Разлика между първата и втората бременност

Разлика между първата и втората бременност

Преживяването на бременност за една жена е доста вълшебно. Това е божествена връзка между вас и вашето бебе за цели 9 месеца. Прекарвате времето си в четене на книги за бременността, „Прави и не“. Винаги ден мечтаете как ще изглежда или ще изглежда вашето малко ангелче. Изпълнени сте с вълнение, което вероятно ще остане ненадминато до края на живота ви.

Докато го направите отново- нещата са забележимо различни по редица причини. Някои от преживяванията са доста подобни на тези, които сте имали при първата си бременност, а някои биха били напълно различни. Както всяко бебе е уникално, така и всяка бременност. Храните и напитките, които жадуваме, формата на бебешките ни подутини, емоционалното ни състояние, кожата и дейностите ни могат да бъдат много различни при втора или следваща бременност .

Но за жените, които са страдали от лоши болки в тялото, контракции и тежко сутрешно гадене и повръщане при първата бременност, може ли нещата да са наистина различни, когато са бременни за втори път?

                      

Разлика между първата и втората бременност

1) Умора

Първа бременност

Умората е често срещана по време на бременност. По време на първата бременност може да се чувствате или да не се чувствате уморени. Умората е често срещана през първия триместър и изчезва през втория триместър. Обикновено обаче той ще се върне през третия триместър. Можете да дремнете, когато пожелаете през първата си бременност.

Втора бременност

Чувствате се по -уморени и изтощени по време на втората бременност, докато преследвате малкото си дете 24*7, освен че дърпате голям корем. Едва ли имате време да си дремнете. Вашето тяло използва много повече енергия при втората бременност.

Разлика между първата и втората бременност

2) Размер на неравностите

Първа бременност

С първата си бременност най-вече ще имате чист удар и той се проявява между 12-16 седмици.

Втора бременност

Бумът винаги ще се проявява по -рано при следващи бременности (вие се появявате след 8 седмици или дори рано). Поради първата си бременност мускулите ви отслабват, подутината ви се разпръсква леко и коремните мускули се разтягат и те стават по -слаби. Всички тези причини са отговорни за появата в началото на втората бременност.

3) Контракции на Бракстън Хикс

Първа бременност

Контракциите обикновено започват, когато сте бременна на около седем седмици, но в началото не ги усещате. В случай на първа бременност, започвате да изпитвате тези контракции от около 16 седмици

Втора бременност

Майките, бременни за втори път, най -вероятно ще получат ритници и контракции на Бракстън Хикс, мълниеносни чатала много по -рано от първата си бременност. Природата на ударите обаче е същата и показва външния им вид поне седмица по -рано, отколкото за първи път.

4) Сутрешно гадене

Първа бременност

Въпреки че сутрешното гадене варира от бременността до бременността, все пак при първата си бременност може да се почувствате добре. Ще почувствате леко гадене през първите седмици и това гадене може да бъде придружено от повръщане няколко пъти на ден до втория триместър. В някои случаи повръщате през цялата си бременност, а в някои бременности сте съвсем добре- нито гадене, нито повръщане.

Втора бременност

В случай, че сте изпитали лошо сутрешно гадене при първата си бременност, ще бъдете поразени от ужасно и хронично сутрешно гадене, известно като hyperemesis gravidarum, при втората бременност със сигурност. Жените, които трябва да гонят малко дете, обикновено усещат по -силно ефекта от сутрешното гадене, докато управляват своето малко дете, както и сутрешното гадене. Също така, умората често изостря влиянието на сутрешното гадене и бременните майки с дете обикновено са уморени.

5) Усложнения

Първа бременност

Може да имате или да нямате усложнения по време на първата бременност. Усложненията, които могат да се развият, включват преждевременно раждане или прееклампсия, диабет и високо кръвно налягане.

Втора бременност

Ако при първата бременност не сте имали никакви усложнения, вероятността да ги имате при втора бременност е нулева. Жените, които са имали усложнения за първи път, ще ги развият отново за втори път.

6) Симптоми

Първа бременност

Изпитвате болки в гърба и хемороиди и това обикновено се случва през третия триместър. Замайване, сутрешно гадене и глад са някои други симптоми.

Втора бременност

Първата ви бременност прави мускулно-скелетната ви структура и стените на съдовете доста слаби. Поради това вашите здравословни проблеми, свързани с бременността, които обикновено се появяват след третия триместър, удрят и се появяват много по -рано по време на втората бременност.

Добрата новина е, че всяко потенциално сутрешно гадене и глад не трябва да бъдат по -лоши, отколкото през първата бременност.

7) Колебания на настроението

Първа бременност

Промените в настроението по време на бременност могат да бъдат предизвикани от физически стрес, натоварване, хормонални промени (дисбаланс между естроген и прогестерон) и метаболитни промени. Чувствате промени в настроението най -вече през първия триместър между шест и десет седмици и след това отново през третия триместър, докато тялото ви се подготвя за раждане. Ако това е първата ви бременност, промените в настроението няма да са много интензивни.

Втора бременност

При втората бременност промените в настроението ви са силни. Вие сте нетърпеливи, тъй като се занимавате не само с тези хормони на бременността, които карат настроението ви да се промени на стотинка, но се борите с всички различни емоции. Понякога се смеете истерично и в следващия момент ще плачете като бебе. Понякога всички сте спокойни и в следващия момент ще се вбесите. Промените в настроението при втора бременност са предимно безумни.

8) Болки в гърба и болки в тялото

Първа бременност

Тъй като размерът на корема ви расте през първата бременност, мускулите на гърба ви се натоварват и в същото време хормоналните нива също се променят. Торсът и стойката ви се изхвърлят от равновесие в по -късните седмици на бременността и увеличаването на теглото тегли гърба ви, причинявайки болки в гърба и болки в тялото.

Втора бременност

Болките в гърба и болките в тялото се увеличават, когато сте бременна за втори път. Това се случва повече, ако не сте обърнали внимание на упражненията и мускулите ви са слаби. Сгъването и повдигането влошават болката в гърба още повече, ако сте я изпитали при първата си бременност. Сакроилиачната болка в ставите и дискомфортът започват в началото на втората бременност.

9) Труд

Първа бременност

Раждането е продължително и отнема най -вече 8 часа и е малко вероятно да продължи повече от 18 часа. Шийката на матката ви отнема време да се отвори и мускулите на матката и стените на влагалището се разтягат за първи път, за да премине главата на бебето през родовия канал.

Втора бременност

Може да почувствате по -силни контракции и по -често от първия път и да отворите шийката на матката доста бързо. Освен ако не сте правили цезарово сечение през първата бременност, главата на бебето вероятно ще бъде лесно да премине през родовия канал. Това е така, защото мускулите на матката и еластичните стени на вагината са били разтегнати и преди. Така че трудът ще бъде по -бърз за втори път. Работното време може да бъде 5 часа и е малко вероятно да продължи повече от 12 часа.

10) Възстановяване след раждането

Първа бременност

Възстановяването след раждането при първата бременност е по-лесно и по-малко болезнено. В повечето случаи възобновявате обичайните домакински неща в рамките на няколко дни. Ходите на разходки, ставате и се движите, а болките след раждането изчезват след известно време. Възвръщате формата на тялото си преди бременността след няколко седмици.

Втора бременност

Възстановяването след раждането при втора бременност е трудно, тежко и трудно. През повечето време стоите в леглото, защото сте изтощени. Това се случва, защото матката трябва да се свива повече при втората бременност, за да възвърне първоначалния си размер, а също и болката е по -интензивна. Докато кърмите, може да се почувствате треперещи, наранени, гадещи и наистина горещи. Може дори да получите тежко кървене и гърдите ви са по -набъбнали. Отнема много време за възстановяване в случай на втора бременност.

Резюме

Точките на разлика между първата бременност и втората бременност са обобщени по -долу:

първа бременност СРЕЩУ втора бременност

Вижте повече за: ,