Разлика между камъни в жлъчката и панкреатит

Камъни в жлъчката са камъни, изработени от билирубина или холестерол депозити. Панкреатит е възпалително заболяване на панкреаса.

Какво е Камъни в жлъчката

Определение:

Камъни в жлъчката са твърди камъни, изработени от холестерол или билирубин, че форма в жлъчния мехур. Медицинският термин за които имат камъни в жлъчката е холелитиаза.

Симптоми:

За някои хора може да има никакви симптоми, но за други, камък може да се затрудните причиняват холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Камъни в жлъчката могат временно да се заби в кистозна тръбата причинява жлъчни колики, в които човек се чувства болка в горния десен корема, която се облекчава, когато камъкът преминава. Въпреки това, един камък, който е заседнал и не мине, може бързо да доведе до тежка горния десен болки в корема, болка между плешките, подуване на корема, газове, гадене и повръщане.

Причини и рискови фактори:

Камъни в жлъчката се дължат главно на хранене нездравословна храна с високо съдържание на холестерол, но могат да се появят в резултат на внезапна загуба на тегло, или ако едно лице има заболяване на черния дроб или кръвта. Рисковите фактори включват са жени, които са с наднормено тегло, и е по-стара от 40-годишна възраст. Противозачатъчните и подмяна хормон лекарства също увеличават риска от камъни в жлъчката.

Диагноза:

А физически изпит, предполагащи наличието на камъни в жлъчката често води на лекар, за да предложи ултразвук. Ултразвукът може да се провери за камъни в жлъчката в жлъчния мехур.

Лечение:

Най-често лекарите препоръчват лапароскопска холецистектомия, в която на жлъчния мехур се отстранява посредством набор от малки разрези, направени в кожата. В някои случаи може да са необходими отворен холецистектомия, което е по-агресивен и изисква голям разрез, за ​​да бъдат направени.

Усложнения:

Усложнения на камъни в жлъчката включват холецистит, запушване на жлъчните пътища, рак на жлъчния мехур, и блокиране на панкреаса канал. Инфекцията може да определя, когато канал е блокиран, увеличава риска от инфекции и сепсис.

Какво е панкреатит?

Определение:

Панкреатит е възпаление на панкреаса. Тя може да бъде остра или хронична състояние.

Симптоми:

Основният симптом е силна коремна болка, че половината от всички пациенти се чувстват излъчваща се разпространи до гърба им. Когато причината е камъни в жлъчката, болката начало е много внезапно, гадене и повръщане са налице, тъй като е по свинете. Пациентът с остър панкреатит се появява много болни, пулсът се увеличава до 140 удара / минута, има промени в кръвното налягане и понякога жълтеница е очевидна.

Причини и рискови фактори:

Причината за острия панкреатит е пиенето на алкохол, или дори да се налага на камъни в жлъчката. Това е така, защото на камъни в жлъчката могат понякога да блокират панкреатични проблеми въздуховоди причинява. Има някои генетични мутации, като например гена за кистозна фиброза, че може да увеличи риска от панкреатит. Други рискови фактори включват пиенето на големи количества алкохол, затлъстяване, и с фамилна история на заболяването. Употребата на алкохол, когато се комбинира с тютюнопушенето, допълнително увеличава риска от панкреатит

Диагноза:

Диагнозата се основава на изображения проучвания и изследвания на кръвта, показващи високи нива на ензимите, амилаза и липаза (както по-голяма от 200 единици на литър кръв). Imaging изследвания могат да включват компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, ядрено-магнитният резонанс е полезно, когато CT не дава достатъчно ясна картина на панкреаса.

Лечение:

Лечение на панкреатит подкрепя с пациенти дадени интравенозни течности и хранене. Аналгетици са дадени за силна болка, която придружава състояние. Антибиотична терапия може да се посочи, където пациентите показват признаци на инфекция.

Усложнения:

Псевдокисти, в който се събира течност около панкреаса може да доведе до бактериални инфекции, които могат да бъдат смъртоносни. Други усложнения включват диабет и системни възпалителни реакции, водещи до полиорганна недостатъчност и смърт.

Разлика между камъни в жлъчката и панкреатит?

Определение

Камъни в жлъчката е, когато камъни, изработени от билирубин или форма на холестерола в жлъчния мехур. Панкреатит е или краткосрочно или дългосрочно възпаление на панкреаса.

Симптоми

Симптомите на камъни в жлъчката варират от липса на болка или дискомфорт в тежка горния десен болки в корема, болка между плешките и в дясното рамо, гадене и повръщане. Симптомите на панкреатит са силна болка в горната, висока температура, гадене, повръщане, висока скорост на коремната пулс, промяна в кръвното налягане, а понякога и жълтеница.

Причини

Причините за камъни в жлъчката включват отслабване изведнъж и с твърде много холестерол в организма, което може да бъде отчасти се дължи на следното нездравословен начин на хранене. Причините за панкреатит обикновено са камъни в жлъчката или употребата на алкохол.

Диагностика

Диагностика на камъни в жлъчката се постига най-добре с помощта на ултразвук, в който се разглежда на жлъчния мехур. Диагностика на панкреатит е от изображения като СТ сканиране или MRI сканиране и от кръвни тестове, които показват необичайно високи нива на ензима амилаза и липаза.

Лечение

Препоръчителна е употребата на лапароскопска холецистектомия или отворен, ако човек има камъни в жлъчката, особено там, където камъните причиняват проблеми. Лечението на панкреатит е по-благоприятна характер, с лицето, което се прилага IV течности и хранителни вещества, и предвид аналгетици за болка, а понякога и антибиотици.

Усложнения

Усложнения на камъни в жлъчката, включват следното: холецистит, запушване на жлъчните пътища, панкреатит, и сепсис. Усложненията на панкреатит включват следното: диабет, системен възпалителен отговор и множествена органна недостатъчност.

Таблица сравняване на камъни в жлъчката и панкреатит

Резюме на Gallstones Vs. Панкреатит

  • И двата камъни в жлъчката и панкреатит може да доведе до болки в корема, които могат да бъдат много тежки.
  • Камъни в жлъчката са свързани с панкреатит при които те могат да причинят на панкреаса да се възпаляват, ако камък засяда в канала на панкреаса.
  • Жлъчни камъни могат да доведат до усложнения, включително сепсис.
  • Панкреатитът може да доведе до диабет или полиорганна недостатъчност.

Вижте още за: ,