Разлика между камъни в жлъчката и болка в бъбреците

Болка при камъни в жлъчката се усеща в горната дясна част на корема, където се намират черният дроб и жлъчния мехур. Болката при камъни в бъбреците е концентрирана в областта на гърба и хълбоците, но може да пътува с преминаването на камъка.

Какво представлява болката при камъни в жлъчката?

Определение:

Болката при камъни в жлъчката е силна и се появява в горната дясна част на корема и често се простира в горната част на гърба между лопатките.

Симптоми:

Болката при камъни в жлъчката се влошава, ако камък запуши общия жлъчен канал. Болката се влошава бързо, когато това се случи, като болезнеността се простира в гърба между лопатките. Допълнителните симптоми могат да включват гадене и повръщане и треска, ако жлъчният мехур се зарази. Жълтеница може да възникне поради потока на жлъчката, блокиран от камъка.

Причини за камъни в жлъчката:

Жлъчните камъни се появяват най -често при жените, вероятно поради хормони. Внезапните промени в теглото и диетата с нездравословна храна с високо съдържание на мазнини също изглежда са свързани с проблема.

Как се диагностицират камъни в жлъчката:

Местоположението и видът на болката могат да накарат лекар да подозира камъни в жлъчката. Ултразвуково изследване може също да покаже свит жлъчен мехур с един или повече камъни в жлъчката.

Възможности за лечение:

Най -добрият начин за лечение на камъни в жлъчката е да се извади жлъчния мехур, което е най -добре по време на лапароскопска операция.

Усложнения при камъни в жлъчката:

Нелекуваните камъни в жлъчката могат да доведат до запушване на жлъчката и инфекции и понякога камъни в жлъчката също могат да причинят проблеми с функционирането на панкреаса.

Какво представлява болката в бъбречните камъни?

Определение:

Болката в бъбреците е мъчителна, започва внезапно в областта на гърба и хълбоците.

Симптоми:

Болката при камъни в бъбреците е тежка и се движи през тялото, докато камъкът се движи. Това означава, че болката често се разпространява от областта на гърба надолу отстрани към пикочния мехур. Повръщането е друг често срещан симптом на камъни в бъбреците. Невъзможност за уриниране може да възникне и при камъни в бъбреците.

Причини за камъни в бъбреците:

Бъбречните камъни могат да се образуват поради нездравословна диета, която съдържа твърде много оксалат, излишък на витамин С и може да се случи, ако човек е дехидратиран или има хиперкалциемия.

Как се диагностицират камъни в бъбреците:

Клиничните симптоми, особено тежестта и местоположението на болката, могат да показват бъбречен камък. В допълнение, анализът на урината често показва хематурия (кръв в урината). Могат да се направят и образни тестове като компютърна томография.

Възможности за лечение:

Бъбречните камъни могат да се разбият по метод, наречен литотрипсия с ударна вълна, която използва ударни вълни, за да разбие камъните в бъбреците. Този метод обаче не работи за всички ситуации и понякога камъните трябва да бъдат отстранени ендоскопски.

Усложнения при камъни в бъбреците:

Бъбречните камъни могат да блокират преминаването на урина и да доведат до подуване в уретера, инфекции в бъбреците и бъбречно увреждане. Опасно усложнение е инфекцията, водеща до отравяне на кръвта.

Разлика между камъни в жлъчката и болка в бъбреците?

Определение

Болката в жлъчния камък е тежка болка, дължаща се на образуване на камък в жлъчния мехур. Болката в камъка в бъбреците е мъчителна и възниква, когато камък блокира структурата на отделителната система.

Медицински термин за камъка

Жлъчните камъни се наричат ​​холелити. Бъбречните камъни се наричат ​​бъбречни камъни.

Вид болка

Болката при камъни в жлъчката може да бъде тежка и много бързо да се влоши, ако камък е заседнал в канал. Болката при камъни в бъбреците е много тежка; може да се чувства схваната и често се движи, докато камъкът преминава по уретерите към пикочния мехур.

Локализация на болката

Болката при камъни в жлъчката се намира в горната дясна част на корема, където е черният дроб и обикновено се усеща и в гърба между раменете. Болката при камъни в бъбреците започва отзад и отстрани под ребрата и се придвижва надолу към пикочния мехур.

Диагностика

Жлъчните камъни се диагностицират най -лесно чрез ултразвук. Бъбречните камъни се диагностицират чрез клиничен преглед и образни тестове, като компютърна томография.

Лечение

Болката при камъни в жлъчката се лекува чрез пълно отстраняване на жлъчния мехур в лапароскопска процедура. Болката при камъни в бъбреците се облекчава, след като камъните преминат и ако е необходимо, се лекува с литотрипсия с ударна вълна или ендоскопски методи, като например с помощта на утероскоп.

Таблица за сравнение на камъни в жлъчката и камъни в бъбреците

Резюме на Gallstones Vs. Болка при камъни в бъбреците

  • Болката при камъни в жлъчката е фокусирана в горната дясна част на корема и между лопатките.
  • Болката при камъни в бъбреците започва в средата на гърба и обикновено се движи надолу, когато камъните се придвижват към пикочния мехур.
  • Както камъните в жлъчката, така и камъните в бъбреците причиняват силна инвалидизираща болка, когато камъните се забият в канал.

Жлъчните камъни преминават ли чрез урина или изпражнения?

Понякога камъните в жлъчката могат да преминат в тънките черва през общия канал и след това да се елиминират в изпражненията.

Има ли връзка между камъни в бъбреците и камъни в жлъчката?

Има връзка между двете състояния при хора с IBD, тъй като изследванията показват, че и камъните в бъбреците, и камъните в жлъчката също са свързани с възпаление в червата.

Как можете да разберете дали имате болка в камъни в бъбреците?

Болката започва в гърба, може да бъде схващаща и тежка и има тенденция да се движи надолу отстрани и в долната част на корема, докато камъкът се движи от уретера към пикочния мехур.

Какво бързо разтваря камъни в бъбреците?

Лекарите могат да разтварят камъни в пикочната киселина, като използват калиев цитрат с рецепта. Терапията с ударна вълна също може да помогне за разчупване на камъни.

Помага ли ходенето да прехвърли камъни в бъбреците?

Ходенето може да помогне за преминаването на камъни в бъбреците.

Вижте повече за: ,