Разлика между грип и сепсис

Какво е грип?

Определение на грип

Грипът е известен също като грип и е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вирус, който може да се появи в различни видове. Грипните вируси тип А и тип В причиняват повечето заболявания. Грипът причинява смъртта на всяка година поради усложнения. Скорошните нива на смъртност могат да достигнат до 5% за обичайните сезонни щамове и видове грип, до 60% за птичи грип.

Грипни симптоми

Симптомите включват треска, втрисане, кашлица, а често и болки по цялото тяло. Обикновено има и главоболие, болки в гърлото и слабост и изпотяване. Децата също могат да получат повръщане и диария заедно с предишните симптоми.

Диагностика и причини за грип

Грипът се диагностицира с физически преглед, пулсова оксиметрия и рентгенови лъчи на гръдния кош. Молекулярните тестове като RT-PCR могат окончателно да диагностицират наличния грипен щам. Грипът се причинява от вирус, който обикновено е тип А или тип В. Точният тип грипен вирус се променя всяка година.

Рискови фактори и усложнения

Някои хора са изложени на по -висок риск от заразяване с грип. Обикновено хората на възраст над 65 години, малки деца и хора с отслабена имунна система имат по -висок риск. Това обаче може да варира в зависимост от щама на грипа. При грипа могат да възникнат няколко усложнения. Честите усложнения включват пневмония, бронхит, инфекции на синусите и ушни инфекции. Има и шанс инфекцията да причини сърдечни и мозъчни проблеми. Някои от тези усложнения като пневмония могат да доведат до сепсис и евентуално до смърт.

Лечение на грип

Най -добрият вариант е ваксинацията, тъй като това обикновено осигурява добра защита от грип. Ваксината може или да ви попречи да се разболеете, или да намали тежестта на заболяването. Има антивирусни лекарства, които могат да бъдат дадени за намаляване на тежестта на заболяването. Те работят, ако се дават бързо. Ваксинацията все още е най -препоръчителният начин за предотвратяване на грип.

Какво е сепсис?

Определение на сепсис:

Сепсисът е възпалителният отговор към някакъв вид инфекция, която присъства в тялото. При сепсис се произвеждат химикали, които могат да причинят увреждане на органите. Сепсисът има доста висок риск от смърт, като смъртността варира от около 10% до 40%.

Симптоми на сепсис:

Сепсисът включва симптоми като треска, която е висока и над 101 o F. Човек може също да има втрисане, тъй като температурата на тялото може да падне под 96,8 o F. Има и ускорена дихателна честота и сърдечна честота (повече от 90 удара всяка минута).

Диагноза и причини:

Диагнозата се поставя чрез кръвни изследвания, които показват, че има масивна инфекция и възпаление в цялото тяло. Признаците на инфекция включват проблеми с електролитите на тялото и наличието на вещества в кръвта, които показват проблеми с бъбреците и черния дроб и проблеми със съсирването на кръвта. Сепсисът най -често се причинява от тежки коремни инфекции, включително бъбречни проблеми. Кръвните инфекции и пневмонията също могат да доведат до сепсис.

Рискови фактори и усложнения:

Рисковите фактори за сепсис включват възрастни или много млади, много болни в болница и отслабена имунна система, също и много тежко нараняване като изгаряне на тялото. Наличието на инвазивни медицински устройства като постоянни катетри или дихателни тръби също ви прави податливи на сепсис. Усложненията включват намален кръвен поток, съсиреци, гангрена и смърт.

Лечение на сепсис:

Обикновено сепсисът се лекува с мощни интравенозни общи антибиотици, а понякога и с лекарства за повишаване на кръвното налягане.

Разлика между грип и сепсис?

 1. Определение

Грипът е вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища. Сепсисът е вид тежък възпалителен отговор на организма към масивна инфекция.

 1. Симптоми

Грипните симптоми включват треска, втрисане, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки и болки, а при деца повръщане и диария. Симптомите на сепсис включват висока температура, втрисане, повишена дихателна и сърдечна честота, ниско кръвно налягане, гадене, объркване и намалено уриниране.

 1. Диагностика

Грипът се диагностицира чрез физикален преглед, рентгенография на гръдния кош, пулсова оксиметрия и молекулярни тестове. Сепсисът се диагностицира с помощта на кръвни тестове, които показват признаци, показващи инфекция, като абнормни резултати за черния дроб, бъбреците и електролитите.

 1. Причини

Грипът се причинява от вирус, който обикновено е от тип А или тип В. Сепсисът се причинява от нараняване или инфекция, която е много тежка.

 1. Рискови фактори

Рисковите фактори за заразяване с грип включват над 65 години, малко дете, отслабена имунна система. Рисковите фактори за сепсис включват тежко заболяване и боледуване в болница.

 1. Усложнения

Грипът може да причини усложнения като бронхит, синусови инфекции, ушни инфекции, сърдечни и мозъчни инфекции и пневмония. Пневмонията може да доведе до сепсис. Усложненията на сепсиса включват кръвни съсиреци, гангрена и евентуално смърт поради септичен шок.

 1. Смъртност

Смъртността от грип варира в зависимост от щама и може да бъде от 5% до 60% (птичи грип). Смъртността от сепсис може да варира от 10% до 40%.

 1. Лечение

Най -добрият вариант за грип е ваксинацията, за да се избегне заболяването или да се намали заболяването. Другият вариант е лечение с антивирусни лекарства. Сепсисът може да се лекува най -добре с общи антибиотици и лекарства за повишаване на кръвното налягане, ако е необходимо.

Таблица, сравняваща грип и сепсис

Резюме на грип срещу Сепсис

 • Грипът е вирусна инфекция, която може да доведе до сепсис
 • Сепсисът е масивна възпалителна реакция, която причинява увреждане на органите.
 • Сепсисът може да бъде причинен от много видове инфекции, докато грипът винаги е причинен от вирус.
 • Моралността на грипа може да бъде доста висока в зависимост от засегнатия щам на грипа.
 • Смъртността при сепсис винаги е 10% или по -висока.

Вижте повече за: ,