Разлика между Дула и акушерка

pregnant Дула срещу акушерката

Дулите са персонал в лечебни заведения, който предоставя различни видове немедицинска помощ и грижи, както физически, така и емоционални в процеса на раждане на дете. В зависимост от опита и обучението, дулата може да осигури подкрепа по време на пренаталното време, при раждането на дете и дори по време на постнаталния период. Този, който подкрепя майките чрез раждане, се нарича дула при раждане, а този, който осигурява подкрепа веднага след раждането, се нарича следродилна дула. Докато и акушерката, и дулата могат да осигурят подкрепа по време на раждането на дете, акушерката ще има по -широко обучение и тя ще предоставя медицинска помощ по време на пренаталното раждане, раждането на бебето, грижите за майката след раждането, както и грижите за бебето. Някои акушерки предоставят гинекологични услуги, грижи за семейно планиране и периодични медицински прегледи.

Въпреки че са сертифицирани, Doulas не предоставят никакви медицински грижи, дори медицински прегледи като проверка на сърдечния ритъм на бебето, раждане на бебето или дори вагинален преглед. Доказано е, че осигуряването на така необходимата физическа и емоционална подкрепа грижата на Doulas подобрява резултатите както за майката, така и за бебето. Намерените майки, особено тези, които смятат, че имат естествено раждане, биха обмислили услугите на дула, като акушерката е необходима главно при раждането, въпреки че винаги е по -добре да позволите на акушерката да роди бебето, ако трябва да раждате у дома. Това важи за майките, които са имали повече от две раждания.

Въпросът е, че всичко зависи от майката и нейния произход. Някои майки дори могат да използват само услугите на дули без нужда от акушерка. Въпреки това, тъй като дулите са само помощници по труда, може да изложите на голям риск, ако по време на раждането се развият усложнения без акушерка. Дулите са особено удобни, тъй като осигуряват редица различни поддържащи функции, включително предоставяне на успокояващи техники, масаж и ароматерапия, съвети за работни позиции и правилно дишане, леки упражнения и коучинг на труда. Повечето дули ще работят с майки, за да създадат план за раждане и веднага след и след раждането да дадат комфорт и грижи за бебето.

Въпреки че дулите са много удобни, особено при домашни раждания, те не могат да заменят услугите на средна съпруга, тъй като те са сертифицирани и имат възможност да се доставят в дома или в медицинско заведение и обикновено акушерките ще се справят по -добре с усложненията. Резюме: 1. Средните съпруги са обучени и сертифицирани да извършват доставки, докато дулите не са. 2. Дулите предоставят немедицинска помощ, докато акушерките извършват реалните доставки. 3. Дулите не извършват медицински прегледи, но акушерките са квалифицирани да го правят. 4. Докато дулите осигуряват поддържаща физическа и емоционална подкрепа, акушерките не изпълняват непременно тези функции.

Вижте повече за: ,