Разлика между изгаряния от първа, втора и трета степен

Първо, второ, срещу изгаряния от трета степен

Изгарянията често се разглеждат като сериозни наранявания, причинени от множество фактори. Експертите обаче са направили различни категории изгаряния, за да определят степента или тежестта на нараняването. Има три основни категории, а именно: изгаряния от първа, втора и трета степен. Това често е първото нещо, което трябва да се определи, за да може доставчикът на здравни грижи да продължи лечението или управлението, тъй като видът или количеството необходима намеса се различава в една степен в друга.

Изгарянията от първа степен се считат за такива, защото са най-незначителните от всички видове изгаряния. Повечето лечения за този вид изгаряния могат лесно да се прилагат у дома. Тези изгаряния се характеризират с повърхностни изгаряния, при които се очаква излекуването да бъде бързо и лесно (4-6 дни). Зачервяване на кожата, леко подуване, придружено от болка и чувствителност при допир, са някои от познатите признаци на изгаряния от първа степен. Често срещан пример за този вид изгаряне е слънчевото изгаряне. Общо лечение за това е прилагането на пакет с лед върху изгорената повърхност на кожата. Използването на студена вода и други търговски мехлеми против изгаряне може да увеличи скоростта на заздравяване.

Изгарянията от втора степен са по-сериозни за разлика от първите. Освен че засяга най -външния слой на кожата (епидермиса), този тип вече прониква по -дълбоко в следващия слой (дермата). Продължителното излагане на силна топлина или излагане на химикал, който изгаря в природата, може да причини тези видове изгаряния. При изгаряния от втора степен често се появяват мехури и силна болка. Тъй като вътрешната част на кожата е най -вероятно ерозирана, жертвата на изгаряне вече е предразположена към инфекции. Повечето от тези изгаряния се нуждаят от професионална медицинска помощ, а не от традиционна грижа у дома. Обикновено се предписват болкоуспокояващи и антибиотици. Заздравяването, за разлика от изгарянията от първа степен, отнема около един месец.

Най-сериозният от всички видове изгаряния е изгарянето от трета степен. Освен изгарянето на първите два слоя на кожата, този вид изгаряне вече прониква в другите по -дълбоки слоеве на кожата като подкожния слой и околните тъкани. Поради степента на увреждане, нервите обикновено са засегнати, което води и до намалено усещане в засегнатата област и вероятно изтръпване. Вероятно се очаква появата на мехури и образуването на гной. При изгаряния от трета степен напредналата медицинска помощ е задължителна, защото отнема най-дълго време за заздравяване.

В някои други ресурси те включват и изгаряне от четвърта степен, за което се казва, че е много по-лошо от третото ниво. Това се характеризира с широко разпространени и дълбоки изгаряния на много части на тялото.

Резюме:

1. Изгарянията от първа степен са най-лекият, най-повърхностният вид изгаряне, който лекува най-бързо. 2. Изгаряния от втора степен засягат епидермиса и дермата на кожата, които се характеризират с образуване на мехури. 3. Обикновено им е необходим поне един месец, за да се излекуват напълно. 4. Изгарянията от трета степен са най-сериозният, най-дълбокият вид изгаряне, който се лекува за най-дълго време.

Вижте повече за: