Разлика между камъни в жлъчката и апендицит

Жлъчните камъни са отлагания, наречени холелити, които се образуват в жлъчния мехур от жлъчка или мазнини. Апендицитът е възпалителна реакция на апендикса.

Какво е камъни в жлъчката?

Определение:

Жлъчните камъни са отлагания на холестерол или жлъчна сол, които образуват камъни, известни като холелити, в жлъчния мехур.

Симптоми:

Леките случаи на камъни в жлъчката могат да се проявят безсимптомно, но при много хора холелитите причиняват проблеми, особено ако блокират канала, който води от жлъчния мехур към дванадесетопръстника. Запушен канал от камък причинява възпалителен отговор, известен като холецистит, водещ до признаци като подуване на червата, гадене и повръщане, тежка коремна чувствителност в горния десен квадрант и болка, излъчваща се към горната част на гърба.

Причини и рискови фактори:

Смята се, че диетата с високо съдържание на мазнини и висок холестерол увеличава честотата на камъни в жлъчката. Други рискови фактори включват наднормено тегло или внезапни промени в теглото. Като жена и на средна възраст също изглежда увеличава риска от камъни в жлъчката. Диетата, чернодробните проблеми и хормоните могат да причинят камъни в жлъчката. Хирургичното отстраняване на апендикса също е свързано с повишен риск от камъни в жлъчката, вероятно поради възпаление и разпространение на бактерии.

Диагноза:

Диагнозата се потвърждава чрез ултразвуково изследване на жлъчния мехур, след като лекарят отбележи симптомите, предполагащи проблема.

Лечение:

Предпочитаният вариант на лечение е да се извади обезпокоителният жлъчен мехур по време на алапароскопска холецистектомия, която е по -малко инвазивна операция от отворената холецистектомия, при която коремът се отрязва, за да се отстрани жлъчния мехур.

Усложнения:

Запушването на жлъчния канал може да доведе до опасна инфекция и жълтеница (пожълтяване на кожата). Състоянието може също в редки случаи да причини възпаление на панкреаса (панкреатит).

Какво е апендицит?

Определение:

Апендицитът е състояние, при което апендиксът се възпалява.

Симптоми:

Класическият симптом на апендицит е болка, която се появява в десния долен квадрант на корема. Важно е да се отбележи, че болката от апендицит често започва в стомашната област и след това се премества в дясната страна, локализирайки се и след това бързо нарастваща тежест. Може да има и гадене, повръщане и ниска температура.

Причини и рискови фактори:

Причината за апендицит най -често е изпражненията или слуз, които са попаднали в апендикса, причинявайки възпаление и свръхрастеж на бактерии. Хората на възраст под 30 години са с най -висок риск от апендицит и е по -често при мъжете, отколкото при жените. Това е честа причина за остра коремна болка при тийнейджъри.

Диагноза:

Най -често диагнозата се основава на клиничните признаци и болка в точката на McBurney, специфично място от дясната страна на корема. Изображения като CT или ултразвук могат да се направят, за да се потвърди възпалено апендикс.

Лечение:

Апендицитът трябва да се лекува с апендектомия, която е операция за отстраняване на апендикса. Лапароскопската апендектомия е препоръчителната хирургична процедура, тъй като е по -малко инвазивна и за пациентите е по -лесно да се възстановят от отворената апендектомия. В някои случаи може да се наложи открита процедура, особено ако приложението вече е разкъсано.

Усложнения:

Опасно усложнение на апендицита е разкъсването на органа. Ако апендиксът се разкъса, той разпространява бактерии в корема, което води до перитонит, което от своя страна може да причини смърт.

Разлика между камъни в жлъчката и апендицит?

Определение

Жлъчните камъни могат да се определят като състояние, при което холелити, които се състоят от жлъчка и холестерол, се образуват в жлъчния мехур. Апендицитът е състояние, при което апендиксът на дебелото черво се възпалява.

Симптоми

Класически признак на камъни в жлъчката е болка в горната дясна част на корема, която се разпространява в гърба, заедно с гадене и повръщане. Класически признак на апендицит е болка, започваща в средата на корема и се разпространяваща в долната дясна част на корема до точката на Макбърни; може да има гадене, повръщане и треска.

Причини

Жлъчните камъни могат да бъдат причинени от комбинация от фактори като прекалено много мазнини в храната и използване на хормонозаместителни лекарства. Апендицитът възниква, защото слуз или изпражнения се улавят в органа, което води до възпаление.

Диагностика

Диагнозата на камъните в жлъчката се поставя чрез ултразвук заедно с физически преглед. Диагнозата на апендицит често е само от клиничен преглед, но понякога се правят и компютърни томографии и ултразвук.

Лечение

Най -доброто лечение за камъни в жлъчката обикновено е лапароскопска холецистектомия, при която се отстранява жлъчния мехур. Лечението на апендицит също обикновено е оперативно, най -често се прави лапароскопска апендектомия.

Усложнения

Нелекуваните камъни в жлъчката могат да причинят инфекция, възпаление и дори панкреатит. В случай на апендицит, често и опасно усложнение е разкъсването на апендикса, водещо до инфекция и сепсис.

Таблица, сравняваща камъни в жлъчката и апендицит

Резюме на Gallstones Vs. Апендицит

  • Камъните в жлъчката и апендицитът обикновено изискват хирургическа намеса.
  • Жлъчните камъни се образуват от жлъчните соли и молекулите на холестерола.
  • Апендицит възниква, когато изпражненията или слузът причиняват възпаление на апендикса.
  • Апендектомията може да увеличи риска от образуване на камъни в жлъчката по -късно.

Вижте повече за: ,