Разлика между екзема и атопичен дерматит

Екзема-ръце

Екземата е вид дерматит, при който има възпаление на епидермиса (най -външния слой) на кожата. Състоянието е белязано от сърбящи, еритематозни и корички по повърхността на кожата. По принцип хромният дерматит се нарича екзема. Основата на екземата се дължи на дисфункция на имунната система. Честите симптоми на екзема включват подуване на кожата, сърбеж, сухота, образуване на мехури и напукване на епидермиса на кожата. Екземата може да бъде класифицирана според местоположението, морфологията или етиологията. Например екзема може да се появи в ръцете, може да бъде с дискоидна форма или може да има възможна причина като варикозна екзема. Екземата може да има алергичен или неалергичен характер. Въз основа на това Европейската академия по алергология и клинична имунология класифицира алергичните екземи в атопични и алергични контактни екземи.

Екземите могат да се проявят в различни форми на дерматит. При ксеротична екзема кожата става толкова суха, че се напуква и представлява екзема със сериозен характер. Тази форма се предизвиква от студено време и се среща при възрастни хора. Дисхидрозата или екземата на домакинята се среща главно по дланите, ходилата като малки подутини или везикули и се появява при топло време. Дискоидната екзема има микробна основа и е белязана от кръгли петна, изтичащи често в долната част на краката. Венозна екзема или статичен дерматит се среща при индивиди с нарушена циркулация при състояния като разширени вени или дълбока венозна тромбоза. Автоекземата възниква, когато има алергична реакция към инфекция с паразити, гъбички или бактерии или вируси. Заболяването е лечимо и възпалението възниква на място, отдалечено от мястото на инфекцията. Херпетична екзема представлява екзема, която възниква от вируси и може да се появи и екзема от основно заболяване като лимфом.

Атопичният дерматит е вид алергична екзема, която се дължи на наследствена поява. Тази форма на дерматит често се проявява при лица, чиито членове на семейството страдат от астма. Симптомите на атопичен дерматит включват сърбящ обрив по главата, скалпа, вътрешната част на лактите, зад коленете и задните части. Тази форма на дерматит е разпространена в развитите страни и се увеличава. Следователно атопичният дерматит е подклас на екзема, но всички екземи не са форми на атопичен дерматит.

Основата на екзема или атопичен дерматит може да има екологична или генетична основа. Хигиенната хипотеза предполага, че екземата се развива от излагане на необичайно чиста среда, от раждането. Тази чистота може да предизвика неподходящ имунен отговор от раждането, което води до повишена вероятност от екзема. Различни гени като филагрин, OVOL1, ACTL9 и IL4-KIF3A са свързани с повишена вероятност от екзема.

Лечението на екземата се извършва главно чрез прилагане на овлажнители за предотвратяване на сухотата на кожата и намаляване на чупливостта. Кортикостероидите също се препоръчват за потискане на симптомите на екзема при възпалителни случаи. Имуносупресорите като такролимус и пимекролимус са показали обнадеждаващи резултати за предпочитане пред стероидите, особено по отношение на характеристики като профил на поносимост за лечение на екзема. Кратко сравнение на екзема и атопичен дерматит е представено по -долу:

Екзема Атопичен дерматит
Описание Алергичен или неалергичен дерматит от всякакъв произход. Включва и контактен алергичен дерматит и атопичен дерматит. Специфичен вид дерматит с определена наследствена основа. Не включва неалергична екзема или контактна алергична екзема.
Симптоми Разнообразно според видовете екзема и като цяло се характеризира със сърбеж по кожата, напукване на кожата и еритематозен оток сърбящ обрив по главата, скалпа, вътрешната част на лактите, зад коленете и задните части
Демография Разпространение по целия свят Най -вече в развитите страни
Засегната възрастова група Деца до възрастни хора Деца
Основа на болестта Екологични и генетични Основно генетично
Видове Варикозна екзема, ксеротична екзема и други Само единичен тип
Причинител Вируси, бактерии и гъбички Идиопатичен
Управление Овлажнители, стероиди и имуносупресори Овлажнители предимно

Вижте повече за: ,