Разлика между ДНК и РНК вируси

virus ДНК срещу РНК вируси

Вирусите са комуникативни агенти, които не могат да се репликират без присъствието на клетката гостоприемник. Проникването в клетката гостоприемник, възпроизвеждането и стоенето далеч от защитната система на тялото са основните точки на оцеляване на вирусите.

ДНК или дезоксирибонуклеинова киселина е основното хранилище за генетични кодове, което съдържа информация за функционирането и развитието на всички живи организми. Намира се в ядрото. Захарта, присъстваща в ДНК, е дезоксирибоза и обикновено тя идва с двойка молекули, известни като двуверижни молекули с дълги нуклеотидни вериги. Тази двуверижна молекула има тесен канал, който прави разрушителните ензими трудни за проникване.

В ДНК вирусите интеграцията на вирусна ДНК е същата като начина, по който първоначално гостоприемникът би комбинирал ДНК . Вирусът ще насади генетичния код специално на мембраната на ДНК на гостоприемника, след което с помощта на РНК полимераза се случва дублиране. Репликацията обикновено се случва в ядрото. С образуването на вирусите по време на литичната фаза, клетъчната мембрана на гостоприемника се отделя и новите вируси се освобождават . Нивото на мутация в ДНК е по -ниско, защото ДНК полимеразата има рафинираща активност. Те са убедителни вътреклетъчни паразити и те безсърдечно се свързват с промените, които се случват в гостоприемника. Специфичността на ДНК вирусите често се заключава на ниво транскрипция. Тези видове вируси са постоянни и затова ваксините действат ефективно през годините.

РНК или рибонуклеинова киселина е нуклеинова полимерна киселина, която изпълнява значителна роля в превеждането на генетичния код от ДНК до протеинови продукти. Намира се в ядрото и цитоплазмата. Обикновено това е едноверижна молекула с по-къси нуклеотидни вериги. Наличната захар е рибоза. Няколко РНК вируси насаждат РНК на клетката гостоприемник и пропускат ДНК гостоприемника за дублиране и декодиране. ДНК тук действа като модел за РНК вирус, след което го транскрибира във вирусни протеини. Някои РНК вируси вграждат ензим транскриптаза, който пренася РНК вируса в ДНК вирус и се комбинира в ДНК на гостоприемника. След това следва процеса на репликация на ДНК. Репликацията обикновено се случва в цитоплазмата. Мутацията е основната причина за промени в генетичния код на вирусите. В РНК мутацията е по -висока, защото РНК. полимеразата е вероятно да допусне грешки. Те са нестабилни и заместват протеиновата обвивка, която може да блъфира имунната система.

Резюме:

1. ДНК вирусите са предимно двуверижни, докато РНК вирусите са едноверижни.

2. Скоростта на мутация на РНК е по -висока от скоростта на мутация на ДНК.

3. ДНК репликацията се извършва в ядрото, докато репликацията на РНК се извършва в цитоплазмата.

4. ДНК вирусите са стабилни, докато РНК вирусите са нестабилни.

5. В ДНК вирусите вирусен генетичен код се инжектира в ДНК на гостоприемника за дублиране и декодиране. РНК вирусите пропускат ДНК за дублиране и декодиране.

12 коментара

 1. това е интересна статия. кой от d вирусите е по-труден 2manage-dna или rna

 2. Фактът, че ДНК вирусите остават в тялото за цял живот и мутират бавно, би означавало, че ваксините не работят. Виждам тази обратна логика, написана тук толкова много сега. Ако единственото нещо, което осигурява имунитет, е фактът, че вирусът все още е в тялото за цял живот, което подтиква имунната система да го държи под контрол и да произвежда антитела, тогава инжектирането на коктейл от адюванти и вирусът DEAD няма да осигури дългосрочно имунитет. Ето защо проучванията на ваксините никога не проверяват нивата на антителата повече от месец или два след инжектирането, тъй като след това все още не се осигурява защита от ваксината (ако някога е имало) и това би направило техния потенциал за продажби безполезен.

 3. наистина е полезно за мен

 4. Гуд статия!

 5. Защо ДНК вирусите са по -стабилни от РНК вирусите ??

  • Тъй като РНК вирусът пропуска ДНК за дублиране и декодиране? Може би това е и защото има по -къса нуклеотидна верига и само едноверижна. Така че те просто нямат необходимата транскрипция на информация за модела, че ДНК трябва да бъде достатъчно стабилна в сравнение с вируса на ДНК?

  • Тъй като ДНК няма [o2] в позиция | 2 | в структурата на suger това го прави по -стабилен, така че се нарича [Deoxy R. N]

 6. Страхотен

 7. Тази паника заради коронавируса в много отношения напомня за предаването на HG Wells War of the Worlds. Паниката в САЩ по време на това радиопредаване беше безпрецедентна, подобно на паниката, предизвикана от коронавируса, който не е черната смърт, която удари Европа през средновековието. Няма да видим, че половината от населението е умряло от това. Това не е променящ се антигенен вирус, както в „Щандът“ на Стивън Кинг. Нека да се паникьосваме по -живи.

Вижте повече за: , ,