Разлика между екзема и трихофития

Страдаме от много различни кожни проблеми, сред които най -честите са екзема и трихофития. И двете състояния са с някои особени отличителни признаци и симптоми.

Симптоми на екзема

Екземата или атопичният дерматит е възпаление на кожата. Той засяга почти 3,5% от населението, като децата са по -уязвими в сравнение с възрастните. Понякога децата надрастват това състояние, когато достигнат капака за възрастни, но в някои случаи то продължава. Състоянието не е заразно.

Пациентът посещава дерматолога със сърбяща червена кожа с леко кървене и корички. Екземата обхваща широк спектър от кожни състояния, като повтарящ се кожен обрив, суха, зачервена, сърбяща кожа, кървене, образуване на мехури по кожата, образуване на корички, лющене и напукване на кожата поради неизвестна патология. Някои области, които са се излекували, придават временно обезцветен вид. Пациентите се съветват да не драскат лезията, тъй като това може да увеличи обрива. Децата са склонни да имат малко участъци от удебелена суха кожа по лицето, ръцете, шията и вътрешната страна на лакътя и коляното, което показва хроничността на състоянието.

Точната причина за състоянието все още не е известна, но са предложени някои теории. Той е свързан с гени, тъй като е установен по -често при деца, родени от по -възрастни майки. Най -приетата теория е, че това се дължи на дисфункция на автоимунната система към кожата. Други фактори като околна среда, чувствителна кожа, дефектна кожа, сух и студен климат, ядки и млечни продукти, емоционален стрес и повишено замърсяване са склонни да влошат състоянието.

Има различни видове екземи:

  1. Алергична контактна екзема (дерматит) - възниква при контакт на кожата с чужд предмет, който предизвиква имунна реакция.

  2. Контактна екзема - когато локализирана част от кожата влиза в контакт с дразнител, предизвикващ локализирана алергична реакция.

  3. Дишидриотична екзема - мехури по дланите и ходилата поради дразнене на кожата в тези области.

  4. Невродермит - люспести петна по кожата на главата, предмишниците, китките, долната част на краката, причинени от локализиран сърбеж като ухапване от насекомо

  5. Нумуларна екзема - кръгови петна от раздразнена кожа, покрита с коричка, лющене и сърбеж

  6. Себорейна екзема - мазни, люспести жълтеникави петна по кожата, обикновено по скалпа и лицето

  7. Стазисен дерматит - дразнене на кожата на долната част на краката, обикновено свързано с проблеми с кръвообращението

Лечението на екзема включва обилно нанасяне на овлажнител веднага след баня с топла вода, за да се заключи овлажнителя. Препоръчва се също да се избягва излагане на екстремни горещи и студени среди. Пазете се от стимуланти, които предизвикват екзема. В тежки случаи се препоръчват стероидни кремове за локално приложение. Ако това не помогне, тогава се предписват кремове с инхибитори на калциневрин. Ултравиолетовата терапия, използваща UVA и UVB самостоятелно или в комбинация, също е ефективна в някои случаи. В някои случаи може да се препоръчат и перорални лекарства за потискане на имунната система. Препоръчително е да носите меки свободни материи.

Симптоми на трихофития

Трихофития е гъбична инфекция, причинена от гъбички, наречени тинея. В зависимост от местоположението на кожната лезия, състоянието може да бъде наречено tinea capitis (обрив по скалпа), tinea corporis (обрив по тялото), tinea pedis (обрив по краката), tinea cruris (обрив в слабините/сърбеж) и др.

Това състояние е по -често при деца в сравнение с възрастните. Той е заразен и може да се предава чрез допир със заразени хора или домашни любимци и дори понякога с контакт с почвата. Можете също да заразите инфекцията, ако използвате лични вещи като кърпа, гребен и четка за коса на заразен човек. Детето има червена люспеста кожа с кръгов обрив. В някои случаи може да има мехури и изтичане на кръв. Обривът има отчетлив ръб. Ако инфекцията засегне скалпа, има косопад. Състоянието обикновено се среща в горещ и влажен климат.

Микроскопското изследване и тестовете за чувствителност на културата на кожните остъргвания могат да помогнат за поставянето на диагнозата. Гъбите могат да оцелеят в най -горния мъртъв слой на кожата, който се състои от кератинов протеин. Когато засегнатата част от кожата се държи под синя светлина (дървена лампа), гъбичките светят.

Лечението на трихофития се състои в прилагане на противогъбични кремове. В тежки случаи се препоръчват и противогъбични хапчета. Личната хигиена е много важна в такива случаи. Винаги поддържайте част от тялото чиста и суха. Не споделяйте лични вещи като кърпа и четка за коса и др. Не докосвайте заразени домашни любимци.

Екземата е по същество резултат от автоимунната реакция на тялото към кожата и е незаразна. И тения всъщност е заразна гъбична инфекция и няма връзка с червея.

Вижте повече за: ,