Разлика между ендемични и пандемични

Какво е ендемично и пандемично?

Ендемичен е разпространението на болест или инфекциозен агент в географски район, който съществува постоянно, докато пандемията е напреднала форма на епидемия и включва разпространение на инфекция или болест на световно ниво. Епидемията от пандемия засяга по -голямата част от света.

Съществуват обаче някои големи разлики между двете, които бяха обсъдени по -долу.

Ендемичен

Болест, която съществува постоянно в определен регион или популация, например холера, малария. Ендемични инфекции, включват бактериални инфекции, вируси и други инфекции, причиняващи патогени, които съществуват в географско местоположение.

Ендемичен термин се използва най -често за описване на инфекциозно заболяване или причинител, който се е разпространил или се разпространява на ограничена територия. Например, маларията е инфекциозно заболяване и се казва, че е ендемична за тропическите територии. Ендемично заболяване може просто да се нарече ендемично.

Пандемия

Това е огнище на болест под формата на епидемия, която се разпространява в световен мащаб по целия свят и остава там понякога за година или дори повече, като унищожава милиони хора, например вируса Covid-19 и Ебола.

Световната здравна организация официално обявена на коронавирус или COVID-19 избухването като пандемия заради световната широко разпространение на вируса и сериозността на инфекция или заболяване.

Разлика между ендемични и пандемични

Определение

Ендемичен

Ендемик описва редовно открита болест сред определени хора или в определена област в определен момент. Например, варицелата се счита за ендемична в Обединеното кралство, но маларията не е такава.

Пандемия

Пандемията е разпространението на инфекциозна и заразна болест, която засяга целия свят чрез разпространение на региона в цялата страна, а след това в страните и след това в целия свят. Това основно се отнася до широко разпространената болест в географски план.

Гръцка дефиниция

Ендемичен

Ендемичен всъщност означава „сред населението“. Ендемикът произлиза от гръцката дума (endemos), en означава „in“ и demos означава „хора“ или „население“.

Пандемия

Пандемия произлиза от гръцката дума (pan demos), pan означава всичко и demos означава хора.

Примери

Ендемичен

Варицела (силно заразна вирусна инфекция), която се среща с предсказуема честота сред малките ученици в САЩ и малария (причинена от плазмодиев паразит) в някои райони на Африка.

Избухването на треска на денга в Хавай е друг пример. Той е ендемичен за определени региони на Африка, Централна и Южна Америка и Карибите.

Пандемия

1910-1911-Шеста пандемия от холера (1910-1911)

1956-1958 г.-Азиатският димоход-Китай

1968 г. - Хонконгският грип

2005-2012 г.-пандемия от ХИВ/СПИН

2019-20 COVID-19 (Новият коронавирус) в Ухан, Китай

Ваксина

Ендемичен

Налични са сезонни ваксини за лечение на инфекциозно заболяване като грип. За повечето хора е необходима само една доза ваксина.

Пандемия

Ваксините не са налични в началните фази на широко разпространена пандемия. Вероятно ще са необходими две дози пандемични ваксини.

Лекарства

Ендемичен

Навсякъде за лечение се предлагат антивирусни лекарства, които се отпускат с рецепта.

Пандемия

За глобално разпространение на инфекция на световно ниво, водещо до пандемия, лекарствата може да не са налични веднага, а антивирусните лекарства, които са на разположение за лечение на симптомите на пандемичния грип, са ефективни само ако вирусът е податлив на тези лекарства. Доставката на противовирусни лекарства срещу грип обикновено не е достатъчна, за да задоволи търсенето по време на глобална пандемия.

Резюме

Различните точки между ендемичната и пандемичната болест са обобщени както следва:

Вижте повече за: ,