Разлика между грип и треска

549px-Симптоми на грип.svg

Грипът и треската обикновено се бъркат за едно и също нещо и термините често се използват взаимозаменяемо от обикновения човек. И двете обаче са две напълно различни условия. Нека ги опознаем правилно.

Грип - какво е това?

Грипът, съкратено от грип, е вирусна инфекция, която засяга хора, птици и животни. Причинява се от грипен вирус, който е специално насочен към дихателната система на хора, животни и птици. Грипният РНК вирус е от три типа - А, В и С.

Грипът е силно заразен. Вирусът обикновено се разпространява по въздуха. Когато човек кашля или киха, той по невнимание разпръсква вируса във въздуха, който може да зарази хората в непосредствена близост. Малките деца, бебетата, възрастните хора и хората с нарушен имунитет са най -уязвими към този вирус. Вирусът може да се разпространи и чрез контакт със заразени повърхности, като стълбищни парапети, плотове за маса, дръжки на врати и др.

Симптомите варират от човек на човек и могат да бъдат леки или тежки. Заболяването се самоограничава. Обикновено човек се възстановява в рамките на една седмица. Въпреки това, човек с грип може да продължи да развива усложнения като вирусна пневмония, бактериална пневмония и инфекции на синусите и т.н. При тези с астма или други респираторни състояния симптомите им може да се влошат след пристъп на грип .

Симптомите на грип включват висока температура (100-103 ºF) , втрисане, болки в тялото, миалгия, силна умора, главоболие и кашлица. Децата могат да проявят допълнителни симптоми като гадене, повръщане и диария. Повечето от симптомите отшумяват в рамките на една седмица, но кашлицата може да продължи по -дълго от две седмици. Симптомите се развиват около два дни след излагане на вируса.

Грипът или грипът могат да възникнат като изолирани случаи или като епидемия или пандемия, когато са причинени от по -развит щам на вируса, срещу който човешката популация има малък или никакъв имунитет. Пристъпите на грип могат да бъдат предотвратени чрез прилагане на одобрена от СЗО противогрипна ваксина всяка година. Тъй като вирусът може да мутира, ваксината трябва да се приема всяка година.

Треска - заболяване или симптом

Треската е необичайно висока телесна температура, която е придружена от треперене, главоболие, а също и делириум в тежки случаи. Известна е още като „пирексия“. Когато човек получи треска, това показва, че тялото се бори с инфекция. Имунната система на организма се бори с чужд нашественик. Телесната температура се повишава от 98.6ºF до 100.4º F и повече.

Треската сама по себе си не е опасна, но когато високата температура е придружена от кашлица, настинка, гърчове, сънливост или делириум, тя изисква незабавна медицинска помощ. Ако треската продължава повече от ден при деца и повече от 48 часа при възрастни, пациентът трябва да бъде откаран в спешното отделение. В този случай тялото не е в състояние да контролира повишаването на телесната температура. Това обикновено се случва при топлинен удар или като нежелани ефекти на някои лекарства.

Треската е често срещан симптом по време на вирусни (грип), бактериални (коремен тиф) и паразитни (малария) инфекции. Моделът и времето на поява на треска могат да помогнат за постигане на временна диагноза на състоянието. Хоспитализиран пациент с температура показва, че той може да страда от септицемия. Треската е важен симптом, който изисква разследвания, особено кръвни тестове, които помагат да се разкрие основната причина.

Треската може да бъде преодоляна чрез прием на антипиретични лекарства заедно със специфичните антивирусни или антибиотични лекарства.

В обобщение, грипът е вирусна инфекция, докато треската е симптом на някакво основно заболяване.

2 коментара

  1. Това беше полезно, благодаря.

  2. Уау, наистина имах нужда от яснота, бях объркан през цялото това време. Благодаря ти

Вижте повече за: , ,