Разлика между епинефрин и норадреналин

Епинефрин срещу норепинефрин

Епинефринът и норадреналинът са много сходни вещества. Двете са тясно свързани хормони или невротрансмитери, които са почти идентични химически и структурно. Лаически казано, епинефринът е известен иначе като адреналин, докато норепинефринът е разговорно известен като норадреналин. И все пак двете имат някои отчетливи функционални различия.

Както бе споменато, и епинефринът, и норепинепринът са доста сходни, защото са под една и съща група невротрансмитери, наречени катехоламини. Ето защо те са класифицирани като симпатикомиметични средства. Това означава, че имитират действието на симпатиковата нервна система. В резултат на това те предизвикват увеличаване на сърдечната честота, увеличават диаметъра на бронхиалния проход, за да позволят да преминава повече въздух, и в същото време намаляват повечето стомашни и пикочно -полови функции, след като се активират.

Има малка разлика в това как двата хормона влияят на тялото по време на реакцията „борба или бягство“. По време на такова събитие, повече епинефрин се изпомпва от тялото, докато само около 20% норепинефрин се освобождава. Основният играч, епинефринът служи за ограничаване на по -малките кръвоносни съдове, разположени в бъбреците или черния дроб. Норепинефринът прави друго, като разширява почти цялата кръвоносна мрежа на тялото, така че да снабдява скелетните мускули с повече кръв по време на стрес и изчерпване на кислорода на клетъчно ниво.

По отношение на психологическата активност, норепинефринът се използва за производство на психоактивни лекарства, които се използват за контрол на депресията. Може да се комбинира и с други химикали като серотонин, за да стане ефективен стабилизатор на настроението . Епинефринът, като лекарство, се използва повече или по -малко като спешно възстановително лекарство, което служи за повишаване на жизнените показатели, особено когато те са много понижени, като например когато кръвното налягане и сърдечната честота рязко спадат до нула. Обърнете внимание, норепинефринът също може да се използва по същия начин.

Исторически погледнато, клиничните данни показват, че епинефринът е по -ранният хормон, който трябва да бъде открит, отколкото норадреналин. Беше около 1900 г., когато Farbwerke Hoechst успя да изолира споменатото вещество успешно. Норадреналин чака още няколко десетилетия, за да бъде открит.

1. По време на реакцията „полет или борба“, повече епинефрин се освобождава в кръвта в сравнение с норепинефрин.

2. Епинефринът кара някои кръвоносни съдове да се свиват (стесняват), докато норепинефринът обикновено причинява разширяване на по -голямата част от кръвоносните съдове, след като се освободи.

3. Епинефринът е открит много по -рано от норадреналина.

4. Норепинефринът е по -популярен лекарствен компонент, използван в психиатрията поради неговата психоактивна природа.

1 коментар

  1. Просто искам да знам къде са препратките Вашата информация беше много полезна и лесна за разбиране, така че къде са източниците, които сте използвали

Вижте повече за: ,