за предотвратяване на подагра, като избягвате или намалявате количеството храна, която приемате, която съдържа много пурини, тъй като разграждането им произвежда пикочна киселина. Храни като сардини, някои меса и сушен боб обикновено имат много пурини. Състоянието може да се лекува с колхицин и нестероидни противовъзпалителни средства. Лекарството може да се използва и за понижаване на концентрацията на пикочна киселина в кръвната плазма; например, фебуксостат и алопуринол могат да се използват за постигане на това и да помогнат за предотвратяване или намаляване на отлагането на урати в ставите.

Какво е бурсит?

Определение на бурсит:

Бурситът е състояние, при което торбичката, пълна с течност в ставата, се възпалява, причинявайки болка и дискомфорт в ставата по време на движение. Това може да бъде хроничен или остър проблем.

Симптоми и усложнения:

Симптомите включват скованост, нежност и болка при движение или при натиск, както и подути стави, където са засегнати бурсите. Най -често засегнатите стави са тези, при които има много движение, например лактите и коленете, но могат да бъдат засегнати и пръстите на краката. Септичният бурсит е усложнение, което може да възникне, при което бурсата се инфектира. Това е по -често при хора като дърводелци и водопроводчици поради тяхната професия.

Диагноза:

Състоянието може да бъде диагностицирано, като се погледне бурсалната течност, извлечена от ставите. Използването на рентгенови лъчи и ЯМР може да помогне за премахване на други възможни причини за болки в ставите.

Причини и рискови фактори:

Причината за бурсит често повтаряща се употреба на съвместно, така че ако сте throwin гр топка често или kneelin грама на пода много. Това означава, че хората, които играят спорт или имат определени професии, в които стави са многократно в движение са най-изложени на риск от developin грама това състояние. Ако имате диабет, артрит или грам от също ще бъде с повишен риск от грам ettin г бурсит.

Профилактика и лечение:

Разстройството може да се лекува с помощта на противовъзпалителни лекарства, а също и с кортикостероидни инжекции и шини. Можете да помогнете за предотвратяване на състоянието на бурсит, като се затоплите правилно преди да спортувате, като използвате подложки, за да коленичите и вдигате предмети внимателно. Поддържането на здравословно тегло също ще бъде препоръчително и може да помогне за предотвратяване на заболявания като диабет тип 2, което може да доведе до повишен риск от бурсит.

Разлика между подагра и бурсит

Определение

Подаграта е състояние, при което кристалите на мононатриев урат се отлагат в ставите, причинявайки болка, подуване и зачервяване. Бурситът е състояние, при което торбичката, напълнена с течност, известна като бурса, заобикаляща ставата, се възпалява.

Диагностика

Подаграта може да бъде диагностицирана чрез изследване на синовиалната течност за наличие на кристали на урати. Рентгенов може да помогне за премахване на други причини за гр навън. Бурсит може да бъде с диаметър г нос от гледаш грама на бурзит течност и чрез eliminatin гр други причини от Изп о MRI или рентгенова.

Причини

Състоянието на подагра може да бъде причинено от генетични фактори, както и от фактори на околната среда, като например метаболитен синдром и ядене на храна с високо съдържание на пурини. Състоянието на бурсит се причинява от повтарящо се движение на ставите и затова е често срещано при хора, които спортуват много и при определени професии.

Рискови фактори

Подаграта отчасти се причинява от генетиката, така че фамилната анамнеза ви излага на повишен риск. Наличието на метаболитен синдром, пиенето на алкохол, мъжеството и яденето на много храни с високо съдържание на пурини увеличават риска от развитие на подагра. Бурситът е по -вероятно при хора, които играят спорт, в който има повтарящо се движение на ставата, както и хора, които имат определени професии. Артрит, диабет и подагра също са рискови фактори за бурсит.

Лечение

Лечението на подагра включва използването на противовъзпалителни лекарства и колхицин и лекарства като фебуксостат и алопуринол за намаляване на количеството пикочна киселина в кръвта. Лечението на бурсит включва използване на противовъзпалителни лекарства и кортикостероидни инжекции и шини за обездвижване на ставата.

Усложнения

Проблемът с подаграта е, че може да доведе до развитие на тофи, камъни в бъбреците и бъбречни инфекции.   Проблемът с бурсита е, че може да се развие сепсис, който може да бъде много опасен.

Таблица, сравняваща подагра срещу Бурсит

Обобщение на   Подагра срещу Бурсит

  • Подаграта е състоянието, при което кристалите на урати се отлагат в ставите.
  • Бурситът е състояние, при което бурсите, торбички, открити в ставите, се възпаляват.
  • И двете състояния причиняват болезнени, зачервени и подути стави.
  • Както г навън и бурсит може да предизвика усложнения, които могат допълнително да застрашат здравето си.

Вижте повече за: ,